ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:416/881)

Sernik Królewski 194

kropel aromatu migdałowego Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy w stosunku 1:3 i chowamy w torebce foliowej na godzinę do zamrażarki. W tym czasie robimy warstwę serową. Cukier ubijamy z masłem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Dodajemy ser biały po łyżce oraz aromat. Na końcu dodajemy kaszę i mąki

Mieszam w Garnku
Torcik z masą ajerkoniakową, owocami i galaretką 169

pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa ajerkoniakowa: Z mleka odlewam 100 ml. Pozostałe mleko gotuję z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę(...)Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram. Masą przekładam upieczony biszkopt. 3. Galaretki rozpuszczam w 750 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Winogrona obieram z kiści. Z brzoskwini usuwam pestkę i kroję w półplasterki. Winogrona i brzoskwinię układam na wierzchu ciasta. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto "Kostka Rubika" 147

kolejny styczniowy tydzień właśnie się rozpoczyna. Aby Wam osłodzić ten poniedziałkowy poranek prezentuję ciasto "Kostka Rubika". Jest przy nim nieco zabawy, więc polecam to ciasto przede wszystkim lubiącym tworzyć takie ciastowe składanki. Jedno trzeba przyznać - efekt jest niesamowicie pyszny. Smacznego! BISZKOPT KAKAOWY Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao(...)gotującego się mleka wlać rozrobiony cukier z budyniem, gotować do uzyskania dość gęstej konsystencji). Ugotowany budyń studzimy. Potem margarynę ucieramy stopniowo dodając budyń. Dodatkowo: 4 tężejące galaretki - każda w innym kolorze, każda rozpuszczona w 300 ml gorącej wody Złożenie ciasta:  1. Kakaowy biszkopt 2. Połowa masy 3. Układamy paski biszkopta jasnego zostawiając równe przerwy pomiędzy paskami (przerwy o szerokości

psgotujemy
Babka do koszyczka 167

cukru 50 g masła 1 jajko 50 ml mleka większa szcypta proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z ciastem.  Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao.  Do natłuszczonej blaszki wlewamy na przemian jasne ciasto

Życie zaczyna się w kuchni
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 162

łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z czekoladą i suszoną śliwką 143

śliwek drobno posiekanych 80 g czekolady deserowej drobno posiekanej 2 budynie waniliowe Masło ucieramy dokładnie z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodajemy ser,nadal miksując. Śliwki  mieszamy z budyniem, dodajemy do masy serowej.  Łączymy z piana z białek. Delikatnie mieszamy. Dodajemy czekoladę. WYKONANIE: 1 część ciasta kruchego + nakłuwamy widelcem masa serowa 2. część ciasta kruchego ( ścieramy na tarce

Domowe ciasta
Babka cynamonowa 116

zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut

Smak mojej kuchni
Jabłecznik na biszkopcie z kremem budyniowym i czekoladową polewą 175

ucieramy z niecałą szklanką cukru na jednolitą masę i dodajemy stopniowo zimny budyń ( nadal ucieramy ). Gotowy krem wykładamy na wystudzone jabłka. W garnku umieszczamy ½ kostki margaryny, 4 łyżki cukru, łyżkę wody i 2 łyżki kakao. Podgrzewamy ciągle mieszając lecz nie gotujemy. Studzimy. Chłodną polewą polewamy ciasto. I teraz wystarczy trochę zaczekać aż ciasto będzie zupełnie zimne. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
(Przed)świąteczna tarta z malinami 218

blaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie

WeAreCrazy
Rozsmakuj się w tej pyszności, czyli ciasto czekoladowe z bananami 130

Rozsmakujmy się więc w najbliższych dniach w intensywnie czekoladowym cieście, do którego bananowy dodatek wprowadza pożądaną wilgotność. Polecamy także poeksperymentować z gorzką czekoladą, która na pewno pogłębi smak ciasta. Ciasto czekoladowe z bananami Składniki: 1 czubata szklanka mąki pszennej (180 g) 4 łyżki kakao (31 g) 1 płaska łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 opakowania cukru waniliowego(...)bananów wsypujemy suche składniki i ponownie krótko ucieramy, na średnich obrotach miksera. Pozostałe 2 białka ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, na sztywną pianę. Pianę łączymy z bananami, bardzo delikatnie, już tylko przy użyciu szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy na najniższej półce piekarnika przez 50 minut. Przepis na Ciasto czekoladowe z bananami

