gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie Piekarnik rozgrzewam do temp. 180'C i piekę przez ok 35 min. Wyjmuję i odstawiam by przestygło. Czekoladę łamię(...)przez 10 min. gdy masa podwoi swoją objętość dolewam po łyżeczce zimną galaretkę nie przerywając ucierania. Wsypuję ok 150 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszam i wykładam masę na upieczony i wystudzony biszkopt. Pozostałymi wiórkami posypuję wierzch ciasta i całość wstawiam do lodówki na jakieś 2 godz
Ciasteczkowy Potwórkolejne po prostu rewelacyjne ciasto. Jest to słonecznikowiec. Ciasto, które zachwyca smakiem i wyglądem. Zawsze robi wrażenie, jest wysokie, eleganckie i świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji. Składa się z mięciutkiego, puszystego kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, przełożonego kremem kajmakowym z dodatkiem prażonego słonecznika. Górę ciasta wieńczy bita śmietana posypana również prażonym słonecznikiem. Ciasto jest wspaniałe, polecam i zapraszam po przepis(...)studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej, ucieramy je na puch i stopniowo dodajemy ostudzony budyń (też w temp pokojowej) Do kremu dodajemy masę kajmakową (też w temp pokojowej) i 2/3 uprażonego słonecznika (resztę zostawiamy do posypania ciasta) Wszystko dokładnie miksujemy. Masa kajmakowa i słonecznik słodzą nam krem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupieczemy na jasnozłoty kolor ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Krem orzechowy Orzechy mielimy na mąkę, mleko zagotowujemy w garnuszku. Orzechy zalewamy gorącym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie miękkie masło ucieramy lub miksujemy z cukrem pudrem. Do kremu stopniowo dodajemy namoczone masę orzechową
La grande e la piccola cuocakarmel, kiedy jest gotowy łączymy go z wystudzonym miodem z masłem. Pozostałą część cukru ucieramy na kogel - mogel z żółtkami a następnie dodajemy do masy. Łączymy razem wszystkie przyprawy oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników. 2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta piernikowego i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową bez użycia miksera. Foremkę wykładamy papierem
Apetyczna babeczkaNastępnie przełożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc. Oczywiście, można ciasto zagniatać ręcznie - decyzja zależy od "piekarza". Masa maślana: 500 gr masła miękkiego masła 1/2 filiżanki gorzkiego kakao Masło utrzeć w mikserze na gładką masę. Dodać kakao i nadal ucierać, aż kakao idealnie połączy się z masłem. Przełożyć na folię kuchenną i uformować z masy
KUCHARNIAchoinki i postanowiłam ozdobić je zielonym lukrem i białymi lukrowymi gwiazdkami. W choinkach zrobiłam dziurki, przewlekę przez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki: Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki(...)masło podgrzewamy w rondelku na malutkim ogniu do chwili kiedy składniki się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie
Kulinarne przygody Gatitypączki wychodzą bardzo delikatne i nieco bardziej wilgotne w środku, niż tradycyjne. Ich zaletą jest szybkie przygotowanie, ponieważ ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Za sprawą ciepłych ziemmiaków, krążki ciasta wyrastają już w czasie rozgrzewania oleju. Ja nie przepadam za nadziewanymi pączkami, więc postanowiłam podać je z cukrową posypką o smaku cynamonu i pomarańczy. Mieliśmy gości na degustację i każdemu(...)osolonej wodzie). Ugotowane ubijamy tłuczkiem lub miksujemy i dodajemy do nich masło, mieszając aż się rozpuści. Jajko i żółtko ucieramy z cukrem oraz pokruszonymi drożdżami. Dodajemy lekko ciepłe ziemniaki, nadal miksując. Dodajemy mąkę oraz spirytus i zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy je na stolnice […] Artykuł Ziemniaczane pączki z posypką cynamonowo-pomarańczową pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogbędzie miękki, studzę. Masło ucieram z cukrem, dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję batat, skórkę pomarańczową i chwilę ucieram. Mąkę przesiewam i dodaję do masła z proszkiem i mieszam. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję do ciasta i mieszam delikatnie łyżką. Trzy łyżki ciasta odkładam i dodaję do niego kakao. Foremkę do babki o długości
wesoła kuchniaSkładniki na pączki warszawskie (znakomite) na 30 szt. (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): ZACZYN: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 85 ml ciepłego mleka 100 g mąki tortowej CIASTO WŁAŚCIWE: 400 g mąki tortowej 8 żółtek 80 g cukru 250 ml letniej śmietanki słodkiej 30% ziarenka z 1/2 wanilii 1/3 łyżeczki soli 25 ml spirytusu (u mnie ekstrakt(...)objętość. W tym czasie przesiewamy 400 g mąki do dużej miski, podgrzewamy śmietankę, roztapiamy masło, a żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do mąki dodajemy ubite żółtka, śmietankę, ziarenka wanilii, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne, dość rzadkie ciasto. Po około 10 minutach wyrabiania dodajemy letnie masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie, nie krócej
Rozpustne gotowaniemasę serową. Masło utrzeć z cukrem. Następnie, dodawać po dwa żółtka, cały czas ucierać. Kiedy składniki się połączą, wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać ekstrakt migdałowy. Na końcu, po łyżce dodawać twaróg, nadal ucierając. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli (dodać też białko, które zostało od ciasta) Ubitą pianę, stopniowo wmieszać łyżką do masy serowej. Następnie, wyłożyć masę na wystudzone
Agusiowe smakołykipieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem(...)dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C. Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną
W kuchennym oknie Ewy