ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:389/881)

Słodkie ciastka owsiane NIESPODZIANKI czyli Słodki Czwartek odc.137 257

błyskawicznych płatków owsianych 90 g mąki pszennej szczypta soli morskuej pół łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Masło ucieramy z cukrem na białą masę. Mieszamy z żółtkiem. Wsypujemy płatki i mąkę, proszek oraz sól.Zagniatamy ciasto. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze w sporych odstępach. Ciastka powinny

Dzieje kuchennej Wiewióry
serowe rożki z mirabelkami 188

mirabelki i zwinęłam rożki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru, a mirabelki są kwaskowe udekorowałam moje rożki grubą warstwą lukru królewskiego -  jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej

babka w formie
Tanie orzechowe ciasteczka 140

margaryny 150 g cukru pudru 3 łyżki drobno posiekanych orzechów 2 łyżki śmietany jajko lub mleko do posmarowania Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Pod koniec dosypujemy 2 łyżki orzechów oraz śmietanę. Wyrabiamy na gładkie ciasto i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na ok. 1,5 cm placek i wycinamy ciasteczka. Układamy

Kuchnia od dwojga
Ciateczka z marmoladowym zajączkiem. 198

cukier waniliowy   3/4 łyżeczki sody   320 g mąki pszennej + do podsypania marmolada wieloowocowa Jamar    W misce ucieramy masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na krem, następnie przesiewamy mąkę z sodą i zagniatamy ciasto. Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1/2  cm. foremką z zajączkiem wyciskamy ciasteczka. Rękaw cukierniczy z cieniutką końcówką napełniamy marmoladą

Sama słodycz i szczypta chili
Drożdżówka ze śliwkami 270

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
Drożdż Informatyków 166

podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się

Kocham Czekoladę
KRUCHE BABECZKI z kremem orzechowym 123

najmniej pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę

słodki bratek
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 224

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
Pączki (racuchy) z twarogu. Pączki serowe. 436

łyżeczki sody Dr Oetker , olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:  Do miski wkładamy ser biały, cukier, cukier waniliowy i wbijamy jajko. Ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Następnie dolewamy spirytus i wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta

Aga w kuchni
Amoniaczki 219

margaryny 150 g cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli 1 łyżeczka amoniaku 1 opakowanie cukru wanilinowego Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier wanilinowy oraz amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem

Słodka Kraina Wypieków
Owsiane Ciasteczka z Czekoladą, Orzechami i Żurawiną 240

cynamon, sodę, sól, mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i odstawiamy na bok. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem, miodem. Dodajemy suche składniki i ucieramy do połączenia. Dodajemy orzechy, żurawinę, groszki czekoladowe i za pomocą szpatułki lub dłonią łączymy całość. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy, w dużych odległościach od siebie, na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, około 4-5 ciasteczek

Made By Mom And Son
ciasteczka czekoladowe- pieczenie z dzieckiem 176

czekolady Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Tabliczkę gorzkiej czkekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wlać do masy maślanej podczas ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać, dodać do masy maślanej i dokładnie utrzeć. Ciasto wstawić do lodówki na minimum kwadrans. Po tym czasie z ciasta formować kulki, układać je na blaszce i spłaszczać ręką. Ciasteczka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dyniowy chlebek na słodko 132

minut w ciepłe miejsce. W zimne jesienne dni najlepiej postawić je w miseczce przykrytej ściereczką na kaloryferze. Pozostałe pół kilo mąki ucieramy z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Obie masy mieszamy ze sobą, aż do całkowitego połączenia. Przy cieście drożdżowym najwięcej pracy kosztuje wyrabianie go, jest to niestety ciężka fizyczna praca, no chyba, że mamy silny mikser, który zrobi

KasiaiKrzysiu.pl
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 148

melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne i mieć konsystencję niczym plastelina. W razie potrzeby dosypujemy więcej mąki lub dolewamy śmietany. Następnie wsypujemy bakalie

Food Square
Pierogi leniwe pełnoziarniste + zaproszenie do lektury mojej debiutanckiej powieści 179

gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie:  Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę tak, by ciasto dało się formować w walec o grubości, mniej więcej, kciuka. Odkrawamy ukośnie, delikatnie nacinamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną

Życie zamknięte w smaku