mąki, wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Żółtka oraz jajo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, utarte żółtka, pozostałe ciepłe mleko, olej, sól oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie „odstawać od ręki”. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej
Domowy Smak Jedzeniastole mojej siostry Moniki zagościło bardzo smaczne czekoladowe ciasto, a do tego bardzo szybkie w przygotowaniu i idealne do popołudniowej kawki. Co więcej jest to jej pierwsze ciasto, więc nie ma prawa nie wyjść :) Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeden garnek umieszczamy w drugim większym z wrzącą wodą). Jajka ucieramy z cukrem i powoli mieszając dodajemy kolejno czekoladę rozpuszczoną z masłem, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i zmiażdżone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przelewany do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku
Z notatnikaDzisiaj coś dla miłośników kawy i czekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru(...)kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej – tak 3 łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, posiekaną czekoladę i dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez
Kuchenne WariacjeKolejny przepis z wyciętych kartek z gazet. Tym razem szachownica. Wbrew pozorom nie jest trudna do wykonania. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (plus dwie łyżki do części jasnej) 1 szklanka cukru 250 g masła lub margaryny 5 jajek 2 łyżki kakao 1 opakowanie cukru waniliowego ( 16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Składniki na masę czekoladową(...)śmietany kremówki 30 % Sposób wykonania: Margarynę lub masło utrzeć z cukrami , pod koniec nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo po jednym całym jajku. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia a następnie dodać do utartej masy i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki a do drugiej dwie łyżki kakao. Dużą blachę
Na słodko lub wytrawniewylewamy na blaszkę 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Ciasto kokosowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie łączymy z pianą z białek. Przelewamy do blaszki o tych samych wymiarach wyłożonej papierem do pieczenia(...)oraz budynie i wlewamy do gotującego się soku. Całość zagotowujemy dokładnie mieszając i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy ananasy pokrojone z małą kostkę i mieszamy. 4. Przełożenie ciasta: dolny blat biszkoptu orzechowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - górny blat ciasta orzechowego. Ciasto polewamy polewą
Na Ciasteczkowych Papierachbudyń wystudzićm wierzch budyniu nakryć folią aby nie było kożucha, zimny budyń porcjami mikserem ucierać z miękkim masłem, żółtkami na gładki krem GRUSZKI: grubsze plastry gruszek zalać wodą z 2 łyżkami cukru i łyżeczką soku z cytryny, gotować z 5 minut, na sitku odcedzić ciasto lekko nasączyć wodą z gruszek, rozsmarować cały krem na cieście, ułożyć gruszki lekko je wciskając
W Mojej Kuchni Lubięwiększej!) W sporej misce umieszczamy jajka i cukier, a następnie ucieramy (można mikserem), aż masa stanie się biała i puszysta. Wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, mieszamy. Do miski wsypujemy początkowo około połowę mąki i sodę. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a później wykładamy ciasto oraz resztę mąki na stolnicę/blat i zagniatamy. (W przepisie, który dostałam od czytelniczki jest uwaga
Ratunku obiadposmarowania rogalików cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże ucieramy z cukrem, aż zrobią się płynne, zalać letnim mlekiem, odstawiamy na kwadrans, aby zaczyn "ruszył". 2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, jajka, sól i roztopione i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Odstawiamy na 5-10 minut. 3. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą wałkujemy na kształt
Kuchnia domowa Anikropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki. W tym czasie robimy warstwę serową. Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat. Na końcu dodajemy kaszę i mąki
Mieszam w Garnkupieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasikolejny styczniowy tydzień właśnie się rozpoczyna. Aby Wam osłodzić ten poniedziałkowy poranek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao(...)gotującego się mleka wlać rozrobiony cukier z budyniem, gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Złożenie ciasta: 1. Kakaowy biszkopt 2. Połowa masy 3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości
psgotujemycukru 50 g masła 1 jajko 50 ml mleka większa szcypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao. Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto
Życie zaczyna się w kuchniłyżki kakao 2 łyżki cukru Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego
e-PrzepisyKulinarneśliwek drobno posiekanych 80 g czekolady deserowej drobno posiekanej 2 budynie waniliowe Masło ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej. Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę. WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem masa serowa 2. część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce
Domowe ciastazapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut
Smak mojej kuchniucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewy