niebawem) a drugą na upieczenie ciasta. Oj nie byle jakie to ciasto! oto Szarlotka najwyższej jakości, na którą to przepis znalazłam na blogu Addio Pomidory . Szarlotka krucho-drożdżowa ciasto: 450 g mąki tortowej + ok. trochę na podsypanie i do wałkowania 250 g masła szczypta soli 4 żółtka 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki cukru 25 g drożdży(...)przestygną obsypujemy całość łyżką mąki, mieszamy. Drożdże wykruszamy do ciepłej śmietany i mieszamy by się rozpuściły. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy ze schłodzonym masłem. Dodajemy utarte żółtka i rozpuszczone w śmietanie drożdże. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie
Dzieje kuchennej Wiewiórymóc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25 cm x 39 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem. 2. Masa serowa: Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając
Szalona Kuchnia Ewelinycukier waniliowy - 1/2 szklanki kwaśnej śmietany - 1 margaryna Przygotowanie: Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszając już łyżką dodajemy śmietanę oraz schłodzoną, roztopioną margarynę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy a na wierzch układamy owoce. Ciasto pieczemy
Zainspirowana w kuchniPowodem zrobienia tej pyszności były słowa " zrób mi takie ciasto" - tak więc po przekopaniu półek , zrobieniu zakupów upiekłam ciasto zwane potocznie ciastem kakaowo - jabłkowo - chałowym. Jest parę wersji tego przepisu w internecie ja znalazłam oto taki. Jest z nim trochę zabawy ze względu na ilość warstw ale myślę ,że warto :) zwłaszcza gdy rodzina zjada wam całą blachę w ciągu dnia(...)jabłka i zścieramy na dużych oczkach i odciskamy nadmiar soku - posypujemy cukrem waniliowym. Masło / Margarynę ucieramy do białości dodając następnie partiami i po kolei : cukier, 8 żółtek, wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. 4 białka ubijamy i dodajemy delikatnie do ciasta, następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao delikatnie łącząc w kremową kakaową masę
W Moim Magicznym Domuczekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA: 3 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta
My Culinary Artświątecznym stole pojawił się keks. Keks nie byle jaki bo wypełniony po brzegi bakaliami, ale drobno posiekanymi, więc sprawdza się też dla tych, którzy tak nie do końca lubią ciasta z dodatkami. Smak? Hmm, z każdym dniem coraz lepszy! "Składniki:1/2 kg mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia250g margaryny200g cukru trzcinowego4 jajka1/4 szklanki mleka50 g suszonych wiśnigarść suszonych(...)odstawiamy na później. Masło ucieramy na gładką masę z cukrem trzcinowym, następnie dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę na przemian z mlekiem i bakalie.Ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około godzinę. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!P.S. Ciasto z każdym dniem robi się smaczniejsze
Słodkie Przyjemnościwszystkich ciast świata najbardziej kocham SERNIKI ! A serniki kochają mnie! Ten popisowy, który był moją przepustką do Masterchefa od teraz ma swojego konkurenta! Poważnego konkurenta! Dziś mam dla Was przepis na jeden z najlepszych serników, jakie kiedykolwiek jadłam i jakie kiedykolwiek robiłam. Czekoladowy spód z Amaretto i biszkoptami przykryty niesamowicie delikatną masą serową i „pianką” czekoladową tworzy fantastyczną(...)minut w120C. Pod sernik, na spód piekarnikia wkładamy naczynię z wodą! Studzimy. „PIANKA” Śmietanę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy przygotowaną wcześniej żelatynę, dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej Amaretto. Obie części wylewamy na ciasto tworząc ozdobne „maziaje”. Posypujemy tartą czekoladą wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkowaniliowy • sok wyciśnięty z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE : Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy, przesiewamy połowę szklanki mąki, wymieszać żeby nie było grudek, miseczkę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z resztą mąki, roztopionym masłem, żółtkami i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od ręki, odstawimy pod przykryciem
KUCHNIA POLSKAniej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)masę i zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. W między czasie przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:) Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto
les mirabellesłyżek wody -2 łyżeczki kakao DODATKOWO -czekolada do polania babki Jajka ucieramy z cukrem na pulchną, białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuktóre przygotowuje się w bardzo szybki sposób. Do sera dodałam doskonałej w smaku konfitury ze sklepu Amus , dzięki czemu zwykły smak twarogu zmienił się w mus serowo - brzoskwiniowy. Potrzebujemy: Ciasto: 380 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 3 jaja 120 g cukru 200 g jogurtu naturalnego 250 ml oleju roślinnego Mus serowo - brzoskwiniowy: 500 g twarogu(...)Ponadto: 2-3 laski rabarbaru Na początku przygotowujemy mus serowo - brzoskwiniowy. Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy twaróg i konfiturę. Dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok. Rabarbar kroimy w romby pod skosem. Nie wymaga on obierania. Posłuży nam w końcowej fazie do posypania nim ciasta przed wejściem do piekarnika. Nadszedł czas na szybkie przygotowanie ciasta, które zaraz po przyrządzeniu
MamaOskarkaOkazało się,że za chwilę odwiedzą mnie goście.wpadłam do kuchni i zabrałam się za przygoowanie "małego co nie co".Ciasto wyszło pyszne do takiego stopnia,że śmiało mogę polecić je wam jako świąteczny wypiek. Składniki: 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego (ewenualnie kupny wanilinowy(...)łyżka domowego ekstraktu waniliowego 100g masła 1 łyżka dobrego kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do nich ubite na puszystą masę jajka.Delikatnie łączymy dodając suche produkty(wcześniej je dokładnie wymieszałam).Na sam koniec dodaje mleko,cukier waniliowy i ekstrakt.Wszystko delikatnie łącze.Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki.Zostawić tylko 3 łyżki masy i dodać
Wielki apetytwystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części i każdą rozwałkować na placek o szerokości tortownicy. Gotowe ciasto przełożyć na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Każdą część rozwałkowanego placka piec kolejno 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na złoty kolor, a następnie wystudzić. Przygotować masę grysikową(...)kaszę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieprzekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni, tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy(...)łyżki mleka Wykonanie: Masło ucieramy na jasną puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Wlewamy mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą. Miksujemy do połączenia się składników. Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki
Malinowe Pocałunkiłyżeczki cynamonu 2 jabłka Masło utrzeć z cukrem (ucierać około 10 minut). Nadal ucierając, dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon i jabłka starte na grubej tarce. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Przelać ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić
kuchnia doski