ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:410/881)

Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 138

być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Łączymy oba rodzaje mąki i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka borówkowa 60

Niesamowicie mięsista, wilgotna, wręcz lekko ciasna w konsystencji babka borówkowa to ciasto dla tych, którzy do babki zawsze potrzebują herbaty W czasie pieczenia borówki puszczają sok i babka nabiera bardzo wilgotnej struktury. Ciekawa wersja babki, którą zwolennicy puszystych wypieków chyba nazwaliby lekkim zakalcem… Dla mnie bomba. Składniki: 2 ½ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki cukru 300 g masła 200 g borówek (mogą(...)waniliowego ½ – ¾ szklanki mleka Uwaga: szklanka 200 ml Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję po kolei jajka. Na koniec dodaję mąkę na zmianę z ½ szklanki mleka. Jeśli ciasto będzie nadal bardzo gęste, dodajemy resztę mleka. Ciasto dzielę na dwie równe części i do jednej części dodaję

Słodki sentyment
KOKOSEK Z KREMEM 90

momentu zbielenia. Dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi - delikatnie wymieszać za pomocą różdżki lub łyżki. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni(...)spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy arakowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych z kakao i wyłożyć

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto z truskawkami 446

płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 400 g truskawek (świeżych lub z kompotu) 3 łyżki cukru pudru Przepis: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (miksując aż do połączenia wszystkich składników). Przesiewamy szklankę mąki i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając (najlepiej w łyżką). Dodajemy kolejną przesianą szklankę mąki i ponownie mieszamy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, sodę

Emcia Pichci
Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową 101

powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor.   Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)startych na tarce 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka żelatyny Wszystkie powyższe składniki smażymy.   1 kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy.   Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru

MojaQchnia.pl
Biszkopt z kremem, malinami i galaretką-pyszne i łatwe ciasto 131

zagotowujemy mieszając. Gotujemy do zgęstnienia i uzyskania gładkiego, gęstego budyniu. Budyń studzimy. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń. Gotowy krem wykładamy na biszkopt, na krem dajemy maliny a na maliny tężejącą galaretkę. (galaretki rozpuszczamy w 750ml wrzątku) Ciasto powinno postać cała noc w lodówce.  I gotowe, polecam i życzę smacznego. Gorąco zapraszam na film

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Seromakowiec idealny na święta 82

wybierzcie dużą tortownice lub prostokątna blachę – ciacho wychodzi konkretne) wykładam papierem do pieczenia i wykładam na dno ciasto kruche. Piekę je w 180 stopniach przez 15 minut. Odstawiam ciasto do wystygnięcia i zajmuję się masa makową. 1 puszkę maku z bakaliami Helio wykładam do miski, dodaję jajka i mąkę ziemniaczaną – miksuję i odstawiam. Zabieram się za masę serową(...)kostkach lub kupowanego na wagę. W oddzielnej misce miksuję białka. Odstawiam je na chwilę. W mikserze ucieram masło z cukrem dodaje po 1 żółtku. Następnie dodaję twaróg, budyń i łączę ze sobą. Na koniec dodaję białka i delikatnie mieszam. Na ciasto kruche wykładam masę makową, na nią masę serową. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut

MojaQchnia.pl
Sernik królewski z brzoskwiniami 158

Masło mieszamy z mąką, rozdrabniamy masło nożem na małe kawałki. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto dwie części, jedną wstawiamy do lodówki, drugą do zamrażarki. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki i układamy luźno by całkowicie wyschły. Masło ucieramy na puch, powoli dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, do puszystej masy dodajemy po jednym żółtku i cały(...)zmiksowana masa tym lepiej dla sernika. Dodajemy brzoskwinie, mieszamy łyżką (już nie miksujemy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli do masy serowej i mieszamy już tylko szpatułką. Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim spód blachy – możemy pociąć je na plastry i wyłożyć spód lub odrywać po kawałeczku i uklepywać. Wlewamy masę serową. Wyciągamy ciasto z zamrażarki i ścieramy

Gotowanie i blogowanie
Tort gruszkowy z kremem waniliowym 217

dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 3. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez

Mała Cukierenka
Makowiec zawijany 220

drożdże zaczęły pracować. 4. Do dużej miski przesiewamy resztę mąki. Żółtka ucieramy z cukrem, aromatem i solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Zagniatamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

My Culinary Art
Biscotti Bożonarodzeniowe 164

planach ubranie mojej 3 metrowej choinki i zrobienie świątecznych dekoracji owocowych. No ale mimo wszystko większość czasu poświęcę na pieczenie. Będzie keks, domowy makowiec, piernik i oczywiście jakieś czekoladowe ciasto - szczególnie zastanawiam się nad tym. Pierniczki już gotowe, dziś pokażę Wam przepis na Biscotti, ale jeszcze przygotuję chyba rogaliki drożdżowe. Sami widzicie, sporo tego jeszcze przede mną, ale chcę(...)ziemne i mielimy na drobno. Czynność powtarzamy z każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy

Słodkie Przyjemności
Torcik waniliowo – CHAŁWOWY 94

masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM . Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego(...)około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 6. Chałwę wyjąć z opakowania

Mała Cukierenka
Ciasto z wiśniami 148

Takie ciasto nie robi się naprawdę długo... Składniki : 250 g masła 2 łyżki kakao 1 i 1/2 szklanki cukru(...)żółtka, stopniowo po jednym i ucierać Dodać stopniowo 2 szklanki mąki ze zmieszanym proszkiem,  ucierać Ubić pianę z białek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać ostrożnie pianę, wymieszać Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły

Proste Potrawy
Sernik z jabłkami na orzechowym spodzie 161

pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy. Dodajemy ser, budynie oraz olejek i miksujemy do połączenia(...)lekko zgęstnieją to wykładamy je na orzechowego biszkopta. Na rozsmarowane jabłka kładziemy upieczony sernik. Z pozostałymi jabłkami powtarzamy tą samą czynność i rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Następnie układamy na cieście herbatniki. Do rondelka łamiemy czekoladę, dodajemy mleko i na małym ogniu podgrzewamy aż do rozpuszczenia. Polewę należy cały czas mieszać. Gotową polewą smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi

kulinarne odsłony pati
ORZECHOWIEC CZEKOLADOWY 52

ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem.  Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni(...)margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i aromat w proszku czekoladowy, wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu czekoladowego. Następnie przykryć drugim blatem ciasta

Ciastka - domowe słodkości