Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować. Z misy miksera wyjąć połowę ciasta. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataaromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy
greenscarfDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu Searching for an Amaranth . Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu(...)mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min). W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki
Ze smakiem i z pasjąpianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min. Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku. Polewa: Rozpuszczamy margarynę
słodki bratekmieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez(...)wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj
MamaOskarkamieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Całość wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: Płynne mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiam do wystudzenia. Ucieram masło i porcjami dodaję(...)mleko a na koniec wsypuję mleko w proszku i ucieram do uzyskania gładkiej masy. Polewa: Masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i mieszam do połączenia obu składników delikatnie studzę do uzyskania lekko zawiesistej konsystencji. Wykonanie: Wystudzone ciasto przekrajam wzdłuż, przekładam masą i całość polewam polewą czekoladową. Odstawiam
Gotuj Się Kto Możegorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie(...)podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy
Słodka Stronażółtka, cały czas mieszając. Budyń ponownie nastawiamy na ogień i zagotowujemy, często mieszając. Następnie budyń studzimy. W misce ucieramy miękkie masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, więc możemy złożyć ciasto. Kładziemy pierwszy placek, na niego 3/4 masy, drugi placek i na niego reszta masy. Wierzch posypujemy startą gorzką
Zainspirowana w kuchnirazem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiograniczoną zawartością węglowodanów. Chlebek z jednego z blogów keto - twarogowy, z mąką migdałową. Muszę zaznaczyć, że mąka migdałowa wzbudza kontrowersje, jako produkt ketogeniczny, wykorzystywany do wypieku ciast, ciasteczek, pieczywa. Zainteresowanym tematem polecam zapoznanie się z za i przeciw jej stosowaniu, natomiast dziś osobom wykorzystującym mąkę migdałową - polecam pyszny chlebek. W strukturze dość zaskakujący(...)misce mąkę migdałową mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy mikserem miękkie masło z erytrytolem. Po chwili pojedynczo, cały czas ucierając dodajemy jajka. Dokładnie ucieramy po każdym dodaniu. Na koniec wsypujemy suche składniki - mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, sól, pestki lub orzechy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Przelewamy do keksówki o długości
Kronika PiekarnikaCiasto czekoladowe, ze śliwkami i polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Słodkie i wilgotne, łatwe w przygotowaniu i na każdą okazję. Składniki: 250 g mąki, 200 g masła, 5 jajek, 200 g jogurtu greckiego, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g kakao, szczypta soli, 650 - 700 g śliwek (waga przed wypestkowaniem(...)gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki mleka. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól. Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy
Lena Gotujekroimy w ósemki oczywiście pozbywając się przy okazji pestki. Cukier, cukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Programista w kuchnikroimy w ósemki oczywiście pozbywając się przy okazji pestki. Cukier, cukier waniliowy, jajka oraz masło ucieramy razem za pomocą miksera. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy wszystko razem, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę, a na jego wierzchu układamy pokrojone nektarynki lekko je dociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Programista w kuchnikakao Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę z cukrem, a żółtka ucieramy. Rozpuszczamy czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Czekoladę wraz z łyżką kakao powoli wlewamy do żółtek i mieszamy stopniowo dodając białka, po dokładnym wymieszaniu wlewamy ciasto do tortowej formy. Pieczemy 30min w 180 stopniach. Gdy ciasto już wystygnie ubijamy śmietanę i wkrawamy
Tanio szybko zdrowo