ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:375/881)

Chrupiące pierniczki. Prosty przepis. 216

płynnego miodu - 2,5 szklanki mąki pszennej - łyżka przyprawy do piernika - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania:  Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy miód, przesianą mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia. Całość bardzo dokładnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 25 minut do lodówki.  Rozwałkowujemy część ciasta (wałek i stolnica są delikatnie podsypane

Pan i Pani Smith w kuchni
ciasto harataniec z serem 495

cukru 125 ml śmietany kremówki 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Ser mielimy. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo żółtka oraz jajka. Następnie dodajemy ser, miksujemy. Dodajemy śmietanę oraz mąkę ziemniaczana i miksujemy do połączenia się składników. Gotową masę wykładamy na podpieczone ciasto. Podpiekamy ok. 30 min. składniki na piankę: 2 białka z ciasta 2 białka z sera 2 łyżki cukru

Domowy Smak Jedzenia
Placek amerykański 159

ciasto  gości w mojej kuchni od bardzo dawna.Już nie pamiętam, od kogo . Często podczas zapisywania przepisu dodaję ,np. Sernik Basi, itp. Tym razem nie wiem , skąd się pojawił. Jest jednak dość ciekawy, gdyż ma bardzo dożo jabłek. Właściwie są one w nim dominujące i dodatkowo smak cynamonu, dodaje mu tego niepowtarzalnego smaku i zapachu. Czego potrzebujemy(...)Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo olej i dalej cukier. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z sypkimi dodatkami id alej ucieramy. Zaznaczam masa jest bardzo gęsta. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłka i rodzynki , Mieszamy , chociaż jest to dość trudne. Ciasto wykładamy na długą  blaszkę wyłożoną pergaminem . Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Polecam również:  Szarlotka z bitą śmietaną

W kuchennym oknie Ewy
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 247

mają dziwnych posmaków i wprowadzają delikatny, lekki smak zamiast ciężkiego w przypadku ciasta tylko z mąki pszennej. Dodamy też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę:  40x25(...)cukrem na puch, dodajemy do nich na przemian: mąki wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem

Kuchnia PROzdrowotna
Kruche z rabarbarem i kaszą manną 200

łyżki mąki ziemniaczanej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą  sypkie składniki i dalej miksując dodajemy  po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części

Cynamonowe szczęście
Biało-czarne babeczki z jabłuszkiem. 117

proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jabłka       Margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (jedna łyżka ciasta na jedną foremkę). Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę

Rozpustne gotowanie
Drożdżowe ze śliwkami 199

wpisów z przepisami na na tradycyjny drożdżowy placek z jagodami , drożdżowych babeczek np. z rabarbarem lub z czekoladą lub ciasta drożdżowego w wersji czeko (takie cuda!). Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 2 jajka 100 g drożdży 200 g masła Składniki na kruszonkę: 50 g masła 4 łyżki(...)śliwkami? W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i odstwiamy do ostudzenia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy rękami lub wyrabiamy w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno rosnąć około 40 minut i podwoić swoją objętość

Ciastkozercy
Wielkanocna Baba drożdżowa Pawła Małeckiego - Wielkanocne wypieki z Mistrzem Cukiernictwa 149

mąki, 50 g masła i 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę, energicznie mieszając przygotować ciasto parzone. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy  z nasionami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz(...)gotować). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jajka ubijamy z resztą cukru. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajkami  oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, ciasto parzone wcześniej przygotowane i dalej wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy rodzynki odsączone, morele oraz skórkę z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy do uzyskania luźnej

Niezły Młynek
NIEBO W GĘBIE /tradycyjne i bezglutenowe. 233

/CIASTO: Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiem Gdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy rozpuszczalnej Marcepanowej . /MASA: masło z cukrem ucieramy na gładką masę, po łyżce dodajemy wystudzony budyń (budyń musi być zupełnie zimny), dokładnie, długo ubijamy mikserem, dodajemy kawę rozpuszczalną(...)dokładnie nasączyć połową kawy, posmarować kwaśnym dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem, polać resztą kawy, wyłożyć resztę masy i mocno posypać kawą rozpuszczalną Marcepanową . Kawa Marcepanowa: Do tego ciasta nadaje się idealnie, ponieważ zostawia w ustach minimalny posmak marcepanu, który podkręca wszystkie walory - smakowe, zapachowe. Wprowadza odrobinę magii! :) Nie wszędzie można ją dostać, a zaopatrzyć się w nią naprawdę

Wypisz Wymaluj
Ciasto z rabarbarem i bezą 128

gram rabarbaru Beza: 4 białka 0,5 szklanki cukru Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,wylepiamy nim formę(25x34 cm) ,nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Rabarbar kroimy na małe kawałki.Żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i budyniem.Dodajemy pokrojony rabarbar,dokładnie mieszamy i masę wykładamy na podpieczone ciasto.Wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Marchewkowe ciasto, przysmak bez mąki i cukru 191

Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe muffinki z nadzieniem truflowym 196

karmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie  jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem  jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła(...)śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie:  Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej  i na wierzch znowu łyżkę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Bakaliowy Torcik 141

pieczemy około 15 minut w 180 C, następnie studzimy. Zostało nam jeszcze przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i miksujemy całość. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie i mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki gotowe, więc można składać ciasto. Upieczony biszkopt pączujemy herbatą, w której moczyły się bakalie, kładziemy na niego masę a następnie bezę kokosową. Ciasto polewamy polewą czekoladową

Zainspirowana w kuchni
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 93

cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące

Kocham Czekoladę
Ciasto jogurtowe z truskawkami w aromacie wanilii 434

proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 cytryna 1 laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące), jogurt, nasiona z laski wanilii, sok z cytryny

kulinarnyJa
Czekoladowe z kokosowymi kulkami 230

pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek  i ubijamy ze szczyptą solią na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wsypujemy mąki, kakao i proszek, całość dokładnie mieszamy, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Ciasto wylewamy na serowe kulki i pieczemy  180 st. C ok 45 minut

Cynamonowe szczęście
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 160

cukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące

Kocham Czekoladę
Snickers-niesnickers 119

razem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam   do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając(...)masę budyniową. Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową  masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania