ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:403/881)

Babka z batatem 138

będzie miękki, studzę. Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości

wesoła kuchnia
Pączki warszawskie, znakomite! 151

Składniki na pączki warszawskie (znakomite)  na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie  ekstrakt(...)objętość. W tym  czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej

Rozpustne gotowanie
Sernik tradycyjny. 2084

masę serową. Masło utrzeć z cukrem. Następnie, dodawać po dwa żółtka, cały czas ucierać. Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt migdałowy. Na końcu, po łyżce dodawać twaróg, nadal ucierając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (dodać też białko, które zostało od ciasta) Ubitą pianę, stopniowo wmieszać łyżką do masy serowej. Następnie, wyłożyć masę na wystudzone

Agusiowe smakołyki
Makowiec z jabłkami 178

pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem(...)dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.  Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z kremem i truskawkami 143

jednym żółtku. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Ciasto wylewamy na  blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 st. C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy skorupkę(...)odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostygnięty budyń i cały czas ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt i układamy na masie truskawki. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć wylewamy galaretkę na wierzch ciasta. Ciasto przechowujemy w lodówce

kulinarne odsłony pati
Korzenne Banoffee z Piankami Marshmallow 145

nietypowego ciasta biszkoptowego, lekko korzennego, z nutką cynamonu. Wyszło pysznie, delikatnie, odpowiednio słodko. I choć za piankami marshmallow nie przepadam, tak w tym wypadku jestem jak najbardziej na tak. Ciasto ładnie się kroi, jest dość podzielnie i zdecydowanie może posłużyć jako torcik na wyjątkowe okazje. Polecam wypróbować. Składniki na biszkopt: 165 g masła 165 g cukru brązowego muscovado(...)cukrem na puszysty krem. Dodajemy wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem mąkę. Stopniowo dodajemy jajka i mleko. Ucieramy do połączenia składników. Następne dodajemy zblendowane banany. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka

Made By Mom And Son
Ciasto waniliowo-czekoladowe 87

pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :) Wymiary blaszki: 30 x 12 cm Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki esencji(...)waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu) 3 jajka 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę . Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka . Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę . Dzielimy masę na pół

Różne smaki w kuchni
Ciasto waniliowo-czekoladowe 839

pewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :) Wymiary blaszki: 30 x 12 cm Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki esencji(...)waniliowej ( można użyć zwykłego waniliowego aromatu) 3 jajka 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę . Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka . Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę . Dzielimy masę na pół

Słodkości i nie tylko
Tarta śliwkowa z kremem 165

jeszcze 15 minut. krem: Mleko gotujemy, zdejmujemy z ognia i łączymy z ajerkoniakiem.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obydwie mąki i odrobinę mleka z ajerkoniakiem, mieszamy aby nie było grudek, a potem przelewamy do reszty mleka z ajerkoniakiem. Gotujemy aż zgęstnieje, gorący krem wylewamy na ciasto. Odstawiamy aż krem ostygnie. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki śliwki, które glazurujemy podgrzanym

Bon appetit mon amie
Jesienny jabłecznik. 114

wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową.      Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort pachnący kawą 294

kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram(...)puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemną masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram.  4. Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego.  5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piegowata babka 121

puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około godziny.  Po przestudzeniu cisto polewamy białym lukrem lub posypujemy

kgwjanczewo