ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:459/881)

Domowy makowiec-przepis tradycyjny 51

Szczypta soli Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu. Papier do pieczenia Składniki na lukier: Pół szklanki cukru Sok z połowy cytryny Odrobina gorącej wody Zaczynam od przygotowania ciasta a dopiero kiedy to ciasto będzie rosło, zrobię masę makową. Ze świeżych drożdży należy sporządzić zaczyn a więc odmierzam 20 gram drożdży. Jeśli nie mam wagi to biorę ćwiartkę kostki czyli połowę(...)odstawiam aż osiągnie temperaturę pokojową.  Rozbijam jajka do dwóch osobnych misek żółtka i białka. Żółtka ucieram z cukrem przy użyciu blendera lub miksera. Do gotowego zaczynu przez sitko dodaję mąkę, utarte z cukrem żółtka oraz masło rozpuszczone w mleku i zagniatam ciasto. Jeśli jest ciężko ugniatać dodaję trochę wody lub mleka. Jeśli ciasto bardzo się klej albo mleko było

prawdziwe jedzenie
Naleśniki francuskie 157

azwyczaj każdy przygotowuje ciasto na naleśniki na oko, tak by konsystencja była półpłynna. Podstawowy przepis na naleśniki zawiera mąkę, jajka, wodę zwykłą lub gazowaną i mleko w różnych proporcjach (mleko pół na pól z wodą zwykłą lub gazowaną lub sama woda). Dziś postanowiłam przetestować przepis na naleśniki wg receptury Michel'a Roux z dodatkiem śmietany kremówki, która została(...)waniliowej/cytrynowej/pomarańczowej ( t ylko w wersji "na słodko")    Przygotowanie Mąkę, cukier (opcjonalnie), sól, jajka dokładnie ucieramy. Dolewamy stopniowo mleko i śmietanę. Odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce. W wersji na słodko dodajemy aromaty. Ja dodałam jeszcze trochę mąki bo ciasto wydawało mi się zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy z obu stron na oleju lub maśle na mocno rozgrzanej

coolinarnastrefa.blogspot.com
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 485

Krok 2. Ucieramy żółtka z solą, cukrem oraz masłem, cały czas mieszając, powoli wlewamy mleko, dokładnie rozprowadzamy. Następnie wlewamy to wszystko do  miseczki z 2 szklankami mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy, rozcierając powstałe ewentualnie grudki, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy cieniutką warstwą tłuszczu, nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy(...)SEREM Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej, smażymy tylko z jednej strony. Kiedy wszystkie naleśniki będą już gotowe, podsmażoną stronę smarujemy farszem serowym, składamy w kształcie książki i podsmażamy z dwóch stron. Na nadzienie : 200 g gładkiego twarogu, dodajemy ok. 2 łyżki lekko rozpuszczonego masła, 2 żółtka, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieramy. Można dodać rodzynki, cynamon. Osobno

Moja Książka Kucharska
Mazurek różany z czekoladą 194

gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru  3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego (ja użyłam w proszku) 2 łyżki wody(...)wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Masło ucieramy w mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka

Panda i jej świat
Ciasto “Wiśnia z makiem” 343

sparzyć, a następnie zmielić trzykrotnie przez maszynkę. --> Żółtka ucieramy z cukrami na białą, puszystą masę. Dodajemy mak, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej i delikatnie mieszamy. --> Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni

Marta Gotuje
Najlepsze Ciasto Marchewkowe 460

szklanki cukru pudru Najlepsze Ciasto Marchewkowe - Sposób przygotowania: Ciasto:   Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Orzechy włoskie dość grubo siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, ananasa kroimy w drobną kostkę. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu ucieramy jajka z cukrem. Następnie wlewamy olej i dalej

Słodka Strona
DELIKATNY SERNIK NA KRUCHYM CZEKOLADOWYM SPODZIE 2314

250g miękkiego masła - 6 białek (2 pozostawione od ciasta i  4 od żółtek z masy) - 60g mąki (skrobi) ziemniaczanej (lub 1,5 proszku budyniowego bez cukru) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub cukier puder do posypania W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem), następnie dodajemy po jednem żółtku i ucieramy (miksujemy), na jednolitą gładką masę. Dodajemy ekstakt(...)waniliowy. Dokładamy partiami ser i cały czas ucieramy (miksujemy), dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Gotową masę serową wylewamy na schłodzony spód, wyrównujemy całość i posypujemy startą na grubej tarce mocno schłodzoną drugą częścią kruchego, czekoladowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, program

