ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:407/881)

Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 172

dodatkiem czegoś kwaskowatego..  W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. Wyraźna słodycz łączy się z delikatną goryczą pomarańczy. to coś pomiędzy najlepszym, domowym sernikiem(...)Drugą pomarańczę również umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem. Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem", mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy z dodatkiem miodu.  Piecz w temperaturze

Kuchnia Ellie
Jabłecznik francuski 142

bardzo chętnie i z przyjemnością upiekłam Jabłecznik Francuski zaproponowany przez Mafilkę . Ciasto piekłam z ogromną ciekawością, co to takiego będzie?:) Podczas pieczenia pachniało cudownie w całym domu. Kiedy ciasto w końcu wystygło, z przyjemnością kroiłam je do kawy nie tylko sobie, bo i goście się pojawili:) Ocenialiśmy wszyscy i z przyjemnością Wam napiszę, że wszystkim ciacho smakowało:) Winne(...)cukru waniliowego, dosypać wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i wbić 2 całe jaja. Masę ucierać, aż będzie puszysta. Dobrze utartą masę wyłożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię. Obrane i pokrojone w "szesnastki" jabłka wyłożyć na ciasto i delikatnie docisnąć. Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Śmietanę rozmieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz jajami

In my kitchen
MAKOWA ROLADA 141

wystudzenia (najlepiej to zrobić dzień wcześniej) Mielimy 2 lub nawet 3 razy.  Jajka ucieramy z cukrem oraz makiem, dodajemy również mąkę ziemniaczaną i olejek migdałowy do smaku. Jeśli lubimy nie żałujemy bakalii. Mak wychodzi dość zwarty, ale tak ma być. ZWIJANIE ROLADY : Ciasto chwilkę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 2 równe części. Wałkujemy na prostokąt ok. 20/30 cm (jeśli

Pani na deser
Ciasto kruche z jabłkami 102

szkl. cukru Przygotowanie : Margarynę ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy żółtka, mąkę, proszek i cukier waniliowy, ponownie ucieramy, lub wyrabiamy ręką. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy 1/3 szkl. cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i lśniąca. Ciasto dzielimy na pół, a jedną część jeszcze na pół, połową ciasta wykładamy blachę 24x24cm (lub trochę większą

KUCHNIA POLSKA
Ciasto popapraniec na oleju i wodzie gazowanej. 140

zbyt twarde i zbite potrzebna jest woda. Dużą standardową blaszkę wykładamy papierem i na przemian, wykładamy ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 50 min. Po całkowitym ostudzeniu przekrawamy na dwa cieńsze placki. Na mleku gotujemy gęstą mannę i studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy po łyżce manny i tak aż do wyczerpania składnika

Dieta moja pasja
Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym 147

godzin, by stężało.  Serek mascarpone utrzeć mikserem z ksylitolem, dodać jogurt grecki i serek kremowy, ucierać jeszcze kilka minut. Blat z budyniem i jabłkami wyjąć z tortownicy i umieścić na paterze lub odpowiednio dużym talerzu. Wyłożyć na wierzch masę, posmarować również boki ciasta. Rozdrobnić drugą część ciasta i obsypać wierzch oraz boki (można wydrapać tylko środek, by użyć samej

FitKot
Pączki rumowe z marmoladą, czyli kreple 189

niej dołek, do którego wlewamy letnie mleko i masło, dodajemy rum, olejek rumowy i sól. Żółtka ucieramy z cukrem, jak kogiel mogiel i dodajemy do reszty składników. Na koniec dodajemy drożdże i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Najlepiej użyć do tego widelca. Ciasto po wyrobieniu ma wolną konsystencję. Jego wierzch prószymy lekko mąką (aby nie zrobiła się na nim twarda

Smakowy Raj
Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. 141

pożałujecie. Zapraszam i smacznego życzę :) Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: około 30 dag świeżych truskawek Wykonanie: 1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo(...)ucierając, dodajemy sok z cytryny, obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas dokładnie ucieramy. 2. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół . Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy truskawki. 3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około

