ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:375/881)

Korzenne ciasto z czekoladą i orzechami 226

całej pomarańczy1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARYsok z połowy pomarańczy100 g gorzkiej kuwertury0/5 szklanki obranych orzechów włoskich i laskowychMasło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą i kakao, mieszamy.Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Upieczone ciasto nakłuwamy patyczkiem

Mienta blog
Ciasteczka z lentilkami 125

wanilii 1 jajko 300g mąki tortowej ½ łyżeczki sody oczyszczonej 150g kolorowych drażetek (lentilek) Sposób przygotowania: Masło, cukier, cukier wanilinowy oraz jajko ucieramy na jasną masę. Dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta, odrobinę większym od orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy po kilka drażetek. Przygotowane ciasteczka wkładamy z blaszką do lodówki

Kuchnia w czekoladzie
KRANTZ Z KREMEM ORZECHOWYM – kuchnia Izraelska 191

przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Jogurt naturalny lub twaróg ucieramy z masłem orzechowym, mlekiem w proszku, cukrem, szczyptą soli i rozpuszczoną, lekko schłodzoną mleczną czekoladą. Miksujemy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Kiedy podwoi objętość wyciągamy

Ostra na Słodko
Biszkoptowe naleśniki z serem i malinami 151

łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 garści rodzynek W garnku umieszczamy mleko, wodę, olej oraz mąkę, miksujemy do połączenia. W niewielkim garnuszku ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy ją do garnka z ciastem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Łączymy w 2-3 turach z ciastem naleśnikowym, delikatnie mieszając. Odstawiamy na około

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasteczka z kawą zbożową i krówką 179

zbożowej np. Inki 150g cukierków typu krówki Przepis: W średniej misce utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać jajko i śmietanę, dalej ucierać, Do masy dodać suche składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kawę zbożową, całość wymieszać i zagnieść ciasto, Krówki pokroić na drobniejsze kawałki, Piekarnik nagrzać do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Z ciasta formować niewielkie kulki i rozłożyć

tyfranbox
Deser z malinami, serkiem i kruszonką 150

mieszamy do połączenia się składników. Kruszonka: Do miski wkładamy masło, które powinno mieć temperaturę pokojową, dodajemy 100g cukru pudru i razem ucieramy, następnie wsypujemy 200g mąki pszennej i razem ugniatamy do momentu aż wszystko ładnie się połączy. Ciasto na kruszonkę rozkruszamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 o C i pieczemy przez

Księga-Smaku
Muffinki "Motylki" 169

przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki

Różne smaki w kuchni
Muffinki "Motylki" 168

przegródki wkładamy papilotki i nalewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w temp. 180C przez ok. 15 -20 minut do czasu aż ciasto będzie się uginać pod wpływem dotknięcia palcem. Wyjmujemy muffinki do wystygnięcia. Krem cytrynowy: W misce ucieramy masło,aż będzie puszyste. Stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ucieramy. Wsypujemy skórkę cytrynową, sok z cytryny i dalej miksujemy. Gdy babeczki

Różne smaki w kuchni
Ciasteczka imbirowe 136

ciasteczek imbirowych: Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję jajko i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam bardzo dokładnie. Z powstałego w ten sposób ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczam je i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piekę w rozgrzanym

Gotuj Się Kto Może
Pieguski 182

łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g pokrojonej w kosteczkę czekolady lub gotowe łezki czekoladowe Wykonanie : Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy czekoladę i zagniatamy ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na około 5 mm. Można też odrywać kawałki ciasta i formować kulki lekko je rozpłaszczając. Blaszkę

Sama słodycz i szczypta chili
BOMBKI Z KRUCHEGO CIASTA 164

szklanki mąki,  jajko. Składniki na dekorację: pisaki spożywcze - u mnie złoty i srebrny, posypka "śnieżynki". Dodatkowo: wstążka, słomka. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem. Dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczam dłonią. Słomką wycinam otwory na wstążkę. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około

JejKuchnia
KRUCHE CHOINECZKI 156

dekorację: kolorowe pisaki spożywcze (u mnie 4 kolory - czerwony, zielony, żółty i biały), 1/2 opakowania kolorowej posypki - kuleczki. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo wsypuję mąkę, dokładnie łączę.  Ciasto wałkuję, wycinam choinki. Powtarzam czynności do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 12 minut

JejKuchnia
TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE 197

łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHE CIASTECZKA NA DWA SPOSOBY 136

pieczenia, dodatek 1: 3/4 opakowania kolorowej posypki, dodatek 2: 2-3 łyżki płatków owsianych, 6 posiekanych śliwek suszonych. Przygotowanie: Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję proszek do pieczenia i jajko, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, cały czas mieszając ciasto. Ciasto rozdzielam na dwie części. Jedną mieszam z kolorową posypką, drugą z płatkami owsianymi i śliwkami suszonymi. Z ciasta formuję kulki wielkości

JejKuchnia
RAZOWE CIASTKA CRISPEARLS 220

cukru, 100 g płatków owsianych , 100 g mąki razowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 100 g kuleczek czekoladowych WYKONANIE Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie mąki, proszek, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kuleczki, mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach

słodki bratek