ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:381/881)

Biszkopt z masą cytrynową- czyli inaczej ciasto cytrynka, jest to pierwszy przepis jaki kiedyś dostałam na bardzo popularne cia 131

warstwą. Przepis może wam się wydawać dziwny ale jest to 1 wersja przepisu jak wtedy powstała, ciasto nie jest słodkie mimo lukru. przepis na lukier 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki rozpuszczonej margaryny 20 dag cukru pudru sok 1/2 cytryny To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne Jeżeli wam się

Moje Wyroby
Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami 498

nakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.  Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie

Cukiernia Pychotki
Karpatka. 142

temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.      Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając

Rozpustne gotowanie
Baba drożdżowa 117

mąki, 50g masła, 50 ml mleka.  Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone.  Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz(...)rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy

Malinowo w kuchni
Baba drożdżowa 154

wsypujemy makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z ciepłym mlekiem i 50 g cukru. Odstawiamy na 20 minut. Jajko i żółtka ucieramy z reszta cukru.Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około

Anioły w kuchni
Najłatwiejsze ciasteczka z czekoladą i orzechami 227

proszku do pieczenia 50 g groszków czekoladowych 50 g orzechów włoskich      Masło kroimy na drobniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę, jajko, wanilię i proszek do pieczenia, zagniatamy na stolnicy lub blacie. Gdy ciasto będzie już jednolite, dodajemy czekoladowe groszki i rozdrobnione orzechy włoskie, łączymy dokładnie z masą. Z powstałej kuli odrywamy kawałeczki ciasta

sama złodycz
Sernik Izaura 153

Izaury. Bardzo często czytałam, że jest smaczny i szybki w wykonaniu. Dlatego użyczyłam przepis z jednej ze stron i postanowiłam upiec to cudo :) ciasto sprawdzone i bardzo dobre :) Składniki: Ciasto: 125 g masła 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Masa serowa: 500 g serka waniliowego(...)połączenia się składników. Masę wylewamy do wysokiej tortownicy o średnicy około 18 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: Masło ucieramy z jajkami i cukrem, następnie dodajemy ser, a a samym końcu budyń waniliowy. Gotową masę wylewamy na ciasto. Sernik pieczemy przez 50-60 minut w temp. 180*C Ostudzone ciasto polewamy polewą czekoladową, którą uzyskamy, roztapiając czekoladę w kąpieli

W Moim Magicznym Domu
Sernik kawowy z mąką orkiszową 135

blaszkę i podpiekam przez 15 minut w temp. 160" C. Przygotowuję masę serową: Żółtka ucieram z cukrem. Dodaję mąkę i chłodną kawę. Dokładnie mieszam, a następnie łączę z twarogiem. Ubijam pianę z pozostałych trzech białek i dodaję do gotowej masy. Wykładam na lekko ostudzony spód ciasta. Posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego. Piekę w temp. ok. 170'C przez

Wielopokoleniowo
Tort Sachera 87

glazura: 200 g cukru 125 ml wody 150 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 słoik dżemu morelowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto czekoladowe: Wanilię rozciąć wzdłuż, czubkiem noża wyskrobać ziarenka. Dodać je do masła oraz 100 g cukru pudru. Składniki ucierać, aż masło będzie białe i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając na niskich obrotach. Czekoladę połamać(...)czekoladowej masy, przesiać mąkę pszenną i całość dokładnie, delikatnie wymieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i wyrównać czekoladowe ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 o C ( z termoobiegiem ), piec 55-60 minut , do suchego patyczka. Wypiek wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie i wystudzić. Czekoladowa glazura: Do garnka wlać

niecodziennikpary
Klasyczna babka piaskowa + filmik 138

miękkiego masła niepełna szklanka cukru 1 paczka cukru waniliowego kilka kropel aromatu do ciasta (polecam rumowy) 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka cukier puder do posypania Wykonanie: 1. 250 g miękkiego masła ucieramy z niepełną szklanką cukru, na puszystą masę. 2. W międzyczasie do miski przesiewamy 1 szklankę mąki pszennej, pół(...)mąki ziemniaczanej, i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 3. Pod koniec ucierania masła z cukrem dodajemy paczkę cukru waniliowego i kilka kropel aromatu (polecam rumowy). 4. Następnie, cały czas ucierając, dodajemy stopniowo zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. 5. Foremkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy ciasto

Kawa z mlekiem
Sernik krakowski z bakaliami 163

puch. Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku, na koniec po 1 łyżce twarogu. Ucierać do połączenia składników. Na koniec dodać mąkę i bakalie. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.  Wylać na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkować i pokroić w długie, cienkie paseczki. Ułożyć na serniku kratkę. Sernik piec

Smakołyki Asi
Lekki sernik budyniowy 102

takie lepiące będzie ok. 2. Blachę/tortownicę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą lub mąką. Ciastem wyklejamy dno i boki formy. Odstawiamy na bok. 3. Składniki na masę dodajemy i miksujemy w następującej kolejności: jajka (4 żółta i 2 całe), cukier, cukier wanilinowy – ucieramy na gładką masę. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce sera, 2 budynie, olej i mleko

Kulinarna Patilogia
Ciasto marchewkowe 4786

cukru 1/2 szklanki orzechów/migdałów/rodzynek 2 szklanki startej marchewki Cukier, jajka i olej ucieramy w misce. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Dodajemy bakalie i startą marchewkę. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy na pewno jest jest upieczone drewnianym patyczkiem

Ciastkozercy
Ciasto bananowe na zimno 282

zoltka 1 szklanka cukru 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wody 2 smietany kremowki (po 250ml) opcjonalnie na gore ciasta galaretka cytrynowa 1 szklanka wody wykonanie: 1 galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do przestygniecia. Maslo i Kasie ucieramy z cukrem na pulchna mase, dodajemy zoltka i nadal ucieramy. Do kremu dodajemy banany starte na tarce o duzych oczkach(...)wody i odstawiamy do przestygniecia. Kremowke ubijamy mikserem i dodajemy do niej przestygnieta, lekko sztywniejaca galaretke. Calosc wylewamy na zastygniety krem bananowy. Na gore mozna dac kolejna galaretke cytrynowa. Ciasto przechowujemy w lodowce. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem 120

Ulubiony 20 g słodzonego mleczka skondensowanego dodatkowo: ok. 2 łyżki słodzonego mleczka skondensowanego łyżeczka mleka łyżeczka cynamonu Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając, dodajemy twarożek i jajko. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy okrągłe krążki. Twarożek

Mienta blog