ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:447/881)

Ciasto miodowo – orzechowe 415

słodkiego, lepiej sięgnijmy właśnie po takie zdrowe przekąski, które oprócz zaspokojenia naszego podniebienia, dostarczą nam witamin i minerałów. Pamiętajmy tylko – jeden kawałek, nie więcej :) Polecam wszystkim łasuchom. Składniki ciasta: 250 g masła 220 g miodu (płynnego) 4 jaja 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów laskowych   Składniki polewy(...)orzechami. Masło ucierać mikserem przez 2-3 minuty. Następnie dodać miód płynny, zmiksować. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku w ostępach około 10 sekundowych. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po 1 łyżce cała przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylać do formy. Wygładzić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do tzw. suchego patyczka przez

Moja Delicja
Szarlotka sypana 234

Szarlotka sypana - czyli najprostszy przepis na ciasto z jabłkami :) SKŁADNIKI(...)wykładamy drugą warstwę jabłek z cynamonem, którą przykrywamy ostatnią częścią mąki, cukru i kaszy. Masło ucieramy na tarce (również duże oczka) i rozkładamy na wierzchu foremki. Pieczemy około 60 minut ( z termoobiegiem 50) w temperaturze 180 stopni. Topiące się masło wiąże ładnie składniki ciasta.  Szarlotka jest pyszna na ciepło (np. w wersji z lodami), jak i na zimno

Moje Kuchenne Rewelacje
ciasto z odrobiną toffi 392

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz kakao, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki(...)kakao wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej części dodajemy kakao i mieszamy a drugą zostawiamy białą. dodatkowo: 1/2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego, słodzonego 3 listki wafli wykonanie ciasta: Biszkopt ciemny smarujemy białą masą budyniową, nakładamy jeden z wafli (docinamy z trzeciego

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe muffiny z budyniem 226

poprzednia? :) Składniki na 9 sztuk:   Nadzienie: ½ opakowania budyniu śmietankowego + 200ml mleka Ciasto: 1 ¼ szklanki mąki 3 łyżki kakako 2 jajka ½ kostki margaryny 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodać jajka po jednym jajku mieszając. Wlać mleko i wymieszać. Następnie dodać wymieszane: mąkę(...)opakowaniu (ja dałam trochę mniej mleka – 200ml na pół opakowania saszetki, aby był gęstszy oraz 1 czubatą łyżkę cukru). Lekko go przestudzić. Do silikonowych foremek nakładać 1 łyżkę ciasta, następnie na środek kłaść trochę budyniu. Przykryć go kolejną łyżką ciasta. Piec 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Całuski z wiśniami 173

Jednak w porę sobie przypomniałam, że jakiś czasu temu piekłam ciastka serowe z nadzieniem jabłkowym ( klik ) i już wówczas wiedziałam, że na pewno zrobię je kiedyś z wiśniami, ponieważ ciasto idealnie komponuje się kwaskowatością wiśni i słodyczą lukru. Ciastka wyszły po prostu przepyszne! Rozeszły się w kilka godzin :) Porcja na około 32 sztuki (w zależności od średnicy szklanki, jakiej użyjemy(...)wiśnie Lukier (opcja niekonieczna) cukier puder wrzątek Wiśnie obieramy, myjemy i drylujemy. Twaróg ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, olejem oraz mlekiem starając się, aby masa miała jak najmniej grudek. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy. Wyłączamy mikser i wyrabiamy ciasto ręcznie. Rozwałkowujemy na grubość 5-6 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko kładziemy tyle

My simple kitchen
Sernik z brzoskwinią 194

łyżeczki proszku do pieczenia 300 g margaryny Margarynę ucieramy dokładnie z cukrem pudrem, dodajemy żółtka i po łyżce zmielonego sera, łyżce budyniu wymieszanego z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.        Białka miksujemy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.    WYKONANIE: ciasto kruche .de   ½ masy serowej       brzoskwinie ½ masy

Domowe ciasta
Makowa Panienka 234

szczyptą soli oraz cukrem, stopniowo dosypujemy mak, oraz mąkę, dolewamy masło ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki i pieczemy na złoty kolor przez około 45 minut następnie cisto biszkoptowe: jajka wstawiamy na chwilkę do jak najcieplejszej wody z kranu, po czym wbijamy do miski i ucieramy na niskich obrotach miksera na gładką masę, stopniowo dosypując cukier oraz mąkę, wylewamy(...)adwokatem, obie masy delikatnie mieszamy:) galaretkę przygotowujemy wedle przepisu na opakowaniu, po wymieszaniu wylewamy do prostokątnej lub kwadratowej foremki i wstawiamy do lodówki  Upieczone ciasto dzielimy na dwie równe części, przekładamy kremem w biszkopcie wycinamy dziurki kieliszkiem, układamy na samej górze naszego ciasta, dziurki uzupełniamy oczkami z galaretki

