ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:425/881)

Bagietki czosnkowo-pietruszkowe 90

napuszenia. Po tym czasie nacinamy je ukośnie ostrym nożem. Miękkie masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz natką pietruszki. Można doprawić je niewielką ilością soli. Masło czosnkowo-pietruszkowe nakładamy w przygotowane w bułce nacięcia (ja nakładałam na koniuszek łyżeczki, a prawą ręką, nożem odginałam kawałki ciasta i zsuwałam nim masło z łyżeczki). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smaki Na Talerzu
PORZECZKOWIEC 1152

przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć). Krem serowy: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy cukier waniliowy i puder, a następnie po łyżce serka, aż uzyskamy jednolitą masę. Bita śmietana: Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości wrzącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier a następnie przestudzoną żelatynę. Ciasto smarujemy kremem serowym, układamy drugi blat uprzednio posmarowany dżemem (kładziemy dżemem

słodki bratek
Ciasto serowa Zośka 522

skusicie się na upieczenie takiej serowej Zośki? żródło  Ciasta s.Anastazji Ser 700 g twarogu mielonego 6 jajek 200 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy 50 g rodzynek 150 g masła Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie ucierać dodając stopniowo po jednym żółtku. Dodać ser,rodzynki  proszek do pieczenia

O kuchni z uczuciem
puszysty, piankowy sernik z wiaderka 2177

Wszystkie składniki na ciasto miksujemy. Blaszkę smarujemy tłuszczem, nie wysypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto. MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl oliwy z oliwek -3 budynie śmietankowe po 40g -1 1/2  szkl mleka -1 cukier waniliowy -6 żółtek (białka odkładamy) Żółtka ucieramy wraz z cukrem waniliowym , dodajemy ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
"Murzynek" 135

Bardzo proste ciasto na dużą blaszkę.     Składniki: -5 jajek -2 szklanki cukru -4 szklanki mąki -2 szklanki mleka -1 szklanka oleju -2 łyżki kakao -3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej -słoiczek dżemu -aromat Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, aromat, mleko i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane kakao i miksujemy. Dodajemy dżem i mieszamy

Maminek kulinarny
Kokosowy keks 161

Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy też mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. A na koniec oprószone mąką bakalie. Delikatnie mieszamy drewnianą lub plastikową łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, moja miała wymiary 28 cm długości. Pieczemy około

Życie zaczyna się w kuchni
Rogaliki z budyniem i marmoladą 206

Rogaliki z budyniem i marmoladą Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne, pulchne i kruche rogaliki drożdżowe nadziewane budyniem i marmoladą. Palce lizać…!     Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 5 dkg drożdży 200 g masła lub margaryny (można też użyć pół na pół) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 3 żółtka 4 łyżki cukru Nadzienie: 2 budynie waniliowe(...)Budyń studzimy *** *** Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej utarte żółtka, masło (lub margarynę) oraz drożdże z jogurtem i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 4 części *** *** Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła *** *** Następnie koło dzielimy na 8 części

Blog z Apetytem
Trufelki z herbatników z cynamonową nutką. 115

drobno kruszymy lub mielimy w maszynce do mięsa. Można włożyć je do woreczka i wałkować wałkiem do ciasta. 2. Do miski przekładamy masło lub margarynę, cynamon, cukier waniliowy i puder, następnie miksujemy na puszystą masę, stopniowo wsypujemy rozdrobnione herbatniki i dokładnie ucieramy. 3. Z tak przygotowanej masy formujemy kuleczki, w zależności od wielkości wyjdzie nam około 20-24 sztuki(...)użyć 82 %. Zamiast masła można użyć margaryny, najlepsza będzie ,,Kasia''. Zamiast cukru z prawdziwą wanilią można użyć cukier waniliowy. Herbatniki można przełożyć do woreczka i wałkować je wałkiem do ciasta, można je wtedy bardzo drobno pokruszyć