Izabelawkuchni
Proste ciasto ze śliwkami 191

proszku do pieczenia ok. 350g świeżych śliwek 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. 2. Jajka ucieramy z cukrem. 3. Dodajemy jogurt naturalny i wystudzone masło- miksujemy do połączenia składników. 4. Przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia- miksujemy. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 6. Przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek (mniej więcej 1/3 wysokości), lub wysmarowanej masłem blaszki. 7. Na wierzchu

kuchnia do kwadratu
Keks 108

sobą, a więc czas zabrać się za planowanie menu na Wielkanoc.  Święta się zbliżają i naszła mnie ochota na coś słodkiego, świątecznego, ale nie skomplikowanego. Typowo świątecznymi ciastami są babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli(...)szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 100 g mieszanki keksowej Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Ucierając dalej dodajemy po jednym żółtku, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia,później mleko. Do ciasta wsypujemy mieszankę keksową i mieszamy.  Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przelewamy

Bon appetit mon amie
Ciasto Marlenka 266

zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Zdjąć z ognia, odłożyć na około 5 minut. Po tym czasie wbić jajka, dobrze wymieszać, dodać mąkę, połączyć. Wyrobić jeszcze ciepłe ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować je na blachę o wymiarach 20 x 30 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10-12 minut. Wystudzić. Blaty można pozostawić na około(...)położyć folię spożywczą, wystudzić. Miękkie masło utrzeć, dodać masę kajmakową, ucierać do połączenia składników. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierać do powstania gładkiego kremu. Krem podzielić na cztery części, odrobinę zostawić na posmarowanie boków. Miodowe blaty przełożyć kremem kajmakowym, nie smarować wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem posmarować natomiast jego boki. Na wierzch ciasta położyć papier do pieczenia, na nim niewielkie obciążenie

Domowa cukiernia Ewy
Keks czekoladowy 186

jakie dotychczas jadłam. Tak nam zasmakował ten keks, że na pewno jeszcze nie raz go upiekę. Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem

Na słodko lub wytrawnie
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 169

folię spożywczą po czy ciasto wkładamy na min.30 min do lodówki  (ciasto powinno być dobrze schłodzone) 4. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie paski lub plastry. Jabłka natychmiast należy skropić sokiem z cytryny by szybko nie ściemniały.  5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając

vaniliowoczekoladowa
Tort Marcinek - 2 urodziny bloga 291

upale z przed kilku dni i odrobinę pociekł tu i ówdzie :/ Ciasto: 500g mąki pszennej 125g margaryny lub masła 1/2 szklanki śmietany 18% 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 jajko 1 żółtko 1/2 łyżeczki (3g) sody oczyszczonej Śmietanę mieszamy z sodą. Masło ucieramy przy pomocy miksera z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko

Cynamonowe szczęście
Ciasto cielak 229

pieczenia Suche składniki przesiewamy do miski. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy do nich mleko i dżem, dosypujemy suche składniki i wlewamy olej, miksujemy na jednolitą masę. Ciasto na murzynek wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa twarogowa/ masa serowa: 750 g twarogu trzykrotnie mielonego (3 x kostka twarogu półtłustego 250 g) 3 jajka ½- ¾ szklanki cukru pudru(...)dekoracji : lukier i posypka czekoladowa Twaróg kupiłam już zmielony, więć nie trzeba go przeciskać przez praskę. Cukier ucieramy z jajkami a następnie dodajemy zmielony twaróg, oraz olejek waniliowy. Dokładnie miksujemy składniki. Dodajemy suchy budyń i mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Na ciemne ciasto nakładamy w małych, ale równych odstępach łyżką masę serową. (Mi i tak przeważnie ta serowa masa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z brzoskwiniami 144

Biszkopt, budyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe  - a jakże efektowny rezultat.  Ciasto jest pyszne i orzeźwiające.  Po prostu palce lizać!     Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki(...)szklanki śmietany kremówki 6 łyżek cukru pudru 3 torebki śmietan fix starta czekolada Żółtka ucieramy z cukrem.  Białka ubijamy z cukrem waniliowym  na sztywną pianę.   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z żółtkami i łączymy z ubitymi białkami. Ciasto wykładamy na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni

Pyszności Słodkości