waniliowy • sok wyciśnięty z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE : Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy połowę szklanki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem
KUCHNIA POLSKAniej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)masę i zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. W między czasie przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:) Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto
les mirabellesłyżek wody -2 łyżeczki kakao DODATKOWO -czekolada do polania babki Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus , dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy. Potrzebujemy: Ciasto: 380 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 jaja 120 g cukru 200 g jogurtu naturalnego 250 ml oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu(...)Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga on obierania. Posłuży nam w końcowej fazie do posypania nim ciasta przed wejściem do piekarnika. Nadszedł czas na szybkie przygotowanie ciasta, które zaraz po przyrządzeniu
MamaOskarkaOkazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)łyżka domowego ekstraktu waniliowego 100g masła 1 łyżka dobrego kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do nich ubite na puszystą masę jajka.Delikatnie łączymy dodając suche produkty(wcześniej je dokładnie wymieszałam).Na sam koniec dodaje mleko,cukier waniliowy i ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać
Wielki apetytwystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor, a następnie wystudzić. Przygotować masę grysikową(...)kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni, tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy(...)łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki
Malinowe Pocałunkiłyżeczki cynamonu 2 jabłka Masło utrzeć z cukrem (ucierać około 10 minut). Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon i jabłka starte na grubej tarce. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić
kuchnia doskiBabkowe ciasto z Normandii skladniki: 300g maki + do obtoczenia rodzynek 200g cukru 250g serka ricotta 3 jajka 110g masla 2 jablka 50g rodzynek 2 torebki cukru waniliowego male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki) szczypta soli starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy wykonanie: Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez 30 minut. Nastepnie odsaczamy i osuszamy. Maslo ucieramy(...)cukru i cukrem waniliowym na gladka mase. Dodajemy po jednym jajku i ciagle ucieramy. Dokladamy ricotte, a nastepnie make wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny. Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem. Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy
Przysmaki Karolkisama nazwa wskazuje jest w maju, moja odbyła się wcześniej. A więc była zieleń, rodzina, znajomi, śmiech, rozmowy, w kominku smażyły się pyszne kiełbaski... a na deser było moje ciasto. * przepis własny Z pozoru przypomina szarlotkę, ale gdy się spróbuje... następuje miłe truskawkowe zaskoczenie. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki + 2 łyżki do podsypania 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru(...)smaku truskawkowym (2 opakowania po 150 g) 2 całe jajka Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy jajka, a następnie powoli (łyżka po łyżce) jogurty. Wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mąkę zwykłą z proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy, po czym dodajemy krupczatkę i zagniatamy ciasto. Zagniatamy ciasto, aż będzie odchodzić nam od rąk (ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki) i będziemy mogli z niego
Słodkie okruszkitrafiły one do galaretki na ciasto z serkiem mascarpone. Świeże wiśnie są dość kwaśne i takie raczej w cieście by się nie sprawdziły. Wykorzystałam więc wcześniej zrobioną niezbyt słodką konfiturę, która zawierała całe kawałki owoców. W cieście sprawdzą się również wiśnie bez pestek z syropu lub wiśnie karmelizowane. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia. Uważam, że wiśnie(...)ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone? Warstwa 1: Sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę i wystudzić (nie gotować). Masło utrzeć na puszysty krem. Podczas ucierania stopniowo dodawać cukier, jajka i kakao. Ucierać do czasu rozpuszczenia się cukru. Do utartego kremu wmieszać po łyżce wystudzony, ale jeszcze płynny sok z galaretką. Miksować tylko do połączenia się składników. Masę wylać
Kuchcik gotujekokosowego różowy barwnik spożywczy Dodatkowo: suszone płatki róży jadalnej do posypania Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 23-24cm wysmarować masłem i posypać mąką. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier, cukier z wanilią i ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4-5 minut. Następnie dodawać(...)jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, skórkę z cytryny i syrop z płatków róży, krótko wymieszać mikserem. Dodać pozostałą mąkę, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do blaszki przełożyć 1/3 ciasta i wyrównać ( patrz FILM
Mała Cukierenkapołączyło. Ma to wyglądać jak taka rozwarstwiona luźna masa.Wlać na podpieczone ciasto i posypać orzechami uprażonymi na patelni lub w piecyku.masa serowa:500 gramów kremowego serka twarogowego1/2 szklanki cukru2 jajka1/2 szklanki polewy karmelowej (lub innej ulubionej)Twarożek utrzeć z cukrem, dodać jajka i ucierać dalej (ja to robię mikserem, wtedy jest bardziej puszyste). Masę
Codzienna kuchnia niecodziennazimnego masła i sikam, aż powstanie coś na podobieństwo drobnej kaszki. Wbijam żółtka i zagniatam ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia. Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę serowa dzielę na dwie części, jedna większa, druga mniejsza. Mniejszą część masy serowej mieszam z makiem i tartymi jabłkami, przekładam na ciasto w blaszce, na wierzch wykładam większa część masy serowej i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° Cna 15-20 min, następnie zmniejszam temperaturę
Ciasteczkowy Potwórtych upodobań. Trochę pracy z nim jest, ale efekt i smak wynagradza wszelkie wysiłki. Zainspirowana batonikiem snickers stworzyłam wypiek, który z chęcią jeszcze wykorzystam. Spód jest na bazie klasycznego ciasta kruchego- Pate sucree, sernik ma czekoladowo-orzechowy smak, no a wierzch to orzeszki w solonym karmelu. Zatem do dzieła... Składniki : Na kruchy spód (Pate Sucree(...)szklanki wody sól gruba morska wg własnego uznania. Wykonanie : 1. Miękkie masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na gładką masę. Przesiewamy mąkę i łączymy z masą maślaną dodając ekstrakt waniliowy oraz sól. Wbijamy również 1 całe jajko i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą. Chłodzimy minimum 2 godziny w lodówce. 2. Kiedy ciasto
vaniliowoczekoladowa