ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:439/881)

czekoladowe ciasto z gruszkami 169

już pisałam grusza obrodziła to i w tym cieście owoce się znalazły. Składniki: 150 g mąki  50 g kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 2-3 gruszki  Przygotowanie: do naczynia miksującego zakładamy motylek  masło ucieramy razem z cukrem - czas 1 min / obr 3 ustawiamy czas

Gotowanie z pasją
Ciasto na maślance z rodzynkami 169

skórka otarta z jednej cytryny - 2 łyżki soku cytrynowego - 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie pojedynczo wbijamy jajka cały czas miksując oraz skórkę i sok z cytryny. Wszystkie suche składniki mieszamy i porcjami wraz z maślanką dodajemy do ciasta. Na sam koniec dorzucamy rodzynki i wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki

Zainspirowana w kuchni
Babka cytrynowa 100

Otartą ze skóry cytrynę przekrajamy na dwie części i wyciskamy sok do miseczki z otartą skórką. Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy ubitą pianę, mieszamy, wykładamy ciasto do wysmarowanej masłem formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160°C, pieczemy 50 minut na funkcji

Bułka z Chlebem
Ciasto wiśniowe z kremem 143

budyń waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie mieszamy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 172

całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy

Anioły w kuchni
Ciasto pomarańczowo-migdałowe 156

całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem. Łączymy z pianą, mąką i startymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ok. 30 minut.Pomarańcze szorujemy. Z jednej wyciskamy sok, a dwie kroimy na plastry. Upieczone ciasto nasączamy sokiem z pomarańczy. Ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym na sztywno. Wykładamy

Anioły w kuchni
tort makowy z kremem czekoladowym, bezglutenowy 145

ciasto: 250 gram maku, 8 jajek, 230 gram cukru, 80 g mielonych migdałów w skórce, skórka cytrynowa, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki rumu, sól, krem: 200g miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 250 g czekolady deserowej, 4 żółtka, 3 łyżki brandy, Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i trzykrotnie(...)powinna dotykać do wody). Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, następnie dodać cukier puder i dalej ucierać. Dalej ucierając, stopniowo dodawać czekoladę, a następnie żółtka (jajka przed rozbiciem sparzyć). Następnie powoli dolewać brandy. Biszkopt przekroić w poprzek na pół. Posmarować jeden blat ciasta 1/3 kremu, przykryć drugim. Posmarować całość kremem. Odstawić do zastygnięcia w chłodne miejsce. zastawa

królestwo garów
Sernik wiedeński 170

cytrynowego lub pomarańczowego Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy kilka minut aż będzie puszyste. Ubijając dalej dodajemy stopniowo po łyżce żółtka wymieszane z cukrem. Potem stopniowo dodajemy ser, mąkę i aromat do ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej, delikatnie łącząc je z serem, niezbyt gwałtownie. Piekarnik

psgotujemy
Ciasteczka Batman 192

szklanki) 2 jajka 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego + kuwertura czekoladowa lub gotowa polewa czekoladowa do dekoracji Zanim zaczniemy robić ciasto warto przygotować sobie dekoracje, ponieważ będą potrzebowały trochę czasu, żeby zastygnąć. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i kiedy nie jest już gorąca przekładamy ją do woreczka strunowego. Szablon kładziemy(...)Masło i margarynę wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

Ciastkozercy
Ciasto ze śliwkami 219

Ciasto, które ma jedną wadę - jest go stanowczo za mało.  Nie wiem kiedy zniknął ostatni kawałek, chociaż wiem, kto go zjadł.  Robi się je szybciutko, ale znika chyba jeszcze szybciej.  Może większa forma i podwójna porcja?  Przepis podejrzany w Małej Cukierence .     Składniki: 100g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)mąki 400g drobnych śliwek   1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru   Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.  Dodajemy wanilię i mieszamy.  Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość.  Ciasto przelewamy do formy 23 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte, przepołowione śliwki

Sto kolorów kuchni
Rogaliki krucho drożdżowe z marmoladą 237

stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Do mleka dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ponieważ spłynie z rogalików ale też nie twardy bo będzie trudno polukrować rogaliki. Zimne rogaliki polać lukrem i układać na metalowej kratce. Mimo iż w cieście są drożdże to ani ciasta ani rogalików nie odkładamy do wyrastania

Ala piecze i gotuje
Sernik z wkładką owocową Siostry Anastazji 77

pyszny sernik Siostry Anastazji z wkładką truskawkową, ale wkładkę owocową możecie dostosować do owoców, które posiadacie lub są w danym sezonie. Sernik jest przepyszny, ale to jak prawie wszystkie ciasta znanej Siostry :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 24x x34 Składniki biszkopt jasny: 4 jajka L 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieczenia. Stopniowo dodajemy do ciasta mieszając delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 170 stopniach około 20 minut. Tak samo robi biszkopt ciemny. Tylko musimy pamiętać, żeby do mąki i proszku dodać kakao. Wkładka serowa: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, następnie

kruche babeczki
Ricottowy czekoladowiec z sosem z mango, pomarańczy i mięty 134

Aksamitne, serowe ciasto z chrupiącymi orzechami z dodatkiem orzeźwiającego sosu na bazie mango i pomarańczy to to, co tygryski lubią najbardziej :) Ciasto: 200 g mąki 180 g cukru pół szklaki kakao 250 g ricotty 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli espresso 4 jajka laska wanilii szklanka orzechów Polewa: 2 łyżki masła łyżka żelatyny 3 łyżki kakao(...)mięty       Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao mieszamy ze sobą. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ricottę, wanilię i zaparzone espresso. Dosypujemy porcjami suche składniki, cały czas miksując. Do masy dodajemy ulubione orzechy i łyżką delikatnie łączymy je ze sobą. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę.       Przygotowujemy polewę

sama złodycz
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 377

cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając ucierać. Dodać olej, śmietanę i aromat, zmiksować, Przestudzone mleko z czekoladą połączyć z masą i również zmiksować. Przesianą mąkę(...)mleko zacznie się gotować wlewać do niego zawiesinę z mąki, powolnym strumieniem ciągle mieszając.  Gdy budyń będzie gęsty odstawić do ostudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem. Czekoladowe ciasto umieścić w blaszce, posmarować budyniem zakrywając całą powierzchnię ciasta i boki tak by krem stykał się ze ściankami blachy. Na warstwę budyniu wylać tężejący mus. Ciasto schłodzić

Garnkowe fanaberie
Keks 186

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Uwielbiam keksy i wszelakie ciasta z bakaliami. W moich zbiorach z wycinków z gazet znalazłam przepis na wspaniałego keksa. Przepis na jedną dużą keksówkę. Składniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier(...)odcedzić, pokropić rumem. Masło utrzeć z dwoma cukrami na puszystą masę. Nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy składniki będą dobrze zmiksowane dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać bakalie. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Całość przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę

Na słodko lub wytrawnie