Pani Walewska z rodzynkami 165szklanka kawy 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g margaryny Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Instrukcje Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę. 1 część rozwałkować i wyłożyć na blachę o wymiarach (24X36(...)powidła. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 25 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta i pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto miodowe zagniatamy ( w miarę potrzeby podsypać odrobinę mąki), wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy
To co lubię - gotuję i polecam
Kwiatuszkowe pączusie 148Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy
Pyszności Słodkości
Truskawkowa tarta z mąki konopnej 181wyrabiamy, zawijamy w woreczek i na pół godziny dajemy do lodówki. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wałkujemy schłodzone ciasto i układamy do foremki. Pieczemy w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Wyciągamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy ser, wanilię, śmietankę, budyń w proszku, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy owoce i już tylko
Wypieki Rene
KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE 182cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Olejek migdałowy ( pominęłam ) 100g zmielonych orzechów włoskich 270g mąki pszennej Wykonanie: masło ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i olejkiem jeżeli dodajecie do masy dodajemy zmielone orzechy oraz mąkę i zagniatamy gładkie ciasto, które zawijamy w worek foliowy i wkładamy do lodówki na 1 godzinę schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około
Słodkie zapomnienie
Chleb orkiszowy z ziarnami 198minut w ciepłe miejsce. Potem dodajemy sól, ziarna, rozgniecione ziemniaki uprzednio ugotowane. Można też dodać surowe, ale wówczas ucieramy je na drobnych oczkach tarki. -- -- -- -- -- -- Gdy wszystkie składniki mamy w misce, to najpierw mieszamy łyżką, a potem ręcznie wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak żeby odchodziło od ręki. Jak jest za suche dodajemy olej, jeżeli jest za mokre dosypujemy
chleba naszego
Pomidorowa rolada 474słodką, zioła, starty ser, olej i czosnek. Dokładnie miksujemy. Do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i chwilę ucieramy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Dodajemy je porcjami do pomidorowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 200°C (z termoobiegiem
PatiGotuje
Pączki Oreo 281masła, 1 litr oleju do smażenia W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem, masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z kakao. Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, w tym czasie powinno podwoić
Ciastkozercy
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 292mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się
Ostra na Słodko
z rabarbarem i truskawkami ciasto ucierane... 180truskawki 25 dag, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka, cukier Polski Cukier do pieczenia drobny , aromat rumowy, miękką margarynę mikserem ucierać z 4 minuty na dużych obrotach,wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko połączyć składniki na dość gęste ciasto forma 29x16 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w formie, na wierzch powkładać większe kawałki obranego rabarbaru, posypać cukrem
W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka cytrynowe 412Zagniatam ciasto. 2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce
Tradycyjna kuchnia Kasi
SERNIK ZEBRA 576łyżeczki ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 łyżki kakao (używam bardzo ciemnego) Dodatkowo: - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta przed podaniem Żółtka oddzielić od białek (najlepiej do dwóch misek: białka do większej, żółtka do małej). W misie miksera ucieramy na puch miękkie masło z dodatkiem ksylitolu (lub cukru). Dodajemy po jednym żółtku i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy proszek budyniowy
Smaczne Zdrowe
RACUSZKI ZE SMIETANA 153dodatki: cukier puder do posypania ulubiony dżem PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Krok 2. Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli. Krok 3. Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem. Krok 4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony
Moja Książka Kucharska
Placek drożdżowy 188mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy
Pyszności Słodkości
Ciasteczka alla pieguski. 241waniliowy 1/2 łyżeczki sody 320 g mąki pszennej 1 gorzka czekolada np: Wedel Wykonanie : W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy posiekaną czekoladę i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2 cm i wykrawamy dowolnej wielkości koła, kwiatki co wolicie.Krążki
Sama słodycz i szczypta chili
PĄCZKI POMARAŃCZOWE Z KONFITURĄ 167szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem. Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy
słodki bratek
Ciastka z kawałkami czekolady 213wanilii 1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna) Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie. Niewielkie porcje ciasta
Trzeci talerz
Pączki 190mleka (lekko ciepłe). Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, wcześniej przygotowany rozczyn, pozostałą część mleka, rozpuszczoną schłodzoną margarynę i spirytus. Wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto zaczyna odstawać od dna odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie robimy kulki, nadziewamy marmoladą
Pyszności Słodkości
Herbaciana Babka 191żółtka szklanka mocnej herbaty tłuszcz i bułka tarta do obsypania formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej
