ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:439/881)

Tarta jabłkowa 146

jabłka - 3 łyżki dżemu wiśniowego - 1 galaretka wiśniowa Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i imbirem. Całość wyrabiamy i przekłądamy do formy na tartę. Jabłka obieramy, kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Na środek dładziemy dżem wiśniowy i pieczemy na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Tort Czarny Las 336

sól. W drugiej misce, przy pomocy miksera (średnie obroty) ucieramy masło z cukrem przez ok 3 minuty. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajka. Na końcu wlewamy mleko i dokładnie całość mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Ciasto wykładamy równomiernie do wyłożonej papierem do pieczenia formy

Słodki Pomysł
Ciasto z batatów 156

mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Magiczne ciasto migdałowe z czekoladą 192

Już świątecznej magii nadszedł czas. Zdążył oczarować nas. Tak bardzo nie mogę się doczekać, gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać. Oto ciasto migdałowe z czekoladą pieczone z mojej babci zasadą: "Zawsze dodaj szczyptę miłości, Nie oszczędzaj też czułości". Poszłam za tymi cennymi radami ze wszystkimi świątecznymi wypiekami. Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi. Wujek Łasuch chętnie(...)minut Mąkę owsianą przesiewamy do miski. Dodajemy płatki migdałowe, cukier migdałowy Delecta i proszek do pieczenia. Żółtko ucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy

My Chcemy Jeść
Cytrynowe ciasto 86

dalszym ciągu miksując. Gdy masa będzie gęsta i lśniąca, miksując na niskich obrotach, dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie, używając drewnianej lub silikonowej szpatułki, wmieszać przesiane mąki. Ciasto biszkoptowe wlać do formy (25/30cm) wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C , piec z termoobiegiem przez 25 minut . Zostawić w zamkniętym(...)cytryny. Z pomocą drewnianej kuli ucierać składniki do uzyskania gładkiej masy. Wlać łyżkę gorącej wody, ponownie ucierać. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać cukru pudru, jeśli za gęsty, dodać trochę soku z cytryny. Lukier wylać na wierzch cytrynowego ciasta, z powrotem wstawić do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Cytrynowe ciasto pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
czekoladowe ciasto z gruszkami 163

już pisałam grusza obrodziła to i w tym cieście owoce się znalazły. Składniki: 150 g mąki  50 g kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 2-3 gruszki  Przygotowanie: do naczynia miksującego zakładamy motylek  masło ucieramy razem z cukrem - czas 1 min / obr 3 ustawiamy czas

Gotowanie z pasją
Ciasto na maślance z rodzynkami 163

skórka otarta z jednej cytryny - 2 łyżki soku cytrynowego - 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo wbijamy jajka cały czas miksując oraz skórkę i sok z cytryny. Wszystkie suche składniki mieszamy i porcjami wraz z maślanką dodajemy do ciasta. Na sam koniec dorzucamy rodzynki i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki

Zainspirowana w kuchni
Babka cytrynowa 95

Otartą ze skóry cytrynę przekrajamy na dwie części i wyciskamy sok do miseczki z otartą skórką. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji

Bułka z Chlebem
Ciasto wiśniowe z kremem 141

budyń waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 168

całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy

Anioły w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 153

całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy

Anioły w kuchni
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 142

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)powinna dotykać do wody). Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa

królestwo garów
Sernik wiedeński 165

cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik

psgotujemy
Ciasteczka Batman 180

szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy(...)Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Ciastkozercy
Ciasto ze śliwkami 198

Ciasto, które ma jedną wadę - jest go stanowczo za mało.  Nie wiem kiedy zniknął ostatni kawałek, chociaż wiem, kto go zjadł.  Robi się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej.  Może większa forma i podwójna porcja?  Przepis podejrzany w Małej Cukierence .     Składniki: 100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)mąki 400g drobnych śliwek   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru   Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodajemy wanilię i mieszamy.  Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.  Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki

Sto kolorów kuchni