ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:389/881)

Sernik królewski 125

jajka 1 budyń śmietankowy Z podanych składników przygotować ciasto. Najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło. W tym czasie przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut na białą i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku(...)wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć jedną część ciasta i podziurkować widelcem. Następnie wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w piecyku nagrzanym do temp. 180 stopni.  Życzę Smacznego! Będzie

talerz przyjemności
Kruche ciasto porzeczkowe (bez mleka) 230

słodkiego, kruchego ciasta i soczystych, kwaskowatych owoców. Dzieci chętnie angażują się w jego przygotowanie. Mogą samodzielnie zbierać owoce i odrywać ogonki i listki. Można je przygotować w formie do ciasta i do tarty. 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 10 dag miękkiej margaryny bezmlecznej 0,5 szklanki cukru(...)proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić dokładnie od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miękką margaryną. W trakcie ucierania dodawać stopniowo zmieszane mąki. W osobnym naczyniu ubić białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Pianę przełożyć do naczynia z ciastem i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do formy lub naczynia to tart i rozłożyć równomiernie. Na wierzch wysypać porzeczki. Ciasto wstawiamy

Dieta bez mleka
Bezglutenowa babka gotowana 193

Bezglutenowa babka gotowana to ciasto, które było moim osobistym hitem minionej Wielkanocy. Zawsze mówiłam, że babki to nie mój klimat. Z Wielkanocnych ciasto zawsze wolałam sernik , czy też mazurki . Dlatego babki bardzo rzadko pojawiały się na moim stole. W tym roku postanowiłam jednak trochę poeksperymentować. I tak postawiliśmy na babkę gotowaną. Moim zdaniem jej przewaga nad tradycyjną babką pieczoną jest(...)mąki bezglutenowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, mleko oraz olejek cytrynowy i kwasek cytrynowy. Białka ubij na sztywną pianę. Całość ucieraj mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj ubite białka, wymieszaj całość bardzo delikatnie. W wysokim garnku zagotuj wodę. Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Zamknij ją dokładnie i zanurz we wrzącej wodzie do 3/4 wysokości formy. Formę z góry obciąż

365 dni dookoła kuchni
Churros 194

Znalazłam kilka różnych przepisów (m.in.  Słodka Strona , Słodka magia od kuchni ,  30 minut w kuchni ), ale w sumie i tak zrobiłam po swojemu. ;) Churros robi się z ciasta parzonego i jest to hiszpański przysmak, jednak przepisów na churros jest mnóstwo. Sprawdź różne i znajdź swój idealny. :) Ja mam póki co jeden, ale na pewno będę jeszcze testować inne(...)zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Następnie wsyp przesiane mąki z solą wraz z drobinkami z sitka, wyłącz płomień i ucieraj drewnianą łyżką, aż powstanie zwarta gęsta masa bez grudek. Odstaw na kilkanaście minut do przestudzenia. Do letniego ciasta wbijaj po 1 jajku, miksując mikserem na wysokim obrotach, aż powstanie jednolita gęsta masa - będzie trochę klejąca. Rozgrzej porządnie olej

Anioszek w kuchni
Ciasto popapraniec 1658

przez około 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a następnie dzielimy na dwa blaty ciasta. masa budyniowa : Proszek budyniowy rozrabiamy w mleku, dodajemy cukier, zagotowujemy. Pod koniec gdy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać, aby nie przywarła do dna. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Gdy budyń będzie już całkiem zimny, dodajemy stopniowo masło. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy

Lena Gotuje
Ciasto ,,orzeszek''. 143

Masło lub margaryn ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. 6. Przekładanie: Na placek bez karmelu rozsmarowujemy krem budyniowy, na krem budyniowy rozsmarowujemy kajmak, a na kajmak kładziemy placek z orzechami. 7. Podanie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego

Izabelawkuchni
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 330

ciepłym miejscu.Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej.Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku.Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka.Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej

Ostra na Słodko
O wspolnym pieczeniu. 157

orzechy wloskie lub pekan do dekoracji wykonanie: Orzechy drobno siekamy (ja uzylam gotowych orzechow mielonych) i ucieramy je z miekka margaryna i cukrem na jednolita mase. Dodajemy po jednym jajku ciagle ucierajac. Na koncu dodajemy maka wraz z proszkiem i mleko. Gotowe ciasto przekladamy do natluszczonej blachy. Pieczemy przez okolo 40-50 minut w temperaturze 175°C. Po wystudzeniu ciasto

Przysmaki Karolki
Śliwkowiec błyskawiczny bez użycia miksera 85

Dzień dobry :) Mam dla Was pyszne i szybkie ciasto bez użycia miksera, można je wymieszać łopatką lub łyżką. Proste w wykonaniu i nie może się nie udać. Zaletą tego ciasta jet przede wszystkim to że możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Idealne dla niespodziewanych gości bo szybko je przygotujecie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier(...)szczypta cukru waniliowego 100 g masła szczypta proszku do pieczenia  blaszka o wymiarach: 30/25cm Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,dodajemy masło i delikatnie mieszamy do połączenia składników.Ciasto ma być gładkie bez grudek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, na wierzchu układamy przecięte na pół śliwki

Sama słodycz i szczypta chili
VADEMECUM Podstawowy przepis na gofry – co zrobić, żeby gofry były lekkie i chrupiące? 269

kubku, białka w metalowej lub szklanej misce (czystej i suchej). Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasny, puszysty kogel-mogel. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Do mąki wlewamy mleko i olej, dodajemy kogel-mogel, wszystko razem miksujemy na gładkie ciasto, bez grudek. Delikatnie do ciasta dodajemy pianę z białek i mieszamy. Nie czekamy z ciastem

Karo in the Kitchen
Miodownik 153

mannej. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru  1 margaryna "Kasia" 1 łyżka miodu 2 łyżeczki sody 2 całe jajka 1 żółtko   Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na 4 części.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 12-15 minut.    Krem: 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru(...)cukier i cukier wanilinowy gotujemy. Dodajemy kaszę manną  i gotujemy do uzyskania gęstej masy. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Do masła dodajemy wystudzoną kaszę manną.   Pierwszy placek smarujemy powidłami śliwkowymi. Kolejne placki przekładamy masą z kaszy mannej. Wierzch ciasta polewamy dowolną polewą. Smacznego

Pyszności Słodkości
Zakręcone kruche cynamonki 117

szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy, 180 gram miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy ok minuty, dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy, gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia, 20 gram masła rozpuszczamy na stolnicy/ blacie

Blog kulinarny S9.PL
3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia! 203

truskawkami Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować     Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa(...)mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników *** *** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie

Blog z Apetytem