utrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać. Na samym końcu dodać obie mąki, utrzeć dobrze robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część
Kuchnia Danusiletniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy
Cynamonowe szczęściecukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozpuszczony budyń, zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając budyń, a na końcu pokruszoną chałwę. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu
słodki bratekużyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami(...)cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała
Ciasteczkowy Potwórbrązowego 1 łyżka olejku waniliowego 3 ½ szklanki mąki typ 550 ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Cukier biały, margarynę, olejek waniliowy ucierać mikserem do czasu aż wszystko się połączy. W drugiej misce mąkę połączyć z solą i dodać do utartej masy. Wyrobić ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać nożem ciastka szerokości 2 cm i długości 7-10 cm. Wycięta
Przepisy Babcicukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser. 5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto
pieprzny smaczekpiekarniku nagrzanym do 180'C około 12-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu
Zrób to smaczniedodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka oraz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzone masło, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek
Z Majeczką w kuchnidodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej
W kuchni Karmel-itkiposypania ciasta Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. 2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki(...)ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i ucierać dalej przez około 1-2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ostudzoną, orzechową masę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (nie należy zbyt długo mieszać). 12. Orzechowy krem wyłożyć na makowiec i wyrównać, patrz FILM , ja jeszcze z wierzchu krem wyrównałam szpatułką. Na czas dalszych przygotowań ciasto
Mała CukierenkaDodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami(...)gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem. dodatkowo składniki na nasączenie ciast: 70 ml alkoholu 150 ml zimnej wody wykonanie: Alkohol mieszamy z wodą. wykonanie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden
Domowy Smak Jedzeniastopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start(...)Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru
Z miłości do słodkościpieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa(...)gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać aromat kokosowy, wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta rozsmarować cały dżem wiśniowy, a następnie wyłożyć połowę kremu
Ciastka - domowe słodkości