jajka L Szczypta soli 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki oleju Maslo w temperaturze pokojowej ucieramy w misce, dodajemy do niego banany, które rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajka, mąke, proszek do pieczenia, sól i cukier mieszamy trzepaczką, aż do całkowitego połączenia składnikow. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki Pieczemy w 180 st C przez godzinę (wstawiamy do zimnego piekarnika
Krylowa Kuchniamasy makowej dodaje zawsze miód, powidła śliwkowe i sok z cytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)razie potrzeby. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło i olejek migdałowy i dalej ucierać. Dodać obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - połączyć z masą. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić równo 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć mak, rozprowadzić i docisnąć lekko. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 45-55 minut
Kulinarne Inspiracjepuder, cukier waniliowy, kakao, mleko i rozpuszczone masło-zagniatamy masę tak by przypominała ciasto. Zawijamy w woreczek by nie obeschła. KREM Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i studzimy. Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową-wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy(...)końcem łyżki drewnianej robimy dziurę. Do niej wciskamy trochę kremu, i przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika. Tak postępujemy z całym ciastem. Ja robiłam rożnej wielkości uliki i misie :) Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i czubek każdego ulika maczamy w czekoladzie, potem posypujemy małymi perełkami. Gotowe ciasteczka przechowujemy w lodówce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzekrojony na pół 2 biszkopty każdy z 3 jaj zwinięte w rolady Wykonanie: Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części. Biszkopt na rolady robię identycznie(...)parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia. Przekrojony biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą . Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto galaretkę kroję w paski, układam ma masie. Rolady zwijam, układam
Ciasteczkowy Potwórktórego robi się te pączusie jest rzadkie dlatego pączki mają bardzo nieregularne kształty. Są wilgotne w środku i to nie od tłuszczu. Dodatkowym plusem jest to że przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut - i to z czasem poświęconym na skompletowanie miksera... Trochę więcej zajmuję smażenie. Polecam Wam je serdecznie na zbliżający się Tłusty czwartek. Szybkie pączusie Beatki: Składniki: 3 jajka(...)oleju do smażenia (w zależności od wielkości garnka, w którym będziemy je smażyć). Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy serek homogenizowany. I oczywiście wszystko miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki
Miksturownikżółtek (białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą
ladykitchenpapierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, następnie wyciągamy z blaszki i przekrawamy na pół. Ciasto orzechowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż cukier się rozpuści a piana będzie błyszcząca. Orzechy łączymy z mąkami, mieszamy i dodajemy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Cappuccino zalewamy 1/4 szklanki wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec powoli wlewamy cappuccino i miksujemy do połączenia. Kilka łyżek masy odstawiamy do posmarowania wierzchu ciasta. Pozostałe Cappuccino zalewamy szklanką wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pierwszą część biszkopta nasączamy połową kawy. Nakładamy
kulinarne odsłony patijeśli trzeba dolewamy jeszcze wodę. Ciasto dzielimy na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy kakao i zagniatamy. Chowamy do woreczka i zamrażamy. Większą część wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Podpiekamy ok 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. SER: Masło rozcieramy, dodajemy przesiany cukier puder. Dobrze ucieramy. Następnie dodajemy(...)żółtku oraz mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ucieramy. Dodajemy po łyżce białego sera. BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę, 4 łyżki piany dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Do reszty ubitych białek wsypujemy cukier i dobrze ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. SKŁADANIE CIASTA: Wystudzony i podpieczony spód smarujemy powidłem śliwkowym Wylewamy ser i równo rozprowadzamy
Pani na deserpiany dodajemy po jednym żółtku. W oddzielnym naczyniu przesiewamy suche składniki i dodajemy do masy jajecznej. Wszystko razem delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przekrawamy na pół. Kawę rozpuszczamy w gorącej(...)st.C aż słonecznik będzie złocisty. Co jakiś czas słonecznik należy pomieszać, aby się równomiernie upiekł. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce kajmaku. Na koniec dodajemy upieczony słonecznik i mieszamy do połączenia. Kilka łyżek słonecznika zostawiamy do posypania wierzchu ciasta. Kilka łyżek kremu również odstawiamy na bok. Krem wykładamy na zastygniętą galaretkę i przykrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt
kulinarne odsłony patikrąży po sieci wiec i ja postanowiłam je upiec i sprawdzić czy te wszystkie zachwyty na jego temat są uzasadnione! Kto nie próbował - najwyższa pora! Składniki na ciasto; (foremka 25/35 cm) 6 jajek pół szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyzki oleju 2 łyzki wody pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)upieczeniu i ostygnięciu biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Masło( o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem około 5 min. na jasna puszystą masę. Następnie wsypujemy mleko w proszku i serek waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy w której piekło się ciasto. Możemy wyłozyc ją folią aluminiową. Ciasto ponczujemy (kawa zmieszana z alkoholem
Radość kipiąca uśmiechem.Kruche ciasto(...)WYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy
słodki bratekWykonanie: Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania
w mojej kuchnirodzynków żółtko do posmarowania pasków kruchego ciasta, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, 200 g cukru i cukier wanilinowy utrzeć w osobnym naczyniu do otrzymania jasnej, puszystej masy. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić
Motylkowa KuchniaYouTube!! . Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Ciasto z Truskawkami Serowe z Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 120g cukru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 120ml wody(...)mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, papier ma troszkę wystawać poza blaszkę. Ciasto wyrównać
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia 30-40 dag świeżych, słodkich truskawek Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Dodajemy śmietanę (jogurt). Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ze schłodzonych białek (z dodatkiem szczypty soli i łyżką mąki ziemniaczanej) ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i mieszamy (bądź miksujemy na najniższych obrotach) na jednolitą masę. Wylewamy
Kuchnia po mojemu