jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
Na słodko lub wytrawniefolię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały. 5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając
vaniliowoczekoladowaupale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko
Cynamonowe szczęściepieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru(...)dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki(...)szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni
Pyszności Słodkościrozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)150 g cukru100 g masła5 żółtek1 szklanka mlekacukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu z waniliiZaczyn:2 opakowania suchych drożdży (po 7g)1 łyżka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki mlekaKruszonka100(...)podwoił swoja objętość.Przygotowuje resztę składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej
Mania Gotowaniasitko kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na sześć kulek. Kulki ciasta włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa : do miski włożyć pokrojone masło (powinno mieć temperaturę pokojową), dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ucierać składniki do momentu, w którym mają konsystencję kwaśnej śmietany. Możemy użyć robota ręczego lub kuchennego. Do utartego masła(...)biały oraz budyń. Do osobnej miski dodać białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie wymieszać. Z lodówki wyjąć kulki ciasta kakaowego. Część ciasta utrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia utartym ciastem. Na utarte ciasto wylać masę serową. Na wierzch masy serowej utrzeć
mecooksGotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier puder, żółtaka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów, zmielonych 4 białka 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem(...)mleka 2 budynie waniliowe 250 ml oleju 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem oraz z cukrem z wanilią. Stopniowo dodajemy ser, olej, budynie oraz mleko i miksujemy do połączenia się składników. Na ciast kruche kupkami układamy ciasto orzechowe. Całość zalewamy masą serową i pieczemy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki
Domowy Smak Jedzeniapapierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki
Poezja smakuserka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Wykorzystamy jedne i drugie.Tłuszcz (margarynę lub masło w temp pokojowej) ucieramy z 1 opakowaniem cukru wanilinowego a następnie dodajemy po jednym(...)żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac
Kulinarna Patilogiaucieramy z 1 opakowaniem cukru wanilinowego a następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder
Kulinarna Patilogiagodziny. Blachę (23,5x35 cm) wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy połowę ciasta. Masa serowa: 1 kg twarogu 15 dag masła 5 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodajemy kolejno po jednym
Cynamonowe szczęściewięcej. Przepyszne delikatne ciasto z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Dzisiaj przepis na ciasto z dodatkiem truskawek. Przepis wzięłam z TEJ strony. Składniki na ciasto: 200 g masła 160 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli aromat waniliowy(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku i dalej ucierać. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać świeże lub rozmrożone truskawki i wymieszać . Ciasto wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Przygotować kruszonkę: Połączyć mąkę, masło i cukier i rozetrzeć w ręku. Posypać wierzch
Na słodko lub wytrawnieKruche ciasto, ser, jagody.... Uhm... Palce lizać! Spróbujcie sami! Składniki: Ciasto kruche: (forma 25 cm x 23 cm) 20 dag mąki pszennej 1/3 kostki margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżka śmietany 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagniatamy i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik gotowany: 1 kg sera mielonego (z wiaderka(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy Do sera dodajemy cukier, cukier wanilinowy, margarynę i jajka. Wszystko ucieramy i zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku i cienkim strumieniem wlewamy do gorącego sera. Lekko przestudzoną masę serową wylewamy na upieczone wcześniej ciasto. Dodatkowo: 1 litr jagód 2 galaretki malinowe Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Na ser wysypujemy
Pyszności Słodkościlatin;} Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy(...)sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich wypieków! Normal 0 21 false
Wanilia i Kardamon