świeżość. Ciasto zawsze wychodzi, jest to stary sprawdzony wielokrotnie przepis. Na pewno nie skończycie na jednym kawałku. Zapraszam gorąco Tradycyjnie zapraszam na film na moim kanale YouTube, z przygotowaniem ciasta krok po kroku. SKŁADNIKI * proporcje są na dużą blaszkę około 25x35cm ***szklanka u mnie to zawsze 250ml*** -5 jajek -szklanka cukru -250ml oleju -250ml gazowanej wody(...)łyżki cukru -mąka-ile zabierze Do miski dajemy 5 jajek i dodajemy cukier i cukier waniliowy-ucieramy na jasną puszystą masę. Dodajemy 3 szkl mąki pszennej tortowej, proszek do pieczenia,olej oraz gazowaną wodę. Wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao-miksujemy. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTruskawkowego szaleństwa ciąg dalszy. Ciasto truskawkowo-orzechowe, jak dla mnie połączenie truskawek i orzechów było zaskakujące, a okazało się bardzo trafione. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu. Koniecznie spróbujcie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto truskawkowo-orzechowe Składniki 200 g mąki 100 g zmielonych orzechów laskowych 150 g cukru 200 g miękkiego masła 7 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)truskawek szczypta soli Instrukcje Masło dokładnie ucieramy ze 100 g cukru – długo. Z 6 jajek oddzielamy białka od żółtek, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, a na koniec całe jajko. Po dokładnym połączeniu się składników dodajemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam
To co lubię - gotuję i polecamwstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Masło na masę serową ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Stopniowo dodajemy ser, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cały czas mieszając. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Jedną część ciasta z lodówki zetrzeć na tarce o dużych okach, na formę wysmarowaną tłuszczem, albo
KasiaiKrzysiu.plpomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący 1. Cukier z masłem ucieramy, do utartego wbijamy jajko, znów ucieramy a następnie dodajemy puree z dyni, mąkę, proszek oraz sodę i przyprawy. Wszystko mieszamy, do uzyskania lepiącego ciasta. 2. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta, w środek wciskając do każdego ciasteczka kawałek marcepanu. 3. Ciasteczka
Gotowanie...to proste !cytryny - skórka otarta z połowy cytryny Przygotowanie: Ugotowane żółtka przecieramy przez sitko, dodajemy do nich masło i ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy surowe żółtko, cukier, mąkę, sok i skórkę z cytryny i całość zagniatamy. Ciasto schładzamy w lodówce około godziny, następnie rozwałkowujemy i wycinamy ulubione kształty. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 C około
Zainspirowana w kuchnicukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera wraz z cukrem wanilinowym. Całość dokładnie mieszamy. Sos malinowy Maliny przełożyć do garnka
Andzia Pichcicukier puder do obtoczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wyciągamy wcześniej aby miały temperaturę pokojową,. Orzechy i migdały mielimy drobno. Masło ucieramy mikserem przez około 2-3 minuty. Dodajemy resztę składników i mieszamy mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C na funkcji
I LOVE LIFEoczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 szklanki płatków jaglanych 130g białej czekolady Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcik250ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka żelatyny, 1/5 szklanki wody, 2 garści świeżej mięty. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy
Słodki Zakątekrodzynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki wrocławskiej polewa 1 tabliczka białej czekolady 1/3 szklanka kremówki smarujemy ciasto polewą i ozdabiamy Białka ubić razem ze solą na sztywną pianę i garnek odkładamy ‚ W następnym garnku ucieramy masło ,z cukrem i żółtkami na puszystą masę .Potem dodajemy biały ser oraz obie mąki i dalej ucieramy ,.Na koniec dodać kokos
Moje WyrobySezon na morele w pełni! Uwielbiam miłością bezgraniczną zarówno morele, jak i brzoskwinie czy nektarynki – to chyba jedne z moich ulubionych owoców! Z wielką przyjemnością
