połowy składników, idealna porcja dla 4 osób na ciepły deser po obiedzie. Drugą porcję ciasta schowałam do lodówki i na drugi dzień była powtórka i wielka radość, bo ciasto najlepiej smakuje na ciepło. Składniki 90 g masła 60 g cukru trzcinowego 60 g cukru białego jajko 150 g mąki pszennej 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych 800 g śliwek(...)przepisu wykorzystałam mrożone węgierki, nie rozmrażałam ich całkowicie, wyłożyłam do foremki i odstawiłam na około 30 minut. Masło ucieramy mikserem z cukrami na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, dodajemy orzechy i chwilę wyrabiamy. Formujemy krążek nieco większy niż forma i przykrywamy nim śliwki. Piekarnik rozgrzewamy
Tajemnice Smakukogoś kto lubi jabłka idealne. A ja właśnie jabłka uwielbiam. Szarlotka z bitą śmietaną, ucierane z jabłkami czy jabłkowe z kardamonem to typowo jesienne wypieki. Wybór jabłek o tej porze jest największy. Złote, zielone z czerwonymi rumieńcami. Winne i soczyste. Na wyciągnięcie ręki… Ciasto biszkoptowe Składniki: okrągła forma o średnicy 28 cm 3 jajka 250 g cukru
codojedzeniaupływie pół godziny , wyjmujemy i dzielimy na dwie połówki . Jedną część , ciasta rozwałkowujemy na około 1 cm placek, umieszczamy w formie do pieczenia, wyłożonej papierem ( mała blaszka -kwadrat) . Wkładamy ponownie do lodówki – razem z blaszką . W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste , następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze
Ogrodnik w podróżywysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera i chwilkę ucieramy. Wsypujemy wszystkie suche składniki i miksujemy tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Do masy wsypujemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy ciasto łyżką. Wylewamy ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy
KulinarneImpresje.plubitych jajek dodać wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180*C. Polewa: 4 łyżki masła
The Sweet Damselżółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone ciasto kruche.3. Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze częsci.4. Robimy ser: żółtka oddzielamy od białek , białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku, a potem stopniowo dodajemy ser, proszek budyniowy, olejek waniliowy i na koniec
Kuchnia domowa Aniwaniliowy 1 proszek do pieczenia (ok 3 łyżeczki) sok całej cytryny skórka otarta z cytryny aromat cytrynowy Margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym jajku i po trochu mąki i resztę składników. Skórkę z cytryny i sok z cytryny. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy ok 50 min w temp 180 st, sprawdzamy patyczkiem Babkę po wystudzeniu polewamy
Gotowanie jest łatwewanilinowy 1 szklanka cukru kryształu 3 żóltka 3/4 kostki margaryny 3 łyżki śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przełożyć na stolnicę dodać resztę składników posiekać nożem i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu(...)margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka ucieramy z cukrami i margaryną (masłem) na puszystą masę. Dodajemy zmielony ser, obie mąki i aromat. Z białek pozostałych z ciasta kruchego i tych z masy serowej ubijamy na sztywno pianę ze szklanką cukru. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z masą
Moje Słodkie Piekiełkozdążył nastawić ciasta na piernik dojrzewający? Nic straconego moi Mili, bo mam dziś dla Was pyszny przepis na piernik last minute dla spóźnialskich. Spokojnie możecie upiec to ciasto dosłownie na ostatnią chwilę, a potem przełożyć pysznym kremem na bazie kaszy manny i gotowe! Oczywiście można go też nie przekładać tylko polać lukrem lub polewą czekoladową. Piernik last minute(...)ponownie wszystko dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, aż do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy przez 5 minut w formie, po czym przekładamy na kratkę. Gdy ciasto wystygnie możemy szykować krem. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier i kaszę. Podgrzewamy cały czas
Kulinarne przygody Gatityjednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany. Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce
VioletoweKucharzeniegalaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy
Pobite gary Barbaryoryginalnym, wyjątkowym smaku, puchate, a jednocześnie wilgotne, dzięki ciekawemu połączeniu banana z orzechami włoskimi i chrupiącymi chipsami bananowymi to interesujący wypiek, który warto przygotować w naszych domach. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu ...i ten aromatyczny zapach bananów wydobywający się z piekarnika... Mmmm... Muffinki Bananowo-Orzechowe - Składniki: (ok. 15 muffinków) 3 duże dojrzałe banany(...)dodajemy do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz solą i łyżką (lub szpatułką) kilkoma energicznymi ruchami mieszamy składniki - nie ucieramy - masa powinna pozostać grudkowata. Formę (ok. 21x28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem i wylewamy przygotowane ciasto. Ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i chipsami bananowymi. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. "suchego patyczka
Słodka StronaMakowa panienka to moja propozycja na ciasto z makiem na nadchodzące święta. Wilgotne ciasto makowe, przełożone masą truskawkową na pewno zadowoli każdego łasucha. Składniki na ciasto 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 200 g maku 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy -1 łyżeczka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do przełożenia 1 słoiczek dżemu truskawkowego Łowicz(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temperaturze 175 C. Gotujemy budyń na mleku. Masło ucieramy na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy partiami przestudzony budyń i resztę dżemu. Upieczone i wystudzone ciasto dzielimy na trzy części . Nasączamy. Na pierwszej części rozsmarujemy dżem. Na dnie słoika zostawiamy około 1 łyżki dżemu, który wykorzystamy jako
Kasia i jej kobiecy światPieczemy ok. 20 min w 180 stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałymi częściami ciasta - mamy mieć upieczone 3 placki z pianką kisielową z wiśniami w środku. Następnie przygotowujemy masę: gotujemy budyń z 3 szkl. mleka, i studzimy go. Potem ucieramy masło, stopniowo dodając po łyżce zimny budyń, i dokładnie łączymy ze sobą powstającą masę. Następnie połowę masy
psgotujemywaniliowy, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szklanka oleju, 2 łyżki kakao, 3 łyżeczki cynamonu, Wykonanie; Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej,kakao, cynamon. Miksujemy. Na koniec dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 180-200 stopniach około 45-50 minut
Anioły w kuchni