W Moim Magicznym Domu
Placek drożdżowy 244kruszymy do ciepłego mleka z dodatkiem jednej łyżki cukru i mąki. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do rozczynu. Wsypujemy przesianą mąkę, stopione masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy go do blaszki posmarowanej tłuszczem. Wierzch ciasta możemy posypać kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze
Salonik smaków
Babka cytrynowa 190cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę mieszamy z mąką i pianą ubitą z białek. Ciasto przelewamy do foremki na babkę i pieczemy ok 50-60min godz w 170st C. Studzimy. Składniki na lukier ucieramy pałką i dodajemy odrobinę barwnika. Mieszamy, polewamy babkę i posypujemy wiórkami
Smakołyki Asi
Paluchy Wiedźminy 227migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie ponawiamy czynność i obieramy migdały z łupin). Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól. Całość dokładnie miksujemy. Z powstałego ciasta zagniatamy kulę i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Z ciasta formujemy paluszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem
paapilotkaa
babka czekoladowa z winem 191moment w winie i odcedzić, obtoczyć w mące. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ucierającej się masy. Wlać wino i zmiksować na gładko. Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Delikatnie wymieszać z ciastem i rodzynkami. Foremkę na średnią babkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik delikatny i puszysty jak puch 173gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy
Smaki Ewy
BABKA GRECKA (mocno waniliowa) 184pół tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Jajka ubijać z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczoną margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dokładnie wymieszać. Na koniec dodać cały olejek waniliowy. Ciasto wylać do blachy posmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Wierzch ciasta obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i posiekaną gorzką czekoladą. Piec
Ciastka - domowe słodkości
Co ma wspólnego HP z kruchymi ciasteczkami? 194mąki 3 łyżki maku skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy Masło ucieramy i dodajemy cukier, sok pomarańczowy, sól i ucieramy do białości. Następnie dodajemy mąkę, dobrze mieszamy lub wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy mak i skórkę z pomarańczy. Dzielimy ciasto na 2 części i z każdej formujemy wałeczek o średnicy 4 cm. Zawijamy w folię i umieszczamy w zamrażalniku
bistro mama
Placki ziemniaczane z jabłkami + film 184wystudzone ziemniaki. Do ziemniaków wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy masło i wszystko dobrze ucieramy mikserem. Do jednolitej masy ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane ze skórki jabłka a następnie łączymy je z ciastem dokładnie mieszając. Łyżką formujemy małe placki i smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na rumiano. Gotowe placki odsączamy
Smakowite Dania
Pączki 186łyżkę mąki. Rozcieramy i przykrywamy ściereczką na około 20 min aby zaczyn zaczął pracować. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn, masło z żółtkami, spirytus, szczyptę soli, mleko i wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godziny. Po godzinie odrywamy po kawałku ciasta spłaszczamy
Amatorka kuchenna
CIASTECZKA Z OKIENKIEM - Z MIŁOŚCI DO SŁODKOŚCI 184mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kardamonu w proszku dżem truskawkowo - rabarbarowy A jak to zrobić: Masło ucieramy do białości razem z cukrem i esencją waniliową. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz dżemu) i zagniatamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu, rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wykrawamy serca
Kuchnia w opałach
Świąteczne pierniczki 235Początek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczorem
Ciasteczka sezamowe 263uprażyć na suchej patelni.Miękkie masło utrzeć z cukrami i cukrem wanilinowym, dodać jajko i ucierać aż wszystko się połączy.Dalej ucierając dodawać mąkę przesianą z sodą i solą. Na koniec dodać 1/2 szklanki sezamu.Ciasto wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki.Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować kulki wielkości włoskiego orzecha, obtaczać w pozostałym sezamie i układać na blasze
Mix smaku
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 421sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez 2 tygodnie. Wystarczy zawinąć je folię aluminiową i trzymać w lodówce :)Glazura kakaowa na ciasto:5 dag cukru pudrułyżka kakaołyżka lub dwie wrzątkuDo cukru i kakao wlać ostrożnie gorącą wodę i ucierać łyżką. Polewa ma mieć konsystencję gęstej śmietany
Proste Potrawy
Babka z kawałkami czekolady 277Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy kawałki czekolady
Aga w kuchni
Ciasto z masą serową i galaretką. 211Składniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki(...)dodaj żółtka i jajko, utrzyj na jednolitą masę. Teraz wsyp powoli zmielony ser i dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną
Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka 122takim dniu jak dzisiaj nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Zapraszam na pyszny kawałek ciasta. Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet, miłości, moc uśmiechu i słodkości. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 4 białka 150 g maku 100 g cukru 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych(...)mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 24X36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Studzimy i kroimy na pół. W tym czasie kiedy ciasto się piecze w garnku zagotowujemy szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mieszamy dokładnie budynie, żółtka i skórkę
