ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:459/881)

Babka piaskowa na oleju 60

klasyczna babka piaskowa . Olej rzepakowy z powodzeniem zastępuje masło i nie zmienia też smaku ciasta piaskowego, co przy ciągle rosnących cenach ma niemałe znaczenie. Ta wilgotna babka piaskowa na oleju jest również bardzo łatwa do przygotowania. Trzeba jednak pamiętać, że wszystkie składniki na ciasto piaskowe powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij je z lodówki na około 2 godziny przed(...)cukrem waniliowym, zajmuje to około 4-5 minut. 4. Nie przerywając ucierania dodawaj kolejno po jednym żółtku. Ucieraj na średnich obrotach miksera do połączenia składników, zanim dodasz następne żółtko. 5. Cały czas ucierając dodaj połowę przesianej mąki.. Kiedy składniki się połączą dodaj pozostałą mąkę  i zmiksuj ciasto na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia składników. Zacznij nagrzewać piekarnik

Cztery Fajery
Karpatka 222

zarumieni - będzie to trwało ok 25-30 minut. Ciasto trzeba obserwować przez szybkę gdyż NIE można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo powstanie nam ,,gumowaty" naleśnik ... Z tak przygotowanego ciasta możemy upiec także ptysie - wtedy nakładamy masę do szprycy i na papierze do pieczenia robimy ,,świderki" wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy w ten sam sposób tylko stosunkowo krócej. Masa: W rondelku(...)gęsty budyń. Tak powstały budyń przykrywamy folią aluminiową tak by dotykała masy i studzimy. Ucieramy margarynę/masło na jasną puszystą masę i dodajemy do niej po łyżce dobrze ostudzonego budyniu. Dodajemy skórkę z cytryny - mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na jeden z blatów ciasta parzonego i przykrywamy drugim delikatnie dociskając. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Podajemy posypane

sierotka maRysia w kuchni
American Carrot & Orange Birthday Cake, czyli Tort pomarańczowo – marchewkowy w stylu amerykańskim 127

świeżej pomarańczy, wyszło przepysznie! Ciasto marchewkowe, ma konsystencję jak piernik, przy czym jest nieco wilgotnawe, dzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki(...)jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę wylewamy do tortownicy o średnicy 26 – 28cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C, około 50 – 60 minut. Po upieczeniu

Smakowy Raj
Chlebek dyniowo-bananowy 112

sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w  przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy wszystko do jednej miski i łączymy składniki. Upieczony chlebek dyniowy(...)przełożyć pure. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy. Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką. Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym

kolorowotorcikowo
Babka piaskowa cytrynowa 224

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier(...)białko ok. 4 łyżki cukru pudru Gellwe kandyzowane wiśnie Targroch 1. Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy po jajku i po dwie łyżki cukru pudru, pod koniec wsypujemy cukier waniliowy. 2. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dosypujemy do masy. Dolewamy mleko. Ciasto nie powinno być za gęste. 3. Na koniec dolewamy sok z cytryny

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pączki z marmoladą i lukrem z nutą pomarańczy 109

pączusie z marmolad ą  i lukrem z nut ą  pomarańczy. Wyszły baaardzo smaczne i uzależniające, gdy zjem jednego p ą czka to muszę sięgnąć po kolejnego 😊 Składniki: Ciasto: m ą ka pszenna 3 szklanki + m ą ka do podsypywania , żółtka 4 szt, cukier 4 łyżki, masło 100 g, mleko 1 szklanka, spirytus 20 ml,  aromat waniliowy(...)rozpuszczamy, a mleko należy podgrzać aby było ciep ł e.  Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do żółtek wyrośnięty rozczyn, mleko i s ó l. Dodajemy przesian ą  m ą k ę , wi ę c teraz konc ó wki miksera wymieniamy na rózgi lub ciasto możemy zagniatać ręcznie.   Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło

kulinarne odsłony pati
muffinki kokosowe 153

wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne ciasto marchewkowe z powidłami 168

cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest to ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę. Polecam poza sezonem świątecznym upiec ciasto marchewkowe z tego przepisu. składniki: 1/2 szklanki oleju 4 jajka 2 szklanki drobno startej marchewki 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary(...)kostki margaryny 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka 4 łyżki kakao Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wlewamy powoli olej cały cza miksując, dodajemy startą marchew, posiekane orzechy włoskie i rodzynki, ciasto mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyśmienite Ciasto Marchewkowe z Bakaliami 149

łyżeczki startej skórki z pomarańczy 50g wiórków kokosowych 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Blaszkę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. 2. Do miski wlać olej, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 6-8 minut na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym(...)marchewki dodać wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy i wymieszać. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać krótko szpatułką. Dodać marchewkę z bakaliami i znów krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 60 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego

Mała Cukierenka
Ciasto kokosowe z owocami 175

cukru, 50 g wiórek kokosowych, szczypta soli, Wykonanie; Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek.Żółtka stopniowo dodajemy do margaryny ciągle ucierając.Następnie dodajemy mleko oraz połączoną mąkę z proszkiem do pieczenia i skrobią kukurydzaną. Całość starannie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Rabarbar

Anioły w kuchni
,,Keks z bakaliami z bakaliami’’ 123

kosteczkę. Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy ekstrakt waniliowy, wsypujemy mąkę na przemian z mlekiem, następnie proszek do pieczenia, bakalie i kandyzowane owoce. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Gotowy keks polewamy białą

Podróż w kulinaria
Sernik z brzoskwiniami 174

sobą i ręką wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią spożywczą, spłaszczamy delikatnie i wkładamy do zamrażalki na 1,5-2 godzin. Następnie przygotowujemy masę serową. Wszystkie użyte składniki do masy powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy masło oraz cukier i ucieramy mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo cały czas mieszając

Ciastka i ciasta
drożdżowe jagodzianki z kruszonką 156

ciepłym mleku rozmieszać cukier, dodać drożdże, ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę, ucierać do konsystencji gęstej śmietany. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski przesiać mąkę. Mleko podgrzać z masłem tak, by tłuszcz się rozpuścił, lekko przestudzić, dodać do mąki razem z zaczynem i pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując nieco mąką. Ciasto

6niebo
Karpatka 237

mnie ucieszyło.Krem jednak przygotowałam według swojego pomysłu.  Składniki na ciasto: 1 szklanka wody; 125 g masła; 1 szklanka mąki pszennej; 5 jajek; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Wykonanie: Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę i zagotować. Do gotującej się wody z tłuszczem wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać kolejno po jednym

In my kitchen
Ciasto śliwkowe z kruszonką 141

Przygotowanie: Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Odstawiamy do lodówki. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na sam koniec cały czas mieszając dolewamy gorącą roztopioną margarynę. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wylewamy ciasto, na nie układamy skórką do dołu umyte i wydrylowane śliwki. Kruszonkę

Zainspirowana w kuchni