ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:434/881)

Ciasto piaskowe z truskawkami z dodatkiem ajerkoniaku 119

Jedno z moich ulubionych ciast latem czyli jak jest sezon na truskawki. Ciasto smakuje i małym i dużym a alkohol jest nie wyczuwalny tylko pozostaje słodycz po tym alkoholu :) Składniki :        1kg truskawek        250g margaryny/masła        szklanka cukru(...)Przygotowanie:         Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Margarynę ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do masy maślanej. Gdy połączymy składniki wlewamy ajerkoniak. Ciasto najlepiej wymieszać mikserem, ale nie jest to konieczność :) Ciasto przekładamy do blaszki

Amatorka kuchenna
Krem do tortu, ciast, babeczek idealny pod masę cukrową 181

Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji  Składniki : 2 kostki masła razem  400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)mieszamy jeszcze około minuty  ( po spróbowaniu nie powinniśmy czuć mąki ) Odstawiamy do ostudzenia  Miękkie masło ucieramy na puszystą masę  i dodajemy ostudzoną masę po łyżce  gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ciasto kawowo-biszkoptowe 162

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto cappucino. Idealne do niedzielnej kawki lub herbatki. Pychotka Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki masy: 500 g serka waniliowego 1 kostka masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 opakowania mleka w proszku 2 łyżki żelatyny 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych Poncz: 7 łyżek(...)zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej i dodać do kawy. Wystudzić. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku oraz rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało. Przełożenie ciasta: biszkopt - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - biszkopty nasączone kawą - masa - starta czekolada

Cukiernia Pychotki
Łaciate ciasto z truskawkami 74

Łaciate ciasto z truskawkami Wilgotne, maślane, dwukolorowe ciasto z truskawkami. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Palce lizać!     Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 4 jajka 1 szklanka wody gazowanej 350g cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki kakao 250g truskawek       *** Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy *** *** Masło przekładamy(...)rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka wbijamy do miski, zasypujemy cukrem oraz cukrem waniliowym i ucieramy mikserem na puszystą masę *** *** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy

Blog z Apetytem
„Berta Isla” i pokrzywa 72

pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 szklanka pokrzywy (około(...)śmietanki 30% 1 galaretka z czarnej porzeczki (lub inna kwaśna) Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam

Słodki sentyment
„Berta Isla” i pokrzywa 68

pokrzywowe. Z zewnątrz ciasto prezentuje się równo i ładnie, spokojnie, a wewnątrz skrywa pokrzywę, która potrafi parzyć (oczywiście już nie po upieczeniu ) Doskonała propozycja na czas czytania Jak przygotować ciasto pokrzywowe? Przepis znajdziecie poniżej. Składniki: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki kakao ½ szklanki oleju 1 szklanka pokrzywy (około(...)śmietanki 30% 1 galaretka z czarnej porzeczki (lub inna kwaśna) Pokrzywę myję i blenduję. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę. Dodaję dżem i zblendowaną pokrzywę. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszam w osobnej misce. Dodaję stopniowo do ciasta na przemian z mlekiem. Następnie dodaję olej i całość miksuję. Białka ubijam i dodaję do ciasta, mieszam

Słodki sentyment
MAŚLANKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 133

Puszyste i niesamowicie smaczne ciasto z chrupiącą kruszonką ! Doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy SKŁADNIKI: 350 g mąki (najlepiej typ 450/500) 1 szklanka maślanki 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450-500 g truskawek Kruszonka: 80 g masła 100 g mąki 100 g cukru SPOSÓB WYKONANIA(...)Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę masło i cukier rozcieramy w palcach. Gotową kruszonkę odstawiamy do lodówki. 2.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy maślankę i olej. Dokładnie miksujemy. 3.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując. 4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem. 5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. 6. Całość posypujemy kruszonką

Marcepanowa kuchnia
Biały puszek z rabarbarem 87

Pełna energii złapałam się dziś za robienie ciasta. Biały puszek zapowiadał się kusząco i taki też się okazał. Jedynie biały nie wyszedł, bo za długo go trzymałam w piecu - ale co tam, znikał w oka mgnieniu ;-) Biały puszek z rabarbarem BIAŁY PUSZEK Z RABARBAREM 2 jaja 1/2 szklanki brązowego cukru 6 łyżek śmietany śmietany 18% 2 łyżki oleju 1 łyżka(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g rabarbaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, olej, rum i miksujemy jeszcze przez pięć minut. Wsypujemy proszek do pieczenia oraz partiami mąkę - cały czas miksując. Gdy ciasto zgęstnieje, ale cały czas będzie lekko lejące wykładamy je na blachę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia

peggiwkuchni
Racuchy z owocami 191

cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto. Rumień z obu stron , odsącz i posyp cukrem

Pasje Jolki
Biszkopt z malinami 124

mleko. Budyń mieszamy, gotujemy i studzimy.  Masło ucieramy z cukrem pudrem.  Stopniowo dodajemy zimny budyń.  Ten krem wykładamy na ostudzony biszkopt.  Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.  Odstawiamy do przestudzenia.  Maliny układamy na kremie  i zalewamy tężejącą galaretką.  Ciasto wstawiamy do lodówki.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Słodka Delicja 466

masła Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy do połączenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie(...)mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Na jednym, nasączonym biszkoptowym blacie rozprowadzamy tężejącą masę jabłkową, wyrównujemy. Wykładamy masę budyniową. Przykrywamy drugim, nasączonym biszkoptem. Wierzch ciasta można udekorować polewą (u mnie z roztopionej czekolady). Źródło

Smaki Na Talerzu
KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 107

Ciasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny (u mnie: razowej orkiszowej) z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa

Kuchnia MagdaLeny
KOKOSOWE CIASTO Z KASZY MANNY Z MORELAMI 122

Ciasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny orkiszowej z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 128

gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z połamaną na kawałki gorzką czekoladą, cały czas mieszając, do momentu aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru, i nadal mieszając dodajemy powoli wystudzone

MyCookBook.pl
Sernik krakowski 368

cukru waniliowego; - 1 jajko Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 25 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut. Masa serowa(...)cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 jajku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć

dom-agi.pl