ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:398/881)

Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy 157

babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki: 3/4 kostki(...)pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 pomarańcza 6 łyżek soku pomarańczowego 25 dag marchwi  Pomada: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 pomarańcze Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę

Ciasteczkowy Potwór
Zebra 101

weekend, a jak to przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy(...)szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut

Lawendowe Niebo
BABECZKI KOPCE KRETA 979

smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych  2 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15  minut w 180 st, do suchego patyczka

Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 122

Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej

Kulinarne przygody
Miodownik 491

gotującego się mleka, zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy.  3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Przełożenie ciasta:  blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa

kruche babeczki
Wielkanocny sernik śmietankowy w czekoladowe kropki 204

misce. Następnie wlewamy lekko wystudzoną margarynę. Znów mieszamy (do wstępnego połączenia składników). Na koniec dodajemy masło czekoladowe . Ciasto wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Formujemy kulę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 1/2 godziny do schłodzenia w lodówce. Masa serowa: Żółtka ucieramy (miksujemy) z cukrem i cukrem waniliowym Delecta. Dodajemy margarynę i dalej ucieramy. Porcjami dodajemy ser z wiaderka

Słodkie okruszki
Ciasto JAGODOWY TORCIK-po prostu obłędne +FILM 132

prostu obłędne ciasto, które musicie zrobić i którego musicie spróbować. Jest to ciasto Jagodowy Torcik-przepyszny przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta przełożonego obłędną masą jagodową z serem, mlekiem w proszku. Na górze ciasto ma krem śmietankowy z mascarpone.  Całość rozpływa się w ustach. Jest to ciasto, które zdecydowanie ląduje na liście moich ulubionych ciast. Bardzo polecam(...)zapraszam  Zapraszam też na film z przygotowaniem tego ciasta SKŁADNIKI Blaszka ok 25x35cm  ***używam szklanki 250ml*** CIASTO baza -3/4 szkl wody -3/4 szkl cukru -3/4 szkl oleju -4 pełne łyżki kakao -6 jajek -1/3 szkl cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1,5  łyżeczki sody -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej MASA

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze śniadanie do szkoły 69

ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki

prawdziwe jedzenie
Drożdżówka ze śliwkami 89

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
Tradycyjna szarlotka z połówkami jabłek 828

przykrywamy jabłka, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i pieczemy około 45 minut-do zrumienienia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Lukier: Mleko połączyć w kubku z aromatem cytrynowym, wsypywać partiami cukier puder i ucierać łyżką aż powstanie gładki gęsty lukier, rozprowadzić na jeszcze ciepłej szarlotce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa wielkanocna z rodzynkami 112

zrumieniony. Nie wyjmujemy bezpośrednio po upieczeniu  z piekarnika ,  trzeba odczekać z 10 - 15 minut. Po tym czasie ciasto  wyjmujemy  z piekarnika, po 30 minutach możemy wyjąć babkę z formy.  Potem przygotowujemy lukier: jego składniki ucieramy w miseczce. Gdy babka całkowicie wystygnie po lewamy ją lukrem i posypujemy posypką

Kulinarne przygody Gatity
DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA 125

Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu. SKŁADNIKI Ciasto : 20 g świeżych drożdży 100 ml mleka 3 łyżki cukru ok 250 g mąki 2 żółtka 80 g rozpuszczonego masła szczypta soli aromat pomarańczowy Dodatkowo: ¾ szkl. mieszanki keksowej Helio 1 żółtko, 3 łyżki mleka WYKONANIE

słodki bratek
Ciasteczka z bananem, czekoladą i nutką imbiru 91

imbiru mielonego Galeo 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie : Banana rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy,masło i jajko, ucieramy na gładką masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,sodą i imbirem,dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy ciasto łyżką, będzie miało lekko rzadką konsystencję, ale tym się nie zrażajcie, dzięki temu ciastka będą mięciutkie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dłonie

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche ciasteczka z witrażykiem 170

landrynek (czerwone, zielone, niebieski) Przygotowanie: 1. Mąkę, proszek do pieczenia, sól mieszamy w misce, odstawiamy 2. Masło wraz z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę, ok 15 min, następnie dodajemy całe jajko, mieszamy. 3. Do ciasta dodajemy mieszankę mąki i łączymy całość, zagniatamy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzewamy

Słodki Kompromis