ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:416/881)

Ciasto daktylowe pływające w toffi ... Nigelli Lawson 128

toffi 75 g masła ( lub oleju kokosowego) 150 gram cukru muscovado 100 ml śmietanki ( lub śmietanki kokosowej) Przygotowanie ciasta: Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie ok. 30 min.) Miękkie masło utrzeć z melasą, dodać cukier muskovado ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać ja jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę , sodę(...)suchego patyczka. Sos toffi Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka

AZgotuj!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 297

jajko do posmarowania ciasta. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę. Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, żeby zrobić inkubator dla drożdży. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec) W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami(...)białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową, ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dolewając powoli mleko. Odstawiam łopatkę i zaczynam „prace ręczne”. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dodaję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną

ladykitchen
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 194

kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 141

Ciasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy

słodki bratek
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 132

herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy

Z Kuchni Do Kuchni
3 bit ciasto bez pieczenia. 157

kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.  Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy

Pani domowa
Ciasto Michałek 818

kakao, olej i wodę i wszystko miksujemy. Powstałą masę dajemy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki  i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni (do suchego patyczka) Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Cukierki Michałki kroimy na drobne kawałki. Do garnka wlewamy 800 ml mleka, i stawiamy na gazie. Do miski dajemy 200 ml mleka(...)mieszamy do zgęstnienia. Powstały, gęsty  budyń studzimy.  Masło lub margarynę w temp pokojowej ucieramy na jednolitą masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń, wszystko miksujemy.  Do powstałej masy dodajemy pokrojone cukierki Michałki i pół łyżki kakao-całość miksujemy. Pierwszy spód ciasta nasączamy kawą, smarujemy cienko powidłami lub kwaskowym dżemem, wykładamy krem,  wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem-nasączamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka pieczarki 158

obiecałam sobie, że w najbliższym czasie go wykorzystam. Niestety, jakoś „zeszło” – przepis poszedł w zapomnienie do przepastnej szuflady. Kilka dni temu dzięki zaproszeniu przez Bożenę do udziału w pieczeniu Ciasta na niedzielę (ciasteczka) powrócił pomysł na ciasteczka pieczarki. Przepis z moimi uwagami i modyfikacją.     Składniki: - 150g miękkiego masła - 4 czubate łyżki cukru pudru - 1 jajko - 2 szklanki skrobi(...)ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję migdałową. Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy skrobię, mąkę tortową i sodę – mieszamy – dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki

mojewypiekiinietylko
PĄCZKI DOMOWE Z NADZIENIEM 976

Najlepsze są oczywiście pączki wykonane domową metodą. Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na domowe pączki! Tradycyjne, lekkie i puszyste. Domowe pączki nie są zbyt trudne do wykonania, trzeba tylko wyrobić ciasto. Poniższy przepis wydaje się skomplikowany, ale wcale taki nie jest. Zawiera jedynie dużo cennych wskazówek dotyczących smażenia pączków. Składniki : / ok. 20 sztuk • 1 szklanka (250 ml) mleka • 50 g świeżych(...)wanilinowy. • Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą i puszystą pianę (około 10 - 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 - 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało

KUCHNIA POLSKA
Sernik bez sera na kruchym cieście 85

wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Odstawiamy, aby ciasto się trochę przestudziło. W tym czasie można przygotować masę jogurtową. Jogurt i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z pół szklanki cukru na puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie cały czas miksując, dodajemy po łyżce(...)Masę przekładamy na blaszkę z podpieczonym spodem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na około pół godziny, po tym czasie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie lub opadnie bardzo niewiele. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem

e-PrzepisyKulinarne
Oponki – bez sera 328

mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i  mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem. Wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się

Ostra na Słodko
Bananowiec 108

łyżeczki Sól- szczypta Masło utrzeć z cukrem na jednolita masę, dodawać po 1 jajku i dalej ucierać. Banany umyć, obrać i roznieść widelcem, wrzucić do masy maślanej, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rodzynki i dokładnie wyrobić wszystko razem. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tara formy i piec około 70 minut w nagrzanym piekarniku

ciasta i desery czyli na słodko
,, laseczki Świętego Mikołaja” 141

Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy

Podróż w kulinaria
GRUZIŃSKIE CIASTO HERBACIANE Z KORZENNYM CZAJEM I BAKALIAMI. 152

czaj korzenny z Ziarenkowa. No i oczywiście MĄKA (!) w naszym wykonaniu ciasto jest owsiane - bezglutenowe. //Jeśli podwoimy ilość składników, powinno nam wyjść wysokie ciacho w keksówce 12x33 cm //Bakalii (nie licząc orzechów) wyszło nam około 1,5 szklanki WYKONANIE: Parzymy "CZAJ" i odstawiamy do ostygnięcia. Jajko ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy olej, przyprawy, powidło, sodę. Powolnym strumieniem wlewamy

Wypisz Wymaluj