Ciasteczka czekoladowe z cynamonem i chili 189cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Łączymy składniki suche oprócz cukru: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chili i sól. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy wymieszane składniki suche. Ciasto b ędzie bardzo gęste i lepkie,dlatego odstawiamy je na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie z ciasta
Bon appetit mon amie
Mazurek wielkanocny 326słony karmel :) ale nie dużo Do zrobienia ptasich gniazd z czekolady: 2-3 tabliczki czekolady gorzkiej Przygotowanie: SPÓD: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Zagniatamy na jednolitą kulę ciasta. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Prostokątną formę (u mnie 20 x 30 cm) wykładamy papierem
Gotuj z Mąką
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 184150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć
CookYourself
KRUCHE CIASTECZKA Z SUSZONYMI OWOCAMI W 20 MINUT 175jajko, nieduża garść suszonej żurawiny, 8 suszonych moreli, 8 suszonych śliwek. Przygotowanie: Morele i śliwki kroję na mniejsze kawałki. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Na koniec wrzucam owoce, dokładnie mieszam. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem
JejKuchnia
Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem. 474cukru lub do smaku kilka łyżek powideł śliwkowych z rumem Orzech cukier puder do oprószenia rożków Ciasto francuskie kroimy na pasy i wycinamy z nich równe kwadraty mogą być mniejsze lub większe jak wolicie. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym żółtkami i budyniem, białka ubijamy i delikatnie mieszamy z serem. Na jednej połowie kwadratu wykładam
Sama słodycz i szczypta chili
Najlepsza babka gotowana 201cytryny Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta. Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny. Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną
Pyszności Słodkości
KORZENNE CIASTECZKA GWIAZDKI 219łyżeczki cynamonu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto mieszam szypułką, a następnie ugniatam rekami. 4. Formuję kulkę, zawijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. 5. Schłodzone
Kukuleczki
Ciastka makowe z buraczkowym lukrem czyli poWeekendowe Lakocie odc.138 241Przepis z listopadowej KUCHNI 2016. Ciastka makowe z buraczkowym lukrem ciasto: 250 g miękkiego masła 130 g cukru 1/4 łyżeczki soli pół łyżeczki skórki otartej z cytryny 300 g mąki 2 łyżki maku lukier: 1 mały upieczony burak 2 łyżki soku z cytryny 120 g cukru pudru Masło ucieramy z cukrem, skórką cytryny i solą. Dodajemy mak i mąkę. Zagniatamy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Słonecznikowiec 295zamienić na masę krówkową. Nie ma potrzeby podsmażania go z ziarnami słonecznika. Wystarczy ciepłą masę krówkową rozsmarować na wierzchu ciasta i całość posypać podprażonymi oraz karmelizowanymi ziarna słonecznika. Przygotowywanie biszkoptu Biszkopt przed i po upieczeniu Prażenie ziaren słonecznika Ucieranie budyniu z miękkim masłem
Ugotować
Pierogi leniwe tradycyjne 255przygotowaniu. Ten przepis na pierogi jest mojej mamy, która rozdrabniała twaróg widelcem, ubijała osobno białka z odrobiną soli, a potem ucierała w makutrze żółtka z twarogiem. Mieszała te składniki z mąką, na końcu dodawała ubite białka, robiła wałek z ciasta i kroiła na romby i gotowała w lekko osolonej wodzie. Na blogu są już przepisy na pierogi leniwe z bułką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślane Ciasteczka 174mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty
Gotowanie Patki
Ciasteczka z zajączkiem 237masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy
Pyszności Słodkości
Oponki serowe 190szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości
peggiwkuchni
Wielkanocne babeczki z Paschą 211minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną
Niezły Młynek
Czebureki z pieczarkami 306łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko
e-PrzepisyKulinarne
Ciastka pieczarki 221sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 229Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją
DefinicjaSmaku
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 207składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie twardszy
Mania Wypiekania
Ciasteczka budyniowe z wanilią 196posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem
Apetyczna babeczka
Ciasteczka 216170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka kisielowe 275łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy
Zainspirowana w kuchni
Placuszki serowe Nigelli 218żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko
Kulinarne Inspiracje
Mazurek z orzechami i kajmakiem 256przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto rozwałkować
Ala piecze i gotuje
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 215150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć
CookYourself
Ciasteczka z czekoladą 169kakao, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Przygotowanie: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem (można użyć normalnego, ale wtedy trzeba dłużej ucierać, aż się rozpuści). Dodać kakao, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz szczyptę soli Można wtedy wykonać 2 warianty . Ciasto podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć
kulinarnajamka.blogspot.com
Ciasteczka budyniowe 279Składniki: 250 g masła 100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek). Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę). Zimne ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy różne wzory. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem
Salonik smaków
Bułeczki z czekoladą 198pół szklanki mleka. Mieszamy aż składniki połączą się. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. W dużej misce ucieramy żółtka i jajko z cukrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt, resztę mleka (ciepłe), szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy wystudzone, rozpuszczone masło. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Amatorka kuchenna
Pleśniak II 262Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.Składniki
Moje pyszne gotowanie
