ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:398/881)

Ciasto orkiszowe z owocami 111

Ciasto orkiszowe z owocami 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka cukru lub innego słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g masła 160 ml kefiru lub maślanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4-1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców lub świeżych owoców jagodowych(...)Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem sodą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajka. Do miski z mąką dodaj kefir, utarte mokre składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszaj dokładnie.  Dodaj owoce i zamieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do formy o średnicy 20 cm lub keksówki 10×20. Piecz przez 50 minut

Kucharzyca
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 185

Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy.   Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)dodatek mąki zatrzyma proces) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone

Ze smakiem bez glutenu
Słodycz przyjaźni 102

sody szczypta soli 1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego 170 g duszonych jabłek ze słoika Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i  aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto

peggiwkuchni
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek 83

też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację. Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi, a lista składników jest prosta do zapamiętania. Włoskie ciasto 12 łyżek z jabłkami i cynamonem. Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek proporcje na tortownicę 22-24 cm 3 Jabłka Grójeckie 3 małe jajka 12 łyżek mąki tortowej 12 łyżek(...)następnie 12 łyżek o mleka. 4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy lub cynamon i ucieraj na jednolitą masę. 5. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj szpatułką. 6. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem

Cztery Fajery
Tort orzechowy 133

czas mieszając (masa powinna zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. 4. Masę dzielę na cztery części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową. Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą smaruję wierzch i boki tortu oraz dekoruję brzeg. Czekoladę ścieram na tarce. Czekoladą obsypuję boki tortu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy 152

babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki: 3/4 kostki(...)pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 pomarańcza 6 łyżek soku pomarańczowego 25 dag marchwi  Pomada: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 pomarańcze Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę

Ciasteczkowy Potwór
Zebra 99

weekend, a jak to przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy(...)szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut

Lawendowe Niebo
BABECZKI KOPCE KRETA 975

smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych  2 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15  minut w 180 st, do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 120

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej

Kulinarne przygody
Miodownik 487

gotującego się mleka, zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.  3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Przełożenie ciasta:  blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa

kruche babeczki
Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 191

misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka

Słodkie okruszki
Ciasto JAGODOWY TORCIK-po prostu obłędne +FILM 127

prostu obłędne ciasto, które musicie zrobić i którego musicie spróbować. Jest to ciasto Jagodowy Torcik-przepyszny przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta przełożonego obłędną masą jagodową z serem, mlekiem w proszku. Na górze ciasto ma krem śmietankowy z mascarpone.  Całość rozpływa się w ustach. Jest to ciasto, które zdecydowanie ląduje na liście moich ulubionych ciast. Bardzo polecam(...)zapraszam  Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm  ***używam szklanki 250ml*** CIASTO baza -3/4 szkl wody -3/4 szkl cukru -3/4 szkl oleju -4 pełne łyżki kakao -6 jajek -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5  łyżeczki sody -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej MASA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze śniadanie do szkoły 65

ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki

prawdziwe jedzenie
Drożdżówka ze śliwkami 80

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 824

przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier, rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 109

zrumieniony. Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu  z piekarnika ,  trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto  wyjmujemy  z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy.  Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie po lewamy ją lukrem i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 121

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE

słodki bratek
Ciasteczka z bananem, czekoladą i nutką imbiru 85

imbiru mielonego Galeo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka z witrażykiem 168

landrynek (czerwone, zielone, niebieski) Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis
Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 210

błyskawicznych płatków owsianych 90 g mąki pszennej szczypta soli morskuej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny

Dzieje kuchennej Wiewióry
serowe rożki z mirabelkami 148

mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej

babka w formie
Tanie orzechowe ciasteczka 98

margaryny 150 g cukru pudru 3 łyżki drobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy

Kuchnia od dwojga
Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 158

cukier waniliowy   3/4 łyżeczki sody   320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą

Sama słodycz i szczypta chili
Kokosowa babka 123

minut stopień 4).Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej kokos i proszek do pieczenia. Partiami wsypujemy do ubitych białek i delikatnie ucieramy . Na samym końcu dodajemy chłodne roztopione masło.Formę od babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem .Ciasto

Różowa kuchnia
Drożdżówka ze śliwkami 187

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
Drożdż Informatyków 112

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 89

najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę

słodki bratek
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 178

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
Pączki (racuchy) z twarogu. Pączki serowe. 400

łyżeczki sody Dr Oetker , olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Do miski wkładamy ser biały, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy spirytus i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta

Aga w kuchni
Amoniaczki 174

margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem

Słodka Kraina Wypieków
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 193

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 134

czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 101

minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi

KasiaiKrzysiu.pl
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 111

melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie

Food Square
Pierogi leniwe pełnoziarniste + zaproszenie do lektury mojej debiutanckiej powieści 136

gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie:  Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną

Życie zamknięte w smaku
Pieguski z owocami goji i czekoladą 142

łyżeczka proszku do pieczenia, 1 tabliczka mlecznej czekolady, 30g suszonych jagód goji z hurtowni Rafex , 30g rodzynek. PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę ucieram z  jajkiem i cukrem pudrem. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki, owoce goji oraz pokrojoną w drobną kostkę czekoladę. Mieszam. 2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką niewielkie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Mazurek orzechowy z bezą (nie tylko na Wielkanoc) 616

lodówki na 14 minut. Rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Ścianki wylepić na ok. 1 cm do góry. Nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-13 minut, żeby się podpiekło.   Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, następnie dodajemy po łyżce miękkiego masła. Wsypujemy mąkę wymieszaną z orzechami i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy

Kulinarne Inspiracje
Ciasteczka jajeczka 333

oprószenia Przygotowanie: Zimne masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, jajko, esencję waniliową ekstrakt umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania na wolnych obrotach zmiksować składniki. Gdy utworzy się zwarta masa przełożyć na blat i uformować z ciasta kulkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć. Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość

Ala piecze i gotuje
orzechowe BISZKOPCIKI 133

migdałowe Przygotowanie: białka oddzielamy od żółtek ubijamy z cukrem i solą na pianę.  Piekarnik nagrzewamy do temp 200'C żółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą,  pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki

Luźna Kuchnia
Sos do pizzy 151

mikserem z końcówką do siekania) Bazylię kroimy - nie musi być drobno. Przekładamy do pomidorów Dodajemy oregano i wszystkie składniki miksujemy (lub ucieramy) Sok, który się zbierze z pomidorów, można ostrożnie odlać, żeby sos nie był zbyt mokry Smarujemy ciasto i układamy resztę składników - według uznania Potrzebny jest kartonik z gotowym sosem? Nie! :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com