ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:406/881)

Wuzetka 106

dzieciństwa, i które są nawet jeszcze starsze. Dziś jeden z takich przepisów, a mianowicie ciasto wuzetka. Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie(...)posłodzonej kawy rozpuszczalnej  Polewa: 100g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej

Waniliowe Improwizacje
Ciasto łaciate z malinami 113

zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka gazowanego soku pomarańczowego(...)orzechów włoskich opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy

Zasmakuj Kuchni
delikatny puszysty sernik 190

czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i  wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem). Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek.  Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie  do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz(...)dodając  mąkę  ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie) Masę  przekładamy do tortownicy, w ierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 50 minut. Następnie

Miód i pieprz
Ciasto z owocami na oleju 486

Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)).     Składniki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać

Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami 534

łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 4 małe twarde gruszki PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.  Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami 343

dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele(...)mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Mała Cukierenka
Pączki z migdałami 359

dżem wiśniowy do nadziewania Wykonanie: Drożdże rozrabiamy w podgrzanym mleku dodajemy łyżeczkę cukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe jajka z cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut

kgwjanczewo
Ciasto czekoladowe Królowej Saby wg przepisu Julie Child 588

czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z  cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać do momentu, aż masa stanie się jednolita.  Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać łyżkę cukru i dalej ubijać(...)białek - najpierw 1/4 całości. Następnie w małych porcjach dodawać na przemian mąkę i pianę z białek. Przygotowaną masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, dodatkowo smarując jej ścianki masłem powyżej ciastaCiasto piec około 25 minut. Wystudzić.   Polewa czekoladowa Julii. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodawać stopniowo masło i łyżką mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik bananowy. 250

Ciasto przełożyć na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Można też odrywać po kawałku ciasta i wyklejać blaszkę. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodawać partiami ser, cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną, ucierać do połączenia składników. Do kielicha blendera wlać śmietankę, dodać pokrojone banany. Zblendować na gładką masę. Masę

Agusiowe smakołyki
Ciasto Węgierskie 189

kolei po jednym żółtku. Kiedy jedna z galaretek zacznie tężeć dodaj ją stopniowo do ucieranego masła i wymieszaj dodając też kakao. Drugą galaretkę po stężeniu pokrój w kostkę i dodaj do masy oraz wiśnie. Wszystko wymieszaj i nałóż równomiernie na pierwszą warstwę ciasta, a następnie przykryj drugą.  Uwaga! Można też górę wyłożyć cienką warstwą ciasta a następnie polać polewą

W Moim Magicznym Domu
Magiczne ciasto limonkowe 295

litra mleka 125 gram masła sok z 1 limonki Wykonanie: Żółtka z cukrem i woda ucieram do białości. Masło rozpuszczam , studzę i dodaję do utartych żółtek. Mąkę przesiewam i dodaję do żółtek.  Mleko gotuję, studzę do temperatury pokojowej i cieniutkim strumieniem dolewam do ciasta. Następnie wyciskam sok z limonki i również mieszam z ciastem. Na końcu ubijam białka

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto orzechowe z wkładką bakaliową 152

Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy zmielone, mąkę i proszek do pieczeni, delikatnie mieszamy. 2. Ciasto wylewamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni do suchego patyczka. 3. Wkładka bakaliowa: białka ubijamy, dodajemy stopniowo(...)cukrem waniliowym. Jak zakipi to wlewamy powstały budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Odkładamy troszeczkę kremu do posmarowania wierzchu pozostały krem dzielimy na dwie części i przekładamy. ciasto orzechowe smarujemy kremem, dajemy wkładkę bakaliową, smarujemy drugą częścią kremu i przekładamy drugim ciastem orzechowym. 7. Wierzch ciasta smarujemy

Kuchnia u Bietki
Wielkanocne gniazdko kokosowe 136

wielkanocne gniazdo kokosowe z czekoladowymi jajkami. Obłęd! Już to wiem, że na moim stole w tym roku będzie, bardzo słodko i kolorowo.  Składniki:  ciasto 250 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1,5 szklanki cukru 5 jajek 1 szklanka mleka kokosowego  40 g wiórek kokosowych  70 g posiekanych migdałów lukier(...)cukier wanilinowy szczypta soli 100 g wiórków kokosowych  kolorowe jajka do dekoracji Przygotowanie: W misce ucieramy jaja z cukrem i masłem, następnie cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mleko kokosowe i na koniec wiórki kokosowe. Jak ciasto będzie gotowe dodaj orzechy i wszystko jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto przelej do formy od baby, wcześniej wysmarowanej

Niezły Młynek
Ciasto drożdżowe z jabłkami 123

Ciasto drożdżowe z jabłkami Składniki na blachę 25 X 35 1/2 margaryny 100g drożdży 1 szklanka mleka 4 jaja 1 białko 1 szklanka cukru 3/4 kg mąki pszennej spirytusowy aromat waniliowy spirytusowy aromat rumowy 6 dużych jabłek gloster zielonych 1 łyżka cynamonu 1 łyżka mąki pszennej Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy (nie doprowadzamy(...)wrzenia). W połowie szklanki mleka rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce. W dużym garnku ucieramy cukier z czterema całymi jajami, dodajemy przesianą przesianą przez sito mąkę, aromaty waniliowy i rumowy, margarynę oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy pozostałe mleko. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie ładnie odchodzić od dłoni

peggiwkuchni
Podówjnie kremowa kostka orzechowa 233

jajo Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor.  Ciasto orzechowe:  6 białek 1/2 szklanki cukru 100 g mielonych orzechów (użyłam włoskich, ale mogą być migdały lub orzechy laskowe) 2 łyżki oleju szczypta soli Białka z solą ubijamy na sztywną(...)Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu i dalej ucieramy. Gotowy krem dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Złożenie ciasta: Na kruchym spodzie rozsmarowujemy dżem  i przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy. Natomiast na kremie czekoladowym rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 172

dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem(...)Drugą pomarańczę również umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem. Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem", mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy z dodatkiem miodu.  Piecz w temperaturze

Kuchnia Ellie
Jabłecznik francuski 142

bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne(...)cukru waniliowego, dosypać wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami

In my kitchen