Smaczne Zdrowe
Kostka Cappuccino 344

robiłam z półtorej porcji w prostokątnej blaszce. Ciasto upiekłam w całości i po przestudzeniu przekroiłam. Wyszło wilgotne, ku uciesze wszystkich konsumujących;) Całość posypałam proszkiem cappuccino i startą czekoladą. Ciasto czekoladowe: 125g masła 150g cukru 125g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (roztartej na proszek lub w proszku) 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka 125g(...)miksujemy chwilę do połączenia. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Następnie, w kilku partiach, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. W osobnej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszając szpatułką łączymy z ciastem czekoladowym . Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na około 25-30 minut

Smaki Na Talerzu
Lukier niejedno ma imię 192

pokryjesz nim gorące ciasto. Zalety: szybki w przygotowaniu i nieskomplikowany, łatwa modyfikacja smaku poprzez dodanie soku z cytryny, mleka, śmietanki czy wody. Wady: szybko twardnieje, często pęka przy krojeniu ciasta. Lukier królewski: Składniki białko jajka rozm. M 1,5 szklanki cukru pudru kilka kropli soku z cytryny lub białego octu winnego Sposób przygotowania Białka oddzielić od żółtek najlepiej dzień wcześniej(...)wymieszać na jednolitą masę.Polewać ciasto lekko gęstniejącym. Zalety: jeśli zastygnie możemy je ponownie podgrzać, nie pęka i kruszy się Wady: Nieco bardziej skomplikowane przygotowanie niż tradycyjnego, może być nieco kłopotliwe dla niewprawionych w kuchni Lukier złocisty wg M. Gessler Składniki: 1 szklanka cukru pudru żółtko sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Składniki ucierać dokładnie w miseczce

Pyry na Gaz
Babka piaskowa na oleju 52

klasyczna babka piaskowa . Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje masło i nie zmienia też smaku ciasta piaskowego, co przy ciągle rosnących cenach ma niemałe znaczenie. Ta wilgotna babka piaskowa na oleju jest również bardzo łatwa do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto piaskowe powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki na około 2 godziny przed(...)cukrem waniliowym, zajmuje to około 4-5 minut. 4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj na średnich obrotach miksera do połączenia składników, zanim dodasz następne żółtko. 5. Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki.. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę  i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik

Cztery Fajery
Karpatka 205

zarumieni - będzie to trwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku(...)gęsty budyń. Tak powstały budyń przykrywamy folią aluminiową tak by dotykała masy i studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy skórkę z cytryny - mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na jeden z blatów ciasta parzonego i przykrywamy drugim delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy posypane

sierotka maRysia w kuchni
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 118

świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki(...)jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu

Smakowy Raj
Chlebek dyniowo-bananowy 97

sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w  przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki. Upieczony chlebek dyniowy(...)przełożyć pure. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy. Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką. Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym

kolorowotorcikowo
Babka piaskowa cytrynowa 193

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier(...)białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z marmoladą i lukrem z nutą pomarańczy 102

pączusie z marmolad ą  i lukrem z nut ą  pomarańczy. Wyszły baaardzo smaczne i uzależniające, gdy zjem jednego p ą czka to muszę sięgnąć po kolejnego 😊 Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 3 szklanki + m ą ka do podsypywania , żółtka 4 szt, cukier 4 łyżki, masło 100 g, mleko 1 szklanka, spirytus 20 ml,  aromat waniliowy(...)rozpuszczamy, a mleko należy podgrzać aby było ciep ł e.  Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do żółtek wyrośnięty rozczyn, mleko i s ó l. Dodajemy przesian ą  m ą k ę , wi ę c teraz konc ó wki miksera wymieniamy na rózgi lub ciasto możemy zagniatać ręcznie.   Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło

kulinarne odsłony pati