ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:399/881)

Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 166

cukier waniliowy   3/4 łyżeczki sody   320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowa babka 135

minut stopień 4).Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto

Różowa kuchnia
Drożdżówka ze śliwkami 217

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
Drożdż Informatyków 139

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 94

najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę

słodki bratek
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 193

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
Pączki (racuchy) z twarogu. Pączki serowe. 407

łyżeczki sody Dr Oetker , olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Do miski wkładamy ser biały, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy spirytus i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta

Aga w kuchni
Amoniaczki 184

margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem

Słodka Kraina Wypieków
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 208

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 145

czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 112

minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi

KasiaiKrzysiu.pl
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 120

melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie

Food Square
Pierogi leniwe pełnoziarniste + zaproszenie do lektury mojej debiutanckiej powieści 146

gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie:  Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną

Życie zamknięte w smaku
Pieguski z owocami goji i czekoladą 150

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 30g suszonych jagód goji z hurtowni Rafex , 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę ucieram z  jajkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki, owoce goji oraz pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Mieszam. 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką niewielkie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 625

lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło.   Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy

Kulinarne Inspiracje