KulinarneImpresje.pl
Ciasto daktylowe pływające w toffi ... Nigelli Lawson 122

toffi 75 g masła ( lub oleju kokosowego) 150 gram cukru muscovado 100 ml śmietanki ( lub śmietanki kokosowej) Przygotowanie ciasta: Daktyle zalać szklanką wrzątku, dodać sodę. Odstawić aż zmiękną ( u mnie ok. 30 min.) Miękkie masło utrzeć z melasą, dodać cukier muskovado ucierać aż się pięknie połączy. Następnie wbijać ja jednym jajku i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę , sodę(...)suchego patyczka. Sos toffi Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier muskovado i rózgą mieszać aż zrobi się gęsty, wlać śmietankę i jeszcze mieszać aż się zagotuje. 1/4 sosu polać ciasto. Resztę przelać do dzbanuszka

AZgotuj!
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 284

jajko do posmarowania ciasta. Pamiętajcie, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Przepis zrobiłam w punktach, po kolei, tak jak ja sobie rozpisałam i robiłam. Może to wam ułatwi pracę. Nagrzewam piekarnik do 30 stopni, żeby zrobić inkubator dla drożdży. W rondelku podgrzewam mleko do około 35 stopni (ma być miłe ciepło w palec) W misce ucieram drożdże z dwoma łyżkami(...)białka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową, ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaję zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dolewając powoli mleko. Odstawiam łopatkę i zaczynam „prace ręczne”. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dodaję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną

ladykitchen
Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 185

kokosowych cukier puder do posypania Wykonanie: W misce ucieramy masło ma puch. W innej misce ucieramy jajka z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru. Do masła pomału dodajemy jajka cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąkę,  skórkę, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy, (u mnie okrągła szklana forma do tarty o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
KOSTKA CYTRYNOWO-KRÓWKOWA 130

Ciasto przełożone słodką masą krówkową, przełamane kwaskowatym smakiem cytryny i słonych krakersów.  SKŁADNIKI  Biszkopt: blaszka o wym 24x38 cm: 5 jajek, 6 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Krem cytrynowy: 1 budyń waniliowy, 1 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny Krem toffi: 1/2 puszki(...)odlewamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. W 1/4 szkl. mleka rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka, zagotowujemy. Budyń studzimy. Ucieramy masło, dodajemy wystudzony budyń oraz sok z cytryny. Krem toffi: śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy usztywniacz oraz masę krówkową. Wykonanie ciasta: biszkopt smarujemy dżemem, następnie smarujemy masą cytrynową, posypujemy jagodami (lekko wciskając w krem), układamy krakersy. Smarujemy masą toffi, posypujemy

słodki bratek
Ciasto migdałowo-orzechowe z galaretką i owocami 121

herbaty użyjesz zamiast wody do przygotowania galaretek , które użyjesz na wierzch ciasta) Najpierw przygotujemy ciasto. Czekoladę włożyłam do blendera i posiekałam drobno, wymieszałam z mielonymi migdałami (można kupić gotowe mielone migdały) i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Ciągle miksując na najwyższych obrotach dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Każde żółtko miksujemy

Z Kuchni Do Kuchni
3 bit ciasto bez pieczenia. 149

kąpieli wodnej i smarujemy nią wcześniej wyłożone herbatniki. Na masę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przestudzony budyń ucieramy z masłem. Przygotowanym kremem smarujemy herbatniki i układamy już ostatnią ich warstwę. Śmietanę ubijamy wraz z śmietan-fix. Wykładamy na wierzch i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.  Masę budyniową można przygotować również z gotowych budyniów. Używamy wtedy

Pani domowa