ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:442/881)

babka czekoladowa z winem 124

moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia  i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik delikatny i puszysty jak puch 110

gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy

Smaki Ewy
BABKA GRECKA (mocno waniliowa) 122

pół tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą.  Piec

Ciastka - domowe słodkości
Co ma wspólnego HP z kruchymi ciasteczkami? 136

mąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku

bistro mama
Placki ziemniaczane z jabłkami + film 129

wystudzone ziemniaki. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy

Smakowite Dania
Pączki 112

łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką  na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować.  Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy

Amatorka kuchenna
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 111

mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku dżem truskawkowo - rabarbarowy   A jak to zrobić:  Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca

Kuchnia w opałach
Świąteczne pierniczki 172

 Początek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się

W kuchni wieczorem
Ciasteczka sezamowe 180

uprażyć na suchej patelni.Miękkie masło utrzeć z cukrami i cukrem wanilinowym, dodać jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze

Mix smaku
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 343

sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie wrzątkuDo cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany

Proste Potrawy
Babka z kawałkami czekolady 203

Przygotowanie:        Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy kawałki czekolady

Aga w kuchni
Ciasto z masą serową i galaretką. 122

Składniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka  1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki(...)dodaj żółtka i jajko, utrzyj na jednolitą masę. Teraz wsyp powoli zmielony ser i dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj.    Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto makowo-orzechowe 138

Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki oprócz kakao i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy 1 łyżkę kakao, zagniatamy i dajemy ją do zamrażalnika. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy(...)rozbite jajka i dokładnie ucieramy. Mak i orzechy dzielimy na dwie części. 2. Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, Na placek wykładamy smażone wiśnie. 3. Na wiśnie wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Dajemy po trzy paski. 4. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika

Kuchnia u Bietki
Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka 54

takim dniu jak dzisiaj nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Zapraszam na pyszny kawałek ciasta. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, miłości, moc uśmiechu i słodkości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 4 białka 150 g maku 100 g cukru 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych(...)mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 24X36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Studzimy i kroimy na pół. W tym czasie kiedy ciasto się piecze w garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mieszamy dokładnie budynie, żółtka i skórkę

To co lubię - gotuję i polecam
Piernik grysikowy 66

Pieczemy 50-60 minut w 180°C (165 z termoobiegiem). Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem. Masa grysikowa: Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko będzie niemal wrzące, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce wystudzonej masy grysikowej, za każdym razem dokładnie

Poezja smaku