ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:420/881)

Keks lawendowy 110

osobiście wolę mniej słodką opcję, kiedy jest więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać absolutnie każde bakalie, które wpadną nam w ręce. Nawet pokrojone pianki marshmallows smakują dobrze w keksie. W każdym sklepie możemy kupić gotową mieszanką keksową(...)Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć gaz i wtedy dodać bakalie. To skraca czas namaczania do godziny. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sodę, lawendę, cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto

Ugotowane pozamiatane
Miodownik z białą czekoladą 179

Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą(...)dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe. 3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik Izaura 430

Przygotowanie: Twaróg miksujemy na gładką masę (lub przepuszczamy przez maszynkę).  Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser i budyń waniliowy. Miksujemy.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy.  Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto.  Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna

bistro mama
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 669

żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, zmielony ser, olejek pomarańczowy i budyń. Białka

Trzeci talerz
Pączkowiec twarogowy z rodzynkami 116

szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki aromat Sposób przygotowania: Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat. Mieszamy. Kolejno dodajemy rozgnieciony twaróg. Dokładnie mieszamy, konsystencja powinna być bardzo gęsta. Rodzynki mieszamy w mące, dodajemy do masy. Mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Surowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach

Truskawkowa Fiesta
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 180

pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli są bez cukru, dodajemy 4 łyżki cukru. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy do nich mieszankę budyniową. Zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń studzimy, a następnie ucieramy go z miękkim masłem. Na koniec dodajemy alkohol i cukier puder. Masę

Trzeci talerz
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 252

orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać  Następnie dodać jabłka , kaszę manną ,  proszek do pieczenia

Kuchnia Danusi
Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi) 240

brzoskwiń w syropie; Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek

In my kitchen
Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe 290

cukru 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy serek i miod. Ucieramy na puszysty krem. Krem dzielimy na pół. Połowę rozsmarowujemy na pierwszym blacie. Przykrywamy drugim. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch. Posypujemy dodatkowo posiekanymi orzechami. Źródło: bbcgoodfood.com The post Pyszne Ciasto Jabłkowo – Orzechowe appeared first on Made

Made By Mom And Son
SĘKACZ- REGIONALNE CIASTO PODLASIA. PRZEPIS I FILMIK 140

wałku, jeśli jej nie posiadamy pozostaje nam piekarnik lub prodiż. Tak, tak.W ten sposób też możemy się cieszyć jego smakiem, z tym że nie uzyskamy charakterystycznego stożkowego, pokrytego sękami ciasta, a jedynie jego namiastkę, zachowując oczywiście ten sam tradycyjny smak, ale przybierając kształt formy w jakiej go upieczemy.  Dziś pokażę Wam migawki tego jak sękacz powstaje u mnie(...)Polska  MLEKOVITA 0,5 l śmietanki 30% Wypasiona  MLEKOVITA  Wykonanie: Źółtka oddzielamy od białek.Ucieramy z cukrem cukrem waniliowym i masłem na pulchną masę mikserem. Dodajemy mąkę, śmietany, wszystko miksujemy. Ubijamy pianę z 30 jajek , dokładnie łączymy z pozostałym ciastem. Znów dokładnie mieszamy dłonią.  Wałek do wypieku sękacza(drewniany, z jednej strony musi być węższy), smarujemy

Z Majeczką w kuchni
Wuzetka czy Tiramisu? czyli ciasto marchewkowe z pomarańczowo – śmietankowym wnętrzem, na styl amerykański. American Carrot Tira 170

zrobić ciasta o takim samym składzie :) Muszę przyznać, że bardzo spodobały mi się te marchewkowe wypieki i kto wie, może wkrótce zaskoczę Was kolejnym sposobem na marchewkowe ciasto :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy  4 jajka  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki(...)waniliowy i jajka. Całość ucieramy, a następnie dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, mąkę i ponownie ucieramy. Na koniec dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i jeszcze raz mieszamy.  Gotową masę wylewamy do średniej wielkości blaszki wyłożonej pergaminem.  Ciasto wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C , około 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy

Smakowy Raj
Fale Dunaju – ciasto 59

Cześć! Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru * 1 cukier wanilinowy(...)kostkę. Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części. Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam. Białe ciasto wylałam do blaszki 21×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Fale Dunaju - ciasto 106

Cześć! Wracam swoimi wypiekami  do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku! Składniki: * 6 jajek rozm L * 1 szklanka cukru  * 1 cukier wanilinowy(...)kostkę. Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.  Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.  Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Pieprzyć z Fantazją
Sernik czekoladowo-kokosowy 86

ciasta wałek podzielić go na dwie części, każda zawinąć w folię spożywczą. Ciasto odłożyć do zamrażalnika na przynajmniej 3 godziny, aby porządnie stwardniało. Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej! Do miski włożyć miękkie masło,  dodać cukier puder, ucierać przez kilka minut na puszystą masę. Następnie dodać w czterech porcjach twaróg jednocześnie miksując. Teraz

SprawdzonaKuchnia.pl