ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:423/881)

Ciasto czekoladowe z kremem serowo- pistacjowym 213

cukier i po jednym żółtku. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem. 2. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy około 40- 50 minut w 180 stopniach. 3. Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy z z serem. 4. Masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy ser. 5. Kilka pistacji odkładamy do dekoracji, resztę drobno kroimy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Ciasto marchewkowe 120

Marchewka pyszna i zdrowa. Większość na hasło marchewka od razu kojarzy surówki , obiadki , soki. Mniejszość również wie, że z marchwi można robić ciasta, desery i tym podobne rzeczy. Dzisiaj dla tej większości będę robiła z marchewki, coś słodkiego do kawy.Składniki: 1/2 marchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka1/2 cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę, proszek do pieczenia dokładnie wymieszać. Na końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto

pieprzny smaczek
SERNIK KRAKOWSKI 190

piekarniku nagrzanym do 180'C około 12-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić. W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu

Zrób to smacznie
PĄCZKI IDEALNE 136

dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka oraz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzone masło, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek

Z Majeczką w kuchni
SERNIK DYNIOWY. 160

dodając pod koniec ubijania 3/4 szklanki cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka,  dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.  3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej

W kuchni Karmel-itki
Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową 208

posypania ciasta Spód: 1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM . Dodać żółtka, śmietanę i ciasto wyrobić mikserem lub rękoma. 2. Ciasto, podsypując mąką blat i wałek, rozwałkować na wielkość blaszki 25cm x 35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki(...)ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać cukier puder i ucierać dalej przez około 1-2 minuty. Następnie w trzech partiach dodać ostudzoną, orzechową masę. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (nie należy zbyt długo mieszać). 12. Orzechowy krem wyłożyć na makowiec i wyrównać, patrz FILM , ja jeszcze z wierzchu krem wyrównałam szpatułką. Na czas dalszych przygotowań ciasto

Mała Cukierenka
torcik z pijanymi suszonymi śliwkami 311

Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka i ubijamy. Mąkę orkiszową przesiewamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. pieczemy przez ok. 30 – 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem z śliwkami(...)gotującego się mleka i gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia i odstawimy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładką masę. na koniec dodajemy śliwki i mieszamy z kremem. dodatkowo składniki na nasączenie ciast: 70 ml alkoholu 150 ml zimnej wody wykonanie: Alkohol mieszamy z wodą. wykonanie ciasta: W blaszce umieszczamy jeden

Domowy Smak Jedzenia
Truskawkowa magia smaku 399

stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem truskawkowy: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start(...)Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić. Wierzch: 1/2 l śmietanki 30%,  2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru

Z miłości do słodkości
KAKAOWIEC Z KOKOSEM 40

pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia zaś boki smarujemy masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa(...)gotować na małym ogniu około 2 minut. Odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny wystudzony budyń. Ucierać do powstania gładkiego kremu. Następnie dodać wiórki kokosowe, wymieszać robotem. Na koniec dodać aromat kokosowy, wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta rozsmarować cały dżem wiśniowy, a następnie wyłożyć połowę kremu

Ciastka - domowe słodkości
Adwokatowe pączki na krupczatce 143

zawsze ściemnia w każdym temacie :D Składniki na 20 sztuk   Pączki- zaczyn: 125ml ciepłego mleka  3 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka cukru 55g świeżych drożdży   Pączki - ciasto właściwe: 150g mąki krupczatki 350g mąki tortowej 125ml ciepłego mleka 7 żółtek 3 łyżki cukru 60ml oleju rzepakowego szczypta soli  3 łyżki spirytusu   Krem adwokatowy: 3/4 szklanki mleka(...)gorące!) łączymy z drożdżami, mąką krupczatką oraz cukrem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem. Do misy miksera przesiewamy pozostałe mąki, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, utarte z cukrem żółtka oraz olej. Na końcu dodajemy spirytus. Ciasto wyrabiamy na najniższych obrotach ok 10 minut. Gotowe przekładamy do wysmarowanej oliwą, czystej miski i pozostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Kostka alpejska 146

jednym żółtku. W osobnej misce przesiewamy suche składniki. Dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy masę kajmakową. Dodajemy kawę w proszku i miksujemy. Na koniec dodajemy pokruszone(...)zalewamy zimną wodą do pokrycia. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do śmietanki cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladę. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pomarańczowe "ciasto z odzysku" 133

piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Zatem wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy i studzimy najpierw w formie, a później na kratce. Czas na krem!  Ucieramy mikserem masło z cukrem, pod koniec dodając pastę waniliową. Powinno być puszyste i o wiele jaśniejsze niż(...)szklanka cukru pudru to może być za dużo, to zmiksujcie z masłem pół lub 3/4 szklanki cukru, a resztą "dosładzajcie" już na koniec, aż uzyskacie zadowalającą Was słodycz. Wystudzone ciasto przekroiłam na pół i przełożyłam "mniejszą połową" kremu. Resztę zużyłam do obłożenia go od góry i po bokach. Udekorowałam kandyzowaną skórką cytrynową i suszoną żurawiną. Ciasto powinno być mocno wilgotne

Karczma Honorietty
Sernik marmurkowy z mlekiem skondensowanym 542

przepis na pyszny sernik z dodatkiem mleka skondensowanego. Smak jest zachwycający i nie za słodki gdyż dodatkiem jest gorzka czekolada .Wygląd ciasta też jest nie powtarzalny, obkrążony wafelkami .Spód ciasta jest niezwykle czekoladowy a nadzienie serowe mięciutkie , rozpływające się w ustach . Przepis znalazłam w gazecie dla pań :) F oremka : średnica(...)mleka skondensowanego 200 g czekoladowych wafelków ( użyłam Pryncypałków) 150 g czekolady deserowej Przygotowanie Czekoladę z masłem rozpuszczamy.Jajko ucieramy z cukrem.Łączymy z masą czekoladową. Mieszamy. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy ( 21 cm ). Pieczemy 15 minut w temp. 180 C Upieczone ciasto przekrajamy w poprzek. Twaróg miksujemy z jajkami , mascarpone , mąką i mlekiem. 1/4 szkl. masy odkładamy. Połowę pozostałej

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka maślano - cytrynowe z kokosem 100

proszku do pieczenia sok z 1 cytryny 150 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajka, cukier waniliowy, wiórki kokosowe. Łączymy ze sobą dokładnie wszystkie składniki. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym. Ciasto nabieramy łyżeczką, kładziemy na blaszkę. Piekarnika nagrzewamy do 180 stopni C, pieczemy

kgwjanczewo
Ucieraniec ze śliwkami 160

Asia no zrób te ciasto -Nie zrobię,nie chce mi się -No proszę, zrób plisss - Rany ty  żarłoku ,no dobra zrobię Taka to oto rozmowa dziś była no i zrobiłam te ciacho. Nie chciało mi się oj nie chciało. Lecz uległam ech jak zawsze. Dla rodziny wszystko zrobisz choćby pot la ci się po plecach. Nagrodą jest uśmiechnięta twarz(...)łyżki śliwki 600 g Utarłam masło z cukrem na puch,dodawałam po jednym jaju i dalej ucierałam. Przesiałam make z proszkiem do pieczenia i dodałam do składników nadal ucierając. Formę prostokątną wysmarowałam margaryna i wyłożyłam papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wyłożyłam na spód . Śliwki umyłam przekroiłam na połowę i wyjęłam pestki. Pookładałam śliwki. Ciastem które mi zostało przesmarowałam

Różowa kuchnia