ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:382/881)

Rolada czekoladowa z "pijaną" śliwką 202

ciepłe ciasto układamy papierem do góry na ściereczce obsypanej cukrem pudrem . Delikatnie usuwamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką w roladę . Odkładamy do wystudzenia. Szklankę mleka zagotowujemy . W pozostałym rozprowadzamy mąkę i proszek budyniowy . Gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem . Gdy nabierze już nieco puszystości dodajemy po łyżce wystudzony budyń i nutellę

Malinowa Kawiarenka
URODZINOWA PYCHOTKA 128

masłem. Do tak przygotowanej tortownicy ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach pozostałą połowę jasnego ciasta, następnie dociskamy/oklepujemy, aby ładnie się skleiło i nie wyciekł dżem podczas pieczenia. Na ciasto rozsmarowujemy pozostały dżemu z owoców leśnych z truskawkami. Następnie wykładamy masę bezową. Piec ok 30-35 minut w temperaturze 180-200 stopni C. Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych rozpuścić(...)spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu.   Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przełożenie: Na tacę wyłożyć pierwszy placek ciasta i wyłożyć na niego całą masę budyniową waniliową, wyrównać wierzch i przykryć drugim plackiem. Na koniec wyłożyć drugi placek

Ciastka - domowe słodkości
Krajanka truskawkowa z masą serową 136

Sezon truskawkowy jest dość krótki, to korzystam, korzystam i jeszcze raz korzystam:) Tym razem moja propozycja super smacznego ciasta z truskawkami. Do tego mała czarna i relaks w ogrodzie:D Składniki: 1 kostka masła 8 łyżek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 7 łyżek mąki 5 łyżek mleka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 60 dag truskawek(...)śmietany 30% Wykonanie: Masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Miksując wbijam po kolei 4 jajka, wsypuję 3 łyżki mąki i wlewam zimne mleko. Pozostałą mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy i miksuję do połączenia się wszystkich składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp.200

Ciasteczkowy Potwór
Pszczółka Maja – ciasto z brzoskwiniami i pysznym miodowym kremem 948

studzimy (musi być zupełnie zimny). Masło ucieramy razem z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Gotowy krem przekładamy na wystudzony biszkopt. Jedną łyżkę kremu odkładamy do dekoracji, zrobimy nim później oczka pszczółek. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Brzoskwinie z jednej puszki odsączamy z zalewy i miksujemy na gładką masę *** *** Galaretki rozpuszczamy w połowie

Blog z Apetytem
jagodzianki 192

cukru, 100 ml letniego mleka oraz 4 łyżkami mąki. Pozostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i dodajemy do podrośniętego rozczynu. Następnie dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą, pozostały cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Domowy Smak Jedzenia
CIASTO CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI BEZ MĄKI 142

imbirem i gałką muszkatołową.     Z laski wanilii wyjęłam ziarenka i dodałam je do ciasta.     Teraz pora na jajka. Białka odstawiłam do lodówki a żółtka przełożyłam do miski i zaczęłam ubijać.      Do nich dosypywałam cukier   i ucierałam na białą masę.     Mając już dwie masy, przełożyłam żółtka do czekolady(...)zalać wrzątkiem i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie skórka łatwo z nich odchodzi. Migdały zmieliłam na puder (użyłam młynka do kawy) i  wsypałam je do ciasta.   Ponownie dokładnie wymieszałam ciasto.   Wyjęłam z lodówki białka i ubiłam je na sztywno dodając  szczyptę soli a pod koniec cukier puder.  Ubite białka dodałam do ciasta

potrawyregionalne
Ciasto Zebra 435

Zebra to jedno z tych ciast, które gości na naszym stole od liku lat. Przepis dostałam od kuzynki dawno dawno temu :) Bardzo lubię takie ciasta do

Kuchnia domowa Ani
Sernik świąteczny 274

Uwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie(...)Żółtka oddzielamy od białek, a następnie ubijamy je razem z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym i ziarenkami wanilii.Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Ciasto ucierane z porzeczką i bezą kokosową 103

znajdą się u Was na krzaczkach porzeczki? Jeśli tak, to zapraszam na szybkie ciacho słodko kwaśne z bezą kokosową. Składniki (blaszka 23/33): ciasto: masło 150 g, żółtka 5 szt, jajko 1 szt, cukier 150 g, mąka 400 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, mleko 230 ml, skórka starta z połowy cytryny, beza kokosowa : białka 5 szt, cukier(...)porzeczki czerwone 500 g, mąka ziemniaczana 4 łyżki, cukier 4 łyżki, bułka tarta 2 łyżki, Sposób przygotowania: Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem, następnie dodajemy po  jednym żółtku oraz całe jajko i mleko. Suche składniki przesiewamy i dodajemy do ciasta wraz ze startą skórką cytrynową. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.  Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy

kulinarne odsłony pati
Kukurydziane kruche ciasteczka 263

orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy

Ostra na Słodko
Babeczki kajmakowe 123

wszystko się połączy i zagotuje Odstawić garnek do ostygnięcia masy 2. - Z białek ubić pianę Ostygniętą masę ucierać mikserem dodać po jednym żółtku  Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec białka delikatnie  wymieszać łyżką Ciasto przełożyć do foremek piec ok 20 min 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasteczka komercyjne z marmoladą... 135

margaryny szklanka cukru pudru opakowanie cukru waniliowego 5 żółtek 300 g mąki 3 kopiaste łychy marmolady Margarynę ucieramy mikserem na gładką masę, dodajemy żółtka, znów miksujemy, dodajemy cukry, miksujemy. Na koniec dodajemy po trochu mąkę i miksujemy na najniższych obrotach. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub szprycy (Rękaw musi być bardzo mocny inaczej może pęknąć, ja używałam rękawa foliowego

Pelusiowa Kuchnia
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 198

pieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)ogniu, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku

Kuchnia MagdaLeny
KREMÓWKA - NAJLEPSZA! 198

pieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)ogniu, do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku

Kuchnia MagdaLeny
Keks z makiem 255

Zwłaszcza jeżeli są tak mało wymagające jak to! Dodatkowo dodatek skórki pomarańczowej i amaretto przenosi mnie w okolice ciepłych wieczorów domowych z filiżanką ulubionej herbaty i kawałkiem soczystego, aromatycznego ciasta. Ojj tak… zdecydowanie chciałabym przeskoczyć brzydką, deczszczową pogodę… ale zdecydowanie łatwiej mi przez nią przebrnąć mając coś pysznego pod ręką! Składniki: * 150 g mąki pszennej * 100 g cukru(...)białą masę. Pod koniec ucierania dodajemy pojedynczo żółtka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem z wanilią oraz kardamonem. Następnie dodajemy nasze bakalie,mak, alkohol i masę z żółtkami. Całość mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta. Do masy bakaliowej dodajemy stopniowo białka starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Całość przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około

Mohiella