To co lubię - gotuję i polecam
Piernik grysikowy 179Pieczemy 50-60 minut w 180°C (165 z termoobiegiem). Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe patyczkiem. Masa grysikowa: Mleko wlewamy do rondelka. Dodajemy cukier i podgrzewamy. Gdy mleko będzie niemal wrzące, wsypujemy kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce wystudzonej masy grysikowej, za każdym razem dokładnie
Poezja smaku
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI 241oleju - 3 żółtka - 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego - szczypta soli Dodatkowo: - 20g stopionego masła (do posmarowania ciasta) - ok.250g jagód (lub dowolnie) - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (lub zwykłego) - kilka kropli aromatu migdałowego - słodka kremówka - olej do posmarowania blatu i rąk W misie miksera ucieramy rozkruszone drożdże z cukrem (i ksylitolem), szczyptą soli oraz z żółtkami na puszystą masę. W tym czasie(...)wyrabiam nigdy długo, mieszam tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przesmarowany delikatnie olejem blat (ja wykładam go jeszcze wcześniej folią spożywczą. Dłońmi maczanymi w oleju rozciągamy ciasto w kształt prostokąta. Smarujemy schłodzonym (płynnym) masłem, posypujemy równomiernie jagodami i dzielimy na 10 równych części. Każdy pasek ciasta zwijamy ciasno w rulon i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Smaczne Zdrowe
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 196troszkę bazylii do posypywania pierożków Ser biały wraz z mlekiem i olejem ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy drożdże, jajko, cukier oraz sól, i dokładnie miksujemy tak by drożdże się rozpuściły. Na koniec dodajemy mąkę, najpierw chwileczkę miksujemy, a potem wykładamy na blat i wyrabiamy dokładnie ciasto, ma być gładkie, elastyczne. Następnie ciasto wkładamy do miski i odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 155konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków. Uwagi: Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze pokojowej lepi się do wałka i stolnicy. Warto dodać, że grubsze pierniczki po upieczeniu(...)Dodajmy pozosta\u0142e sk\u0142adniki i wyr\u00f3bmy ciasto.","text":"Dodajmy pozosta\u0142e sk\u0142adniki i wyr\u00f3bmy ciasto.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/tradycyjne-swiateczne-pierniki-choinkowe\/#wpzoom-rcb-direction-step-5f9807d8ed294","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Nast\u0119pnie porcje ciasta wa\u0142kujmy na stolnicy lekko podsypuj\u0105c m\u0105k\u0105.","text":"Nast\u0119pnie porcje ciasta wa\u0142kujmy na stolnicy lekko podsypuj\u0105c m\u0105k
ProstePesto.pl
Bałwanki 242Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciąż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko. Ciasto przekładam do silikonowej formy delikatnie nasmarowanej tłuszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Foremki wkładam
prawdziwe jedzenie
Podwójnie Czekoladowe Brownie z Serkiem i Malinami 399serem i malinami. Już sama nazwa kusi plus dodatkowo zdjęcia… długo nie trzeba było mnie namawiać. Do tego syn prosił się pół dnia o upieczeniu z nim jakiegoś ciasta. Nie mogłam odmówić. Szybkie w wykonaniu, łatwe i proste a smakiem idealnie zadowalające. Wilgotne, gorzko-czekoladowe Brownie, serek kremowy i zatopione w nim chrupiące na swój sposób maliny. Bardzo polecam(...)pomocą miksera ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ucieramy do połączenia się składników. Serek ucieramy z 50 g cukru i 1 jajkiem. Dodajemy maliny i delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 24 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciemne ciasto, wygładzamy i przykrywamy masą serową. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut. Wystudzone możemy posypać
Made By Mom And Son
Ciasto mocno czekoladowe z malinami Nigelli 248stopni. Masło ucieramy z cukrem i wanilią na gładką masę. Dodajemy jajka. Ucieramy. Mąkę i kakao przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do masy maślanej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: masa będzie dość gęsta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut
Mania Gotowania
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. 151może zabraknąć w święta jak i wiele rodzinnych uroczystości. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła miękkiego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego (może być(...)które pozostały przy robieniu ciasta 0,5 szklanki drobnego cukru Instrukcje Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić. Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych
To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto ze śliwkami... nowe, łatwe i szybkie 444łyżeczka proszku do pieczenia 500 g śliwek węgierek Ponadto: Cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Śliwki umyłam i wypestkowałam. Przekroiłam na połówki. Jajka i masło muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę. Do miski przesiałam obie mąki i proszek do pieczenia. Masło utarłam na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym jajku. Kolejne wbijałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się
Kuchnia u Krysi
Sernik wiedeński 191przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram czekolady deserowej lub mlecznej + 40 gram masła Masło ucieram(...)cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i cały czas ucieram. Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku
Mango Papaja