ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:419/881)

Cherry pie | Tarta z twarożkiem i wiśniami 149

Walentynki, na weekend, z okazji i bez okazji. Każda chwila będzie dobra na upieczenie kruchej tarty z twarożkiem i wiśniami :) ciasto: 300 g mąki 40 g cukru pudru trzcinowego 200 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 12% nadzienie serowe: 200 g naturalnego kremowego twarożku żółtko łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią nadzienie wiśniowe: 450 g mrożonych wiśni bez pestek(...)cukrem oraz mąką ziemniaczaną i dusimy około 6-7 minut, aż sok zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Twarożek ucieramy z cukrem i żółtkiem i odstawiamy. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem. Siekamy z masłem po czym dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy na gładkie ciasto, dzielimy na 2 części (40 i 60%) i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Churros 159

Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu. Składniki: szklanka wody 50 g masła łyżka cukru 3 jajka 200 g mąki pszennej szczypta soli cukier drobny cynamon na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady(...)olej do smażenia Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę. Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka. Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około

wyzwania kuchenne
Milky Way 204

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób  pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 op. cukru wanilinowego 2 szklanki mleka w proszku Mleko z cukrem i cukrem waniliowy gotujemy, a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy(...)zrażajcie się jeśli będzie wyglądało na  "zważone"), następnie dodajemy mleko w proszku i całość ucieramy. Masę wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim plackiem. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 4 łyżki mleka Mleko oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy na min 3 godziny do lodówki. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Orzechowe ule! 112

temp. pokojowej 2 żółtka 4 łyżki spirytusu andrut na podstawę ula Sposób wykonania: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, masłem i spirytusem na gęstą masę. Do wykonania uli będą potrzebne foremki na ule (można je bez problemu kupić na allegro). Dokładnie wypełniamy foremkę ciastem i robimy w środku otwór na nadzienie. Przekładamy masę jajeczno-spirytusową do wnętrza ciasteczka. Kieliszkiem wycinamy

Kuchnia Pani Wiosny
Seromakowiec 181

stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać. Dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki, odstawić na 30 minut do lodówki. Masa makowa: Przełożyć masę z puszki do miski, dodać białko i pozostałe składniki, dobrze zmiksować. Masa serowa: Żółtka jaj utrzeć, dodawać stopniowo masło, dalej ucierać. Do utartych żółtek, dodawać po łyżce sera, cały czas ucierać, później dodać

Kuchnia Danusi
Kopiec kreta z granatem 244

Ciasto: 7 jajek 250 g cukru kryształ 150 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao 60 g masła Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu. Żółtka oddzielić od białek, wsypać cukier i ucierać w garnku w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Zdjąć i bezpośrednio do masy przesiać mąki. NIE MIESZAĆ! Dodać kakao

Anielskie wypieki
Keks lawendowy 124

osobiście wolę mniej słodką opcję, kiedy jest więcej orzechów. Lubię też lawendowe desery np. ciasteczka (zobacz przepis) i zawsze mam w kuchni trochę suszonych kwiatów lawendy. Keks to ciasto typu wszystko ze wszystkim. Możemy dodać absolutnie każde bakalie, które wpadną nam w ręce. Nawet pokrojone pianki marshmallows smakują dobrze w keksie. W każdym sklepie możemy kupić gotową mieszanką keksową(...)Jeśli się spieszysz możesz podgrzać sok, wyłączyć gaz i wtedy dodać bakalie. To skraca czas namaczania do godziny. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy sodę, lawendę, cynamon, wanilię, cytrynę i olej. Mieszamy, a potem łączymy z mąką. Na koniec do gęstego ciasta dodajemy bakalie odsączone z soku i orzechy. Dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto

Ugotowane pozamiatane
Miodownik z białą czekoladą 184

Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki. 2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą(...)dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe. 3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik Izaura 440

Przygotowanie: Twaróg miksujemy na gładką masę (lub przepuszczamy przez maszynkę).  Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy ser i budyń waniliowy. Miksujemy.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej. Delikatnie łączymy.  Masę serową nakładamy dużą łyżką kupkami na ciasto.  Tortownicę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna

bistro mama
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka 680

żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem i dodajemy kolejno żółtka, zmielony ser, olejek pomarańczowy i budyń. Białka

Trzeci talerz
Pączkowiec twarogowy z rodzynkami 126

szklanki rodzynek + 1 łyżka mąki aromat Sposób przygotowania: Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę, proszek do pieczenia, aromat. Mieszamy. Kolejno dodajemy rozgnieciony twaróg. Dokładnie mieszamy, konsystencja powinna być bardzo gęsta. Rodzynki mieszamy w mące, dodajemy do masy. Mieszamy bardzo dokładnie łyżką. Surowe ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach

Truskawkowa Fiesta
Ciasto orzechowe z wiśniami – kuchnia podkarpacka 189

pieczenia. Studzimy. W ten sam sposób z pozostałych składników pieczemy drugie ciasto. Budynie wsypujemy do 1 szklanki mleka i mieszamy. Jeśli są bez cukru, dodajemy 4 łyżki cukru. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie wlewamy do nich mieszankę budyniową. Zagotowujemy ciągle mieszając. Budyń studzimy, a następnie ucieramy go z miękkim masłem. Na koniec dodajemy alkohol i cukier puder. Masę

Trzeci talerz
Ciasto makowe z orzechami i jabłkami 260

orzechy włoskie - 190 g cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce, o dużych otworach. Białka jaj oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić na kawałki przełożyć do miski, dodać cukier puder, zmiksować. Do utartej margaryny dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierać dodawać mak , wymieszać  Następnie dodać jabłka , kaszę manną ,  proszek do pieczenia

Kuchnia Danusi
Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi) 246

brzoskwiń w syropie; Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek

In my kitchen