ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:390/881)

Zakręcone kruche cynamonki 115

szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mąkę, sól i proszek do pieczenia mieszