mały włos, byłaby babka bez jagód :) Ciasto było już w keksówce, a jagody zostały w miseczce, he,he Dobrze, że w ostatniej chwili się opamiętałam, przelałam z powrotem ciasto do miski, dodałam jagody i uff...jest babka z jagodami :) Składniki: 200 g. masła lub margaryny 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku(...)ładnie się połączą. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i dodać jogurt. Ponownie ucierać do połączenia składników. Jagody umyć i przełożyć do miseczki. Dodać łyżkę mąki i wymieszać, tak żeby jagody były obtoczone mąką. Tak przygotowane jagody wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku
Agusiowe smakołykiproszku do pieczenia masa: 1 op maku z Bakallandu bakalie rum 1 jajko Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dosypując mąkę połączoną z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia po wymieszaniu jajek i mąki dolewamy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto i na ok 30 minut wkładamy do lodówki. w międzyczasie przygotowujemy mak- masę makową łączymy z jajkiem i namoczonymi
Luźna KuchniaStudzimy. Krem orzechowy: Orzechy przebieramy, rozdrabniamy za pomocą maszynki lub blendera. Ucieramy je z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy zagotowaną śmietankę. Mieszamy do wystudzenia masy. Przełożenie: Blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy- powidła- blat piernikowy- masa orzechowa- blat piernikowy Piernik dociskamy książkami, równomiernie z każdej strony. Nazajutrz ciasto dzielimy na 3 części, wzdłuż krótszego boku i oblewamy polewą. Polewa
Kuchnia w czekoladzieziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki jak po przekręceniu przez maszynkę. W makutrze wałkiem ucieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym ok 10-15 min dodając(...)jednym żółtku, następnie po łyżce dodajemy twaróg aż do wyczerpania produktu, ucieramy ok 20 min aż cukier zupełnie się rozpuści i ser stanie się puszystą masą. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy serowej, dokładne mieszamy. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy
Gotowanie jest łatweutrzeć z masłem, dodawać do utartej masy po łyżce sera, dalej ucierać. Na samym końcu dodać obie mąki, utrzeć dobrze robotem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do masy serowej, ostrożnie wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem o wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część
Kuchnia Danusiletniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek Jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę oraz amoniak rozpuszczony w mleku. Odstawiamy w przykrytym naczyniu do lodówki. Po 12 godz. dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 5 części , rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23,5x35 cm), 3 placki pieczemy
Cynamonowe szczęściecukier, resztę zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozpuszczony budyń, zagotowujemy, a następnie studzimy. Masło ucieramy dodając budyń, a na końcu pokruszoną chałwę. Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu
słodki bratekużyłam biszkoptów okrągłych Wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, następnie jajko, żółtka i śmietanę. Zagniatamy elastyczne ciasto i schładzamy. Gotowe dzielimy na cztery części. Jedną część rozwałkowujemy na blachę i pieczemy ok 20 min w 200-220'C. pozostałe trzy części również rozwałkowujemy, każdą z nich smarujemy powidłami(...)cukrem i wlewamy do niego przygotowany wcześniej budyń jajeczny. Gotowy budyń studzimy, masło ucieramy na puch i dodajemy do niego zimny budyń. Na upieczony cały placek wykładamy połowę kremu, układamy rolady, jedna przy drugiej, wzdłuż dłuższego boku ciasta, wsypujemy pomiędzy przestrzenie rolad umyte zielone winogrona, całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce, by stężała
Ciasteczkowy Potwórbrązowego 1 łyżka olejku waniliowego 3 ½ szklanki mąki typ 550 ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Cukier biały, margarynę, olejek waniliowy ucierać mikserem do czasu aż wszystko się połączy. W drugiej misce mąkę połączyć z solą i dodać do utartej masy. Wyrobić ręką. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać nożem ciastka szerokości 2 cm i długości 7-10 cm. Wycięta
Przepisy Babcicukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser. 5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyMarchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto
pieprzny smaczekpiekarniku nagrzanym do 180'C około 12-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu
Zrób to smaczniedodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka oraz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzone masło, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek
Z Majeczką w kuchnidodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej
W kuchni Karmel-itki