Luźna Kuchnia
ciasto na maślance z rabarbarem 145

wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Rabarbar myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią. Dodajemy maślankę, wystudzone masło, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
miodownik świąteczny vel ciasto czeskie 730

wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor. składniki na masę: 750 ml mleka 200 g cukru 8 łyżek(...)mieszamy. Do wrzącego mleka wlewamy kaszę mannę, zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce ugotowanej kaszy do uzyskania puszystej masy. Do gotowej masy wlewamy pomarańczówkę, mieszamy. ponadto: 500 g dżemu z czarnej porzeczki 100 g kandyzowanych owoców czarnej porzeczki polewa czekoladowa wykonanie ciasta: placek miodowy-pół dżemu,połowa kandyzowanych owoców-połowa masy-placek miodowy-pół dżemu, połowa

Domowy Smak Jedzenia
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 163

Pamiętacie te Muffinki Tiramisu ? Tym razem co nieco pozmieniałam i zrobiłam taką wersję. Ciasto jest niezwykle delikatne, mokre i kawowe. Chwilę się zastanawiałam, czy bita śmietana z kawą czy bez. Postawiłam na wersję z kawą i nie żałuję. Szybko zniknęły, były pyszne! Śmiać mi się chce, bo chciałam aby wyszły jak z obrazka, ale wyszły jak z piekarnika(...)miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy 20 - 30 minut w piekarniku nagrzanym

Blondynka Gotuje
Mazurek czekoladowo wiśniowy 232

czasu do czasu energicznie mieszając. Bardzo miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem przez około 10 minut, na jasną puszystą masę, następnie małym strumieniem wlewamy zupełnie zimną masę czekoladową i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Jeśli masa jest za rzadka wstawiamy ją do lodówki na 15 minut. Ciasto smarujemy masą kajmakową. Na to szprycą wyciskamy rzędy masy

na moim stole...
Domowy makowiec-przepis tradycyjny 99

Szczypta soli Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu. Papier do pieczenia Składniki na lukier: Pół szklanki cukru Sok z połowy cytryny Odrobina gorącej wody Zaczynam od przygotowania ciasta a dopiero kiedy to ciasto będzie rosło, zrobię masę makową. Ze świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn a więc odmierzam 20 gram drożdży. Jeśli nie mam wagi to biorę ćwiartkę kostki czyli połowę(...)odstawiam aż osiągnie temperaturę pokojową.  Rozbijam jajka do dwóch osobnych misek żółtka i białka. Żółtka ucieram z cukrem przy użyciu blendera lub miksera. Do gotowego zaczynu przez sitko dodaję mąkę, utarte z cukrem żółtka oraz masło rozpuszczone w mleku i zagniatam ciasto. Jeśli jest ciężko ugniatać dodaję trochę wody lub mleka. Jeśli ciasto bardzo się klej albo mleko było

prawdziwe jedzenie
Naleśniki francuskie 193

azwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej ( t ylko w wersji "na słodko")    Przygotowanie Mąkę, cukier (opcjonalnie), sól, jajka dokładnie ucieramy. Dolewamy stopniowo mleko i śmietanę. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. W wersji na słodko dodajemy aromaty. Ja dodałam jeszcze trochę mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej

coolinarnastrefa.blogspot.com
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 532

Krok 2. Ucieramy żółtka z solą, cukrem oraz masłem, cały czas mieszając, powoli wlewamy mleko, dokładnie rozprowadzamy. Następnie wlewamy to wszystko do  miseczki z 2 szklankami mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy, rozcierając powstałe ewentualnie grudki, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy cieniutką warstwą tłuszczu, nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy(...)SEREM Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Kiedy wszystkie naleśniki będą już gotowe, podsmażoną stronę smarujemy farszem serowym, składamy w kształcie książki i podsmażamy z dwóch stron. Na nadzienie : 200 g gładkiego twarogu, dodajemy ok. 2 łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieramy. Można dodać rodzynki, cynamon. Osobno

Moja Książka Kucharska