Tarta alzacka z czerwonymi owocami i wanilią czyli poWeekendowe Łakocie odc.20 207Mówiąc szczerze nie przepadam za ciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Czekoladowe sakiewki z serem i truskawkami 215Już niedługo sezon truskawkowy będzie się kończył , dlatego staram się wykorzystywać go w pełni!Ciasta już były …. muffinki też … koktajle i babeczki również …. więc dziś mam dla Was przepyszne naleśniki z ich dodatkiem , które nie tylko rewelacyjnie smakują , ale i super wyglądają!30 minut i wspaniały obiad mamy na talerzu!Jak go zrobić?Zobaczcie!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:- mąka(...)pieczenia , jajka , olej i sól dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.Smażymy duże naleśniki , uważając , by się nie przypiekły!Dodatek kakaa sprawia , że łatwiej o przypalenie!NADZIENIE:Ser biały ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.Nakładamy na środek naleśników.Dodajemy pokrojone truskawki.Zawijamy w sakiewki i spinamy wykałaczką.Polewamy czekoladą i posypujemy cukrem pudrem! Smacznego!Klik w strzałkę!Zamiast truskawek możemy
Ostra na Słodko
Pyszna chałka. 228mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek i wlewamy wyrośnięte drożdże. Posypujemy mąką i czekamy, aż całość zacznie rosnąć. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie całość wlewamy do mąki. Dodajemy sól, masło i szkl ciepłego mleka. Wyrabiamy (ciasto będzie się troszkę kleiło). Odstawiamy całość do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie przez chwilę i całość dzielmy
Malinowe Pocałunki
Orzechowa babka 159Przygotowanie: Miękką margarynę ucieramy mikserem na wolnych obrotach z cukrem białym i waniliowym. Następnie dodajemy pojedynczo jajka i ucieramy dalej. Następnie orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Takie zmiażdżone orzeszki dodajemy do naszego ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy z ciastem. Całość przelewamy do silikonowej keksówki i pieczemy
Aga w kuchni
Maślane ciastka z żurawiną 198suszonej żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 200 g masła, 3 łyżki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Dodajemy żurawinę i orzechy. Ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej robimy wałek o długości 30-35 cm. Następnie zawijamy
Aga w kuchni
1453.Babeczki słodko -kwaśne 231być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę
Moje domowe kucharzenie
Ciastka z m&m's 211jajka 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty 100 g cukierków m&m's Przepis: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sodę oraz cukier waniliowy. Wszystkie te składniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem
Emcia Pichci
Wieniec frankfurcki 496dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty. Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut. Krem: Żółtka ucieramy z 50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować. Resztę mleka zagotować z resztą
Słodkości i nie tylko
Paczki 259zasypujemy 1 lyzka cukru, 2 lyzkami maki i 0,5 szklanki mleka. Odstawiamy na chwile az rozczyn troche wyrosnie. Zoltka ucieramy z reszta cukru i cukrem waniliowym, dodajemy do nich letnie mleko i zaczyn drozdzowy, make i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Na koncu dodajemy stopiona i przestudzona margaryne. Ciasto wyrabiamy do chwili jak bedzie odchodzic od reki. Formujemy z niego kulke
Przysmaki Karolki
Moja slabosc do czekolady 233rozpuszczamy w kapieli wodnej. Ucieramy maslo z cukrem do chwili uzyskania pulchnej, jasnej masy. Dodajemy po jednym jajku i nadal ucieramy, a nastepnie make z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy posiekane grubo orzechy. Odlewamy czesc ciasta do miseczki z roztopiona czekolada i dokladnie mieszamy. Foremke keksowke natluszczamy maslem. Na dno wylewamy troche ciasta czekoladowego, nastepnie jasnego
Przysmaki Karolki
Makowiec na kruchym spodzie 200żółtkami i cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo zmielony mak i ucierać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę dodać do masy makowej,dodać również bakalie i aromat,delikatnie wymieszać. Blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki,większą część rozwałkować,przełożyć na blaszkę i dokładnie wylepić dno. Na przygotowany spód
Kolorowa kuchnia Elki
PĄCZKI BABCI MARYSI 335dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy margarynę i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka praz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzoną margarynę, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek
Z Majeczką w kuchni
Sernik waniliowy z solonym karmelem. 336pewno.Wierzch ciasta pokrywa bita śmietana ,karmel i sól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru(...)potem delikatnie boki. Blaszkę wstawiamy do lodówki. Masa serowa: Ser ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszaj
Ladylaura.
Ciasteczka maślane 165cukru 2 jajka Wykonanie: Masło i cukier oraz cukier z wanilia ucieramy w misce, dodajemy po jednym jajku i wszystko dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionej masy dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy drewniana łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów i wycinamy foremką ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blachę
Pomysłowa kuchnia
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 209masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle
Anioły w kuchni
Ciasto bananowe chlebek bananowy z bitą śmietaną i truskawkami 244kawy. Jest wilgotne w środku i chrupkie na zewnątrz. Nie ukrywam, że ciasto wymyślone przez mojego męża :) Ale przeze mnie wielokrotnie wykonane, także polecam :) Składniki: banany 3 szt. mąka ¾ szklanki jajka 3 szt. cukier 1 szklanka cukier waniliowy 2 łyżeczki roztopione masło 50 g Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję mocno rozgniecione banany
Kuchnia Viki
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 200masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle
Anioły w kuchni
Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką 168masła, szczypta soli, 100 g mąki, 75 g cukru trzcinowego, Wykonanie; Ciasto; Łyżkę mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w niej sól. Odstawiamy. Rozpuszczamy drożdże w reszcie mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.Po ok 30 minutach rozczyn powiększy swoją objętość.Masło ucieramy na puszyste z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po jednym jajku ciagle
Anioły w kuchni
Szybkie ciasto z automatu do wypieku chleba 377proszku do pieczenia 2 łyżeczki aromatu pomarańczowego garść rodzynek Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Wlewamy do formy. Dodajemy olej i aromat pomarańczowy. Mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i wsypujemy do formy usypując pośrodku stożek. Ustawiamy program do wypieku ciasta (u mnie nr 10). W momencie sygnału dodajemy rodzynki, jeśli dodajemy ich niewiele
Ze smakiem i z pasją
Szybkie i proste ciasto ucierane z gruszkami. 6026Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami. Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe
Kuchnia z widokiem na ogród