ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:416/881)

Maślane Ciasteczka 150

mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masło wyjmuje kilka godzin przed pichceniem. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodać jajka oraz ekstrakt i ubijać. Na koniec dodać mąkę całość wyrabiać. Ciasto włożyć do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkować ja wałkuje tak ok 0.5 cm . Wykrawam za pomocą foremek kształty

Gotowanie Patki
Ciasteczka z zajączkiem 211

masła  100 g cukru pudru 250 g mąki tortowej 80 g budyniu waniliowego Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i budyń (proszek).  Dokładnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Ciasto schładzamy w lodówce (1 godzinę).  Zimne ciasto rozwałkowujemy, foremką wycinamy kółeczka  i odciskamy pieczątką wzorek z zajączkiem. Ciastka układamy

Pyszności Słodkości
Oponki serowe 170

szklanka cukru 1/2 margaryny 2 jaja 1 łyżeczka sody 1 kg mąki pszennej 2 łyżki śmietany olej do smażenia Jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Ser mielimy, dodajemy utarte jajka, sodę i przesianą mąkę - mieszamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy śmietanę i jeszcze raz zagniatamy - ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni. Ciasto rozwałkowujemy na placki o grubości

peggiwkuchni
Wielkanocne babeczki z Paschą 189

minut w 190 C, aż ciasto się zarumieni na złoty kolor (foremki nie muszą być niczym natłuszczone ani wysypane, ciasto jest dość tłuste by po upieczeniu ładnie odeszło od formy). Upieczone spody odstawiamy do ostygnięcia. nadzienie Pascha Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Dodajemy twaróg i cukier wanilinowy wszystko mieszamy na jednolitą masę i dodajemy orzechy, morele oraz skórkę kandyzowaną

Niezły Młynek
Czebureki z pieczarkami 278

łyżka spirytusu lub octu pół łyżeczki soliFarsz: ok. 450 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ser ucieramy z jajkami, octem i olejem. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masę serową. Zagniatamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przyprawiamy do smaku. Ciasto rozwałkowujemy cienko

e-PrzepisyKulinarne
Ciastka pieczarki 198

sody 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao  dodatkowo butelka po wodzie mineralnej Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami ucierać przez chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i sodę dodać do margaryny i wszystko wymieszać. Z ciasta formować małe kulki. Do miseczki wsypać kakao, maczać w nim gwint od butelki, a następnie wcisnąć go w kulkę ciasta

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śliwki zapiekane pod kruszonką. 201

Uwielbiam śliwki, a pieczone po prostu ubóstwiam. Ciasta ze śliwkami goszczą u mnie bardzo często i cięszą się niesamowitym powodzeniem wśród domowników. Nieważne czy kruche, czy ucierane, czy muffiny- ważne żeby miały dużo śliwek ;) Takie właśnie jest śliwkowe crumble, które pod pyszną skorupką skrywa mnóstwo owoców skąpanych w przepysznym gęstym soku. Zaraz po wersji rabarbrowej ta ze śliwkami jest moją

DefinicjaSmaku
Babeczki czekoladowe z wiśniami - z Czarnego Lasu 181

składniki. Dolewamy olej i maślankę i miksujemy, aż masa będzie gładka. Przygotowujemy blaszkę i papilotki. Każdą papilotkę napełniamy ciastem, wciskając do każdej po 3-4 wiśnie.  Pieczemy ok. 25 minut w  temp. 180 stopni.  Wykonanie kremu: Ser ucieramy z cukrem i wanilią. Powoli dodajemy śmietankę (trzeba uważać na konsystencję, bo jeśli mamy twaróg to ser będzie twardszy

Mania Wypiekania
Ciasteczka budyniowe z wanilią 168

posypania 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Laski wanilii przecinamy wzdłuż i całą zawartość z środka dodajemy do ucieranych żółtek. 2. Do utartej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i suchy budyń z torebki. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Ciasteczka 188

170C a blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy użyć maty sylikonowej). Do dużej miski wkładamy miękkie masło i cukier. Ucieramy do lekkiej, puszystej masy. Dodajemy kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Miksujemy na mokry piasek. Następnie ciasto zagniatamy. Bierzemy kawałek ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy placki ciasta na blasze

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka kisielowe 248

łyżeczka skórki cytrynowej - 3 kisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
Placuszki serowe Nigelli 191

żałuję;) Składniki 3 jajka 1 łyżka cukru 200 g serka waniliowego 4 łyżki mąki Przygotowanie Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek waniliowy i mąkę – wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko

Kulinarne Inspiracje
Mazurek z orzechami i kajmakiem 226

przesiać mąki, dodać cukier puder, cukier waniliowy, jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach ucierać do momentu, aż składniki się połączą. Przełożyć na blat lekko podsypany mąką, zagnieść i uformować kulkę. Odłożyć trochę ciasta a resztę uformować na papierze do pieczenia na kształt prostokąta o grubości około 0,5 centymetra. Odłożone ciasto rozwałkować

Ala piecze i gotuje
XXL ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 186

150g gorzkiej czekolady min.70% zawartości kakao Zwykłe masło utrzeć z cukrem. Dodać orzechowe i dokładnie zmiksować. Dodać jajka i dalej ucierać. Następnie dodać ekstrakt, mąkę i sodę. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną na większe kawałki czekolady. Dokładnie rozprowadzić czekoladę w cieście. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Formować kulki i układać je na blaszce w dość szerokich odstępach*. Rozpłaszczyć

CookYourself
Ciasteczka z czekoladą 143

kakao, 1 cukier waniliowy, szczypta soli. Przygotowanie: Miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem (można użyć normalnego, ale wtedy trzeba dłużej ucierać, aż się rozpuści). Dodać kakao, mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną oraz szczyptę soli Można wtedy wykonać 2 warianty . Ciasto podzielić na dwie części. Wtedy do jednej dodać kakao, do drugiej drobno pokruszoną czekoladę . Zagnieść. Składniki muszą dobrze się połączyć

kulinarnajamka.blogspot.com