Ostra na Słodkosody oczyszczonej odrobina ekstraktu migdałowego szczypta soli szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 1/2 płatków jaglanych 130g białej czekolady Masło ucieramy do puszystości, a następnie dodajemy partiami cukier. Ciasteczka jaglane z białą czekoladą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorciktrzeciej kisiel. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wkładamy naprzemiennie po łyżce ciasto do formy. Babkę pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni. Studzimy, i wyciągamy z formy. Następnie ucieramy lukier, dekorujemy babkę według własnego uznania. I gotowe :) Babka jest pyszna, wilgotna, pięknie wygląda. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto genialne! Spód ciasta to czekoladowe brownie, a górna warstwa to sernik z białą czekoladą i czerwonymi porzeczkami. Ciasto wbrew pozorom nie jest ani skomplikowane, ani
Kuchnia MagdaLenyżółtko wykonanie i pieczenie mac: Margarynę , puder i cukier waniliowy ucieramy z jajami. Następnie dodajemy 3/4 śmietany i ucieramy. Resztę śmietany mieszamy z sodą i wlewamy do masy. Następnie do masy przesiewamy mąkę i mikserem z hakami wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 10-12 części. Z każdej wałkujemy placek wielkości dna od standardowej tortownicy. Każdy placek pieczemy
Domowe ciastauzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
Pełny talerzłyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z erytrolem/ksylitolem. Stopniowo dodajemy jajka i aromat toffie. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę, proszek z jagód Acai i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
CzarnawisienkaPamiętacie cukier różany, który przygotowywałam jakiś czas temu? Właśnie znalazłam kolejny pomysł na jego zastosowanie! Do kruszonki :) W zależności od tego czy damy go więcej, czy
Kuchnia w czekoladzieszklanki cukru, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko, łyżeczka proszku do pieczenia Cykoria , 100 g gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko, mieszam. Wsypuję proszek do pieczenia, a następnie stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Wyrabiam do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę kroję na mniejsze kawałki, dodaję do ciasta, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kulki wielkości
JejKuchniauzyskania płynnej masy. Wymieszać z 3 łyżkami mąki i mlekiem. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Twaróg ucierać z pozostałym cukrem, dodając po jednym jaja i żółtka. Dodać mąkę (350 g) i zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia
Pełny talerzoleju do smażenia Żółtka utrzyj z cukrem. Dodawaj po łyżce twaróg, a następnie śmietanę i cały czas ucieraj. Następnie wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlej spirytus. Stolnicę oprósz mąką. Ciasto podziel na 4 części. Każdy rozwałkuj na 1 cm grubości placek i wycinaj w nim szklanką duże koła, a kieliszkiem do wódki środki. Resztki
Eksperyment sobotniNa to ciasto natknęłam się przeglądając zdjęcia ciast w internecie i od razu przykuło moją uwagę. Na sam jego widok pociekła mi ślinka 😋 Postanowiłam koniecznie go
Kuchnia MagdaLenyZmniejszyć obroty miksery na najwolniejsze i na przemiennie wlewać olej i dodawać po łyżce śmietany. Miksować krótko do połączenia się składników. Do ciasta dodawać porcjami mąkę i mieszać łopatką. Ciasto wylać do formy o wymiarach 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra dół z termoobiegiem. Piec około(...)cukrem i ucierać. Dodawać porcjami serek i ucierać. Na końcu dodawać porcjami mleko w proszku i ucierać do momentu połączenia się składników. Jeśli krem będzie rzadki włożyć na kilka minut do lodówki by lekko stężał. Krem rozsmarować na jednym placku ciasta przykryć drugim plackiem i odłożyć do schłodzenia na około 1 godzinę. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem
Ala piecze i gotujeCobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta , jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami
codojedzeniacukier drobny – 4 łyżki * masło – 1 czubata łyżka * śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko mieszamy. Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty
Ostra na Słodkocukru pudru 1 jajko 1 cukier waniliowy 3/4 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej kolorowe lentilki Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kształty (u mnie kwiatki). Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy
Cukiernia Pychotkifolie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 łyżkami cukru , jajkami i mąką ziemniaczaną. Masę serową wylewamy na kruchy spód. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki
Różne smaki w kuchniPołożyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta na 4 części. • Rozwałkować i wycinać różne pierniczki. • Piec w 170 st.C przez 5 minut. • Zrobić lukier – ucierać białka z cukrem pudrem przez 30 minut. • Na koniec dodać sok z cytryny. • Dekorować
To co kochamkakao i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać pozostałe składniki, zagnieść szybko ciasto. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy (40x26 ) Masa serowa : Ser trzykrotnie zemleć w maszynce. Białka oddzielić od żółtek, do miski przełożyć margarynę, utrzeć, dodawać po jednym żółtku , jogurt i ser dalej ucierać. Na samym końcu dodawać stopniowo ucierając obie mąki, rodzynki i rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę
Kuchnia DanusiJuż od jakiegoś czasu chodziło za mną takie proste, szybkie i smaczne ciacho z owocami . Bez zbędnych mas, przesadnej słodyczy. Jogurt kupiłam wcześniej, miałam tylko dylemat
Kuchnia w czekoladzieprzenieść do foremki tarty uprzednio posmarowanej tłuszczem. Następnie brokuły blanszujemy i kładziemy na ciasto, dodajemy posiekany por lub cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Miksujemy śmietanę z jajkiem , cukrem , solą , gałką muszkatołową , sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny . Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy ser i delikatnie posypujemy na wierzch. Tartę z brokułami pieczemy
Aromatyczne Podróżecukru 2 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem
Pyszności Słodkościposypania, Wykonanie; Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy nasze kaczusie. Ciasto
Anioły w kuchniproszkiem do pieczenia i stopniowo wsypujemy, cały czas powoli dokładnie mieszając. Blachę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy je w temp. 165 stopni C około 45-50 minut . Do przygotowanej masy dodajemy masło i ucieramy mikserem. Gotowy i ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jedną część wykładamy około 3/4 masy. Przykrywamy drugą warstwą i smarujemy resztą
Kulinarne życiemisce mieszamy: mielone migdały, cukier, sól,skórkę z pomarańczy, dodajemy masło i ucieramy za pomocą robota kuchennego. Dodajemy jajka, następnie rum i olejek pomarańczowy ( w oryginale był olejek migdałowy, ale ja takiego akurat nie miałam). Gotową masę wkładamy do lodówki. Z gotowego ciasta francuskiego wycinamy dwa koła o średnicy 23-24 cm (za pomocą talerza lub pokrywki) Umieszczamy
noteskulinarnyfigaproszek do pieczenia 2 łyżki kakao Wykonanie: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą z sześciu białek piankę i lekko mieszamy . 3/4 ciasta wylewamy do foremki, do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy
Gorący kąsekobtaczałam ich też w wiórkach kokosowych (głównie ze względu na kształt). Zapytacie, jak smakują? Najlepiej, jak tylko mogą :) Połączenie kwaskowatej żurawiny, z delikatnymi płatkami migdałowymi i maślanym ciastem z dekoracją z białej czekolady po prostu musi smakować i nie może się nie udać :) Prócz tego Cranberry Noël są bardzo łatwe w przygotowaniu. Chyba nie muszę Was dalej zachęcać? ;) Składniki(...)bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem. Dodajemy mleko, cukier waniliowy, sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Na koniec dodajemy żurawinę i migdałowe płatki. Wyrabiamy ciasto, aż dodatki dobrze wnikną w ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny
MyCookBook.plfolie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragla formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy. Ser ucieramy z 3 lyzkami cukru , jajkami i maka ziemniaczana. Masę serowa wylewamy na kruchy spod. Jabłka obieramy , kroimy w plasterki
Słodkości i nie tylkopółtłustego twarogu 1,5 łyżki cukru 2 szklanki śliwek (świeżych lub z kompotu) - moje z kompotu Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie miksujemy ze sobą. Wlewamy po jednej nalewce na rozgrzaną patelnię. Smażymy na okrągłe naleśniki. Twaróg ucieramy z cukrem. Musi nam powstać gładka masa serowa. Śliwki możemy użyć świeże lub z kompotu. Blednujemy je na gładki krem. Na każdym naleśniku
VioletoweKucharzenie