Izabelawkuchni
Piernikowe mini tarty 103

łyżeczka przyprawy piernikowej bez dodatku cukru lub miks przypraw 3-4 łyżki miodu orzechy do posypania Ze składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tart. Pieczemy przez ok. 10 minut w 180 st. C. W tym czasie żółtko ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy przyprawę, twaróg i dolewamy połowę soku. Mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do podpieczonych spodów tart i pieczemy kolejne

Kucharzyca
Najprostszy sernik z kruszonką 109

Dziś mam dla Was przepis na najprostszy sernik na świecie, bez żmudnego ucierania czy ubijania ot mieszamy wszystkie składniki i pieczemy. Jest pysznie i prosto, domowo, a do tego całkiem szybko. Ciasto kruche: 200 g mąki pszennej  100 g masła  75 g. cukru 1 jajko 1 łyżka wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy w lodówce

Cynamonowe szczęście
Kruche ciasteczka z dżemem 114

żółtka szczypta soli dżem dobrej jakości Przepis: W średniej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać, Do masy dodać suche składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, skórkę z cytryny i sól, całość wymieszać i zagnieść ciasto, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Z ciasta formować niewielkie kulki i rozłożyć je na blasze

tyfranbox
Cukiniowa babka z cytryną i bakaliami 72

radzę nie sugerować się zegarkiem lecz skorzystać z metody tzw. suchego patyczka). Ja piekłam 15 min dłużej. 5 Upieczone ciasto pozostawiamy kilka minut w formie po czym delikatnie przenosimy na kratę do studzenia. 6 Wszystkie składniki do lukru ucieramy do momentu otrzymania białej konsystencji (ilość soku lub cukru w razie potrzeby możemy zwiększyć). Babkę dekorujemy kiedy jest jeszcze letnia

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i chili 135

cukru  1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Łączymy składniki suche oprócz cukru: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chili i sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy wymieszane składniki suche. Ciasto b ędzie bardzo gęste i lepkie,dlatego odstawiamy je na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie z ciasta

Bon appetit mon amie
Mazurek wielkanocny 220

słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem

Gotuj z Mąką
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 115

150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć

CookYourself
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI W 20 MINUT 119

jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem

JejKuchnia
Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem. 419

cukru lub do smaku  kilka łyżek  powideł śliwkowych z rumem Orzech cukier puder do oprószenia rożków    Ciasto francuskie kroimy na pasy i wycinamy z nich równe kwadraty mogą być mniejsze lub większe jak wolicie. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym żółtkami i budyniem, białka ubijamy i delikatnie mieszamy z serem. Na jednej połowie kwadratu wykładam

Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza babka gotowana 146

cytryny Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym  na puszystą masę. Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę  i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki  i proszek do pieczenia.  Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną

Pyszności Słodkości
KORZENNE CIASTECZKA GWIAZDKI 116

łyżeczki cynamonu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru  pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto mieszam szypułką, a następnie ugniatam rekami. 4. Formuję kulkę, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. 5. Schłodzone

Kukuleczki
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 179

Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Słonecznikowiec 229

zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta i całość posypać  podprażonymi oraz karmelizowanymi ziarna słonecznika.  Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przed i po upieczeniu Prażenie ziaren słonecznika Ucieranie budyniu z miękkim masłem

Ugotować
Pierogi leniwe tradycyjne 196

przygotowaniu. Ten przepis na pierogi jest mojej mamy, która rozdrabniała twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane Ciasteczka 117

mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty

Gotowanie Patki
Ciasteczka z zajączkiem 184

masła  100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka  i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy

Pyszności Słodkości
Oponki serowe 140

szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości

peggiwkuchni
Wielkanocne babeczki z Paschą 162

minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną

Niezły Młynek
Czebureki z pieczarkami 243

łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka pieczarki 153

sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao  dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 169

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją

DefinicjaSmaku
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 145

składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie twardszy

Mania Wypiekania
Ciasteczka budyniowe z wanilią 132

posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Ciasteczka 157

170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka kisielowe 212

łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni