ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:408/881)

Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. 131

pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 30 dag świeżych truskawek Wykonanie: 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo(...)ucierając, dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas dokładnie ucieramy. 2. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół . Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Izabelawkuchni
Proste ciasto ze śliwkami 184

proszku do pieczenia ok. 350g świeżych śliwek 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Dodajemy jogurt naturalny i wystudzone masło- miksujemy do połączenia składników. 4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia- miksujemy. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek (mniej więcej 1/3 wysokości), lub wysmarowanej masłem blaszki. 7. Na wierzchu

kuchnia do kwadratu
Keks 98

sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc.  Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 100 g mieszanki keksowej Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko. Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy.  Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przelewamy

Bon appetit mon amie
Ciasto Marlenka 241

zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około(...)położyć folię spożywczą, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu. Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków. Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie

Domowa cukiernia Ewy
Keks czekoladowy 175

jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 160

folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały.  5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając

vaniliowoczekoladowa
Tort Marcinek - 2 urodziny bloga 282

upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko

Cynamonowe szczęście
Ciasto cielak 217

pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru(...)dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z brzoskwiniami 135

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe  - a jakże efektowny rezultat.  Ciasto jest pyszne i orzeźwiające.  Po prostu palce lizać!     Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki(...)szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem.  Białka ubijamy z cukrem waniliowym  na sztywną pianę.   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni

Pyszności Słodkości
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 212

rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga sporo pracy, ale naprawdę warto.Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonkąSkładniki:Ciasto500 g mąki (najlepiej przeznaczonej do ciast drożdżowych (typu 500 lub 550)150 g cukru100 g masła5 żółtek1 szklanka mlekacukier waniliowy1 łyżeczka ekstraktu z waniliiZaczyn:2 opakowania suchych drożdży (po 7g)1 łyżka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki mlekaKruszonka100(...)podwoił swoja objętość.Przygotowuje resztę składników. W garnku topimy masło i odstawiam do wystygnięcia. Mąkę przesiewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, ekstraktem z wanilii i cukrem waniliowym na puszystą masę.Do mąki wlewamy zaczyn, mleko i utarte żółtka. Mieszamy ciasto drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Następnie dłonią dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Na końcu dodajemy roztopione masło, dalej

Mania Gotowania
Sernik na kruchym cieście kakaowym 251

sitko kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz żółtka. Zarobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na sześć kulek. Kulki ciasta włożyć do lodówki na 30 minut. Masa serowa : do miski włożyć pokrojone masło (powinno mieć temperaturę pokojową), dodać cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Ucierać składniki do momentu, w którym mają konsystencję kwaśnej śmietany. Możemy użyć robota ręczego lub kuchennego. Do utartego masła(...)biały oraz budyń. Do osobnej miski dodać białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Do masy serowej dodać ubite białka, bardzo delikatnie wymieszać. Z lodówki wyjąć kulki ciasta kakaowego. Część ciasta utrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć dno oraz boki formy do pieczenia utartym ciastem. Na utarte ciasto wylać masę serową. Na wierzch masy serowej utrzeć

mecooks
Miodownik 395

Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny, aby zmiękło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
sernik z orzechami 135

proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej cukier puder, żółtaka oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na ciasto orzechowe: 150 g orzechów, zmielonych 4 białka 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem(...)mleka 2 budynie waniliowe 250 ml oleju 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Jajka ucieramy z żółtkami, cukrem oraz z cukrem z wanilią. Stopniowo dodajemy ser, olej, budynie oraz mleko i miksujemy do połączenia się składników. Na ciast kruche kupkami układamy ciasto orzechowe. Całość zalewamy masą serową i pieczemy. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Cytryniaczki – ciasteczka z cytryną 114

papierowym ręczniku, a po ok. 15-20 minutach przekładamy na drugą stronę – na świeży ręcznik. Masło z całym jajkiem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dodajemy migdały i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto formujemy w dwa walce o średnicy ok. 6 cm. Każdy owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Poezja smaku
Bardzo prosty tort bezowy 33

serka mascarpone 200 g kremówki Przygotowanie: Ciasto: Zaczynamy od ciasta na spód i górę tortu. Oba robi się tak samo. Tortownicę (ja mam 24 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Wykorzystamy jedne i drugie.Tłuszcz (margarynę lub masło w temp pokojowej) ucieramy z 1 opakowaniem cukru wanilinowego a następnie dodajemy po jednym(...)żółtku. Wszystko ucieramy na gładką masę. Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy 4 łyżki mleka i stopniowo po łyżce mąkę z proszkiem, cały czas miksując. Tak otrzymujemy masę, z której powstanie ciasto. Masa bezowa Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Cukier puder przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do piany cały czas miksujac

Kulinarna Patilogia