ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:413/881)

Piernikowe Ciasteczka Dyniowe Z Marcepanem I Lukrem Pomarańczowym 121

pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący 1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta. 2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu.  3. Ciasteczka

Gotowanie...to proste !
Chrupiące ciasteczka 115

cytryny - skórka otarta z połowy cytryny Przygotowanie: Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy do nich masło i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy surowe żółtko, cukier, mąkę, sok i skórkę z cytryny i całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około godziny, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 C około

Zainspirowana w kuchni
Naleśniki z serem i sosem malinowym 136

cukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera wraz z cukrem wanilinowym. Całość dokładnie mieszamy. Sos malinowy Maliny przełożyć do garnka

Andzia Pichci
Błyskawiczne ciasteczka 126

cukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej aby miały temperaturę pokojową,. Orzechy i migdały mielimy drobno. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C na funkcji

I LOVE LIFE
Ciasteczka jaglane z białą czekoladą 127

oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 szklanki płatków jaglanych 130g białej czekolady   Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort cytrynowo- miętowy 82

250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szklanki wody, 2 garści świeżej mięty. Biszkopt:  Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy

Słodki Zakątek
sernik na herbatnikach z białą polewą i ciasteczkami oreo-przepis od rodzinny 130

rodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki wrocławskiej polewa 1 tabliczka białej czekolady 1/3 szklanka kremówki smarujemy ciasto polewą i ozdabiamy Białka ubić razem ze solą na sztywną pianę i garnek odkładamy ‚ W następnym garnku ucieramy masło ,z cukrem i żółtkami na puszystą masę .Potem dodajemy biały ser oraz obie mąki i dalej ucieramy ,.Na koniec dodać kokos

Moje Wyroby
CIASTO PÓŁKRUCHE Z MORELAMI I BEZĄ – bardzo szybkie! 160

Sezon na morele w pełni! Uwielbiam miłością bezgraniczną zarówno morele, jak i brzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością

Ostra na Słodko
Ciasteczka jaglane z białą czekoladą 155

sody oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 płatków jaglanych 130g białej czekolady   Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Pyszna babka trio-kolorowa babka wielkanocna 3 smaki 122

trzeciej kisiel. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie  po łyżce ciasto do formy. Babkę pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy, i wyciągamy z formy.  Następnie ucieramy lukier, dekorujemy babkę według własnego uznania. I gotowe :) Babka jest pyszna, wilgotna, pięknie wygląda. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
SERNIKOBROWNIE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 149

Ciasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani

Kuchnia MagdaLeny
Macowy tort czekoladowy 141

żółtko wykonanie i pieczenie mac: Margarynę , puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4   śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy.   Każdy placek pieczemy

Domowe ciasta
Pączusie serowe 117

uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia

Pełny talerz
Różowe babeczki toffie | naturalnie różowe, bez cukru | 130

łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z erytrolem/ksylitolem. Stopniowo dodajemy jajka i aromat toffie. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę, proszek z jagód Acai i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka
Ciasto ze śliwkami i różaną kruszonką 166

Pamiętacie cukier różany, który przygotowywałam jakiś czas temu? Właśnie znalazłam kolejny pomysł na jego zastosowanie! Do kruszonki :) W zależności od tego czy damy go więcej, czy

Kuchnia w czekoladzie
PIEGUSKI Z CZEKOLADĄ 120

szklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria , 100 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości

JejKuchnia
Pączusie serowe 109

uzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia

Pełny talerz
CIASTECZKOWE SERNIKOBROWNIE Z OREO 180

Na to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto mleczna kanapka 221

Zmniejszyć obroty miksery na najwolniejsze i na przemiennie wlewać olej i dodawać po łyżce śmietany. Miksować krótko do połączenia się składników. Do ciasta dodawać porcjami mąkę i mieszać łopatką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół z termoobiegiem. Piec około(...)cukrem i ucierać. Dodawać porcjami serek i ucierać. Na końcu dodawać porcjami mleko w proszku i ucierać do momentu połączenia się składników. Jeśli krem będzie rzadki włożyć na kilka minut do lodówki by lekko stężał. Krem rozsmarować na jednym placku ciasta przykryć drugim plackiem i odłożyć do schłodzenia na około 1 godzinę. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem

Ala piecze i gotuje
Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem 149

Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami

codojedzenia
KARMELOWE NALEŚNIKI Z SEREM I ORZECHAMI 145

cukier drobny – 4 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko mieszamy. Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty

Ostra na Słodko
Najlepsze kruche ciasteczka z lentilkami 134

cukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody  320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy

Cukiernia Pychotki
Kruche ciasto jablkowo-serowe 131

folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 łyżkami cukru , jajkami i mąką ziemniaczaną.  Masę serową wylewamy na kruchy spód. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki

Różne smaki w kuchni
Pierniczki 2012 135

Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta na 4 części. • Rozwałkować i wycinać różne pierniczki. • Piec w 170 st.C przez 5 minut. • Zrobić lukier – ucierać białka z cukrem pudrem przez 30 minut. • Na koniec dodać sok z cytryny. • Dekorować

To co kocham
Sernik czekoladowy 264

kakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy  (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę

Kuchnia Danusi
Jogurtowiec ze śliwkami 340

Już od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z brokułami 138

przenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem.  Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory.  Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką muszkatołową , sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny . Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy ser i delikatnie posypujemy na wierzch.  Tartę z brokułami pieczemy

Aromatyczne Podróże
Babeczki wielkanocne 130

cukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem

Pyszności Słodkości
Kaczusie 152

posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto

Anioły w kuchni
Ciasto Kokosowe z alkoholem 132

proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut . Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą

Kulinarne życie
Galette des rois - Ciasto Trzech Króli 119

misce mieszamy: mielone migdały, cukier, sól,skórkę z pomarańczy, dodajemy masło i ucieramy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajka, następnie rum i olejek pomarańczowy ( w oryginale był olejek migdałowy, ale ja takiego akurat nie miałam). Gotową masę wkładamy do lodówki.    Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy

noteskulinarnyfiga
Babka ucierana 177

proszek do pieczenia  2 łyżki kakao Wykonanie:      Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy  do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy

Gorący kąsek
Cranberry Noël 151

obtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko mogą :) Połączenie kwaskowatej żurawiny, z delikatnymi płatkami migdałowymi i maślanym ciastem z dekoracją z białej czekolady po prostu musi smakować i nie może się nie udać :) Prócz tego Cranberry Noël są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać? ;) Składniki(...)bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny

MyCookBook.pl
Kruche ciasto jablkowo-serowe 172

folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto.  Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana.  Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki

Słodkości i nie tylko
Naleśniki z serem i śliwkami 161

półtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku

VioletoweKucharzenie
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 155

waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiam ręcznie przez ok 15 min. Nakrywam ściereczką i odstawiam by ciasto podwoiło swą objętość. Mekko gotuję, wsypuję mak i gotuję tak długo, aż ziarenka maku dadzą się rozetrzeć w palcach

Ciasteczkowy Potwór
Murzynek z jabłkami i białą polewą 184

Kochani mam dla Was "stare ciasto" w "nowej szacie " :D  To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec z jabłkami + film 141

margaryny szklanka cukru kryształu 10 łyżek kaszy manny łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania ciasta przepis Margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, po czym studzimy. Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jajka wbijamy do miski i ucieramy mikserem razem z cukrem na gęstą masę. Do utartych jajek wsypujemy mielony mak, wlewamy ostudzoną margarynę

Smakowite Dania
Jagodzianki 130

rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy 2 łyżki cukru i mąkę tak aby zaczyn był dosyć gęsty, odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy masło w temperaturze pokojowej, dodajemy żółtka, drożdże i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki. Na każdym kładziemy łyżeczkę jagód wymieszaną z łyżeczką cukru.         Formujemy bułeczki i zostawiamy

W kuchennej krainie
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 178

złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia kandyzowana skórka cytrynowa rodzynki Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy miód, cukier waniliowy, przesiewamy mąkę z proszkiem, dorzucamy skórkę oraz rodzynki, zagniatamy ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 1 godzinę piekarnik nagrzewamy do temperatury 170*C, ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wycinamy gwiazdeczki, pieczemy

Luźna Kuchnia
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 136

jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas

Grahamka, weka i kajzerka
LEMON CAKE CZYLI ANGIELSKIE CIASTO CYTRYNOWE 262

Angielskie ciasta są zazwyczaj bardzo proste: czy to maślane, czy czekoladowe, czy też cytrynowe. W przeciwieństwie do naszych ciast, które składają się ... czasami z 5 warstw: biszkopt, mak, ser, galaretka i krem :)) są  proste i  pyszne... Takie jest Lemon Cake.  Bez owoców, kruszonki, ale  za to wilgotne, pachnące prawdziwym masłem,  skórką cytrynową ... cóż chcieć więcej(...)łyżeczka proszku do pieczenia  2  jajka skórka starta z 2 sparzonych cytryn Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kolejno całe jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryn. Ubijamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Blachę (u mnie forma tzw. keksówka - 18cm dł) lub tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką lub bułką tartą

Walijskie Pichcenie
Pączki tradycyjne 139

posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy

Anioły w kuchni
Kaczusie 112

posypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto

Anioły w kuchni
Muffinki - kokosanki (bez glutenu, mleka i jajek) 150

Tym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka

głodny alergik
Kruche ciasteczka wiosenne 213

posypki i pisaki Dr. Oetker Wykonanie: Patyczki moczymy w wodzie, nie moczymy ostrych końców, które będziemy wbijać w ciastka. Masło ucieramy z cukrem i jajem - do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - wyrabiamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą, chłodzimy w lodówce min. 40 min.   Schłodzone ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość około

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa 104

utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. • Ucierać aż masa zrobi się biała i puszysta. • Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. • Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę(...)kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania. U mnie biały lukier i groszki czekoladowe. Lukier: • 1 szklanka cukru pudru • 2 łyżki soku z cytryny Ucierać, aż zrobi się gładki, gęsty

To co kocham
Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka 56

Babka drożdżowa tradycyjna – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski Ciasto drożdżowe przygotowywane przez lasowiackie gospodynie zgodnie z tradycją i lokalnymi przesądami wyrabiano tyle razy, ile jest dni w roku. Z kolei tyle razy, ile jest pór roku, ciasto musiało wyrastać – najpierw jako zaczyn, następnie wyrobione ciasto wyrastało w dzieży, kolejny raz w formie, a czwarty i ostatni(...)cukier puder Drożdże ucieramy z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżeczką mąki pszennej i połową letniego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztapiamy w garnuszku lub na małej patelni. Żółtka ucieramy lub miksujemy z cukrem, po czym dodajemy je do przesianej mąki pszennej razem z rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem, skórką z cytryny i cukrem waniliowym. Ciasto wyrabiamy ręką

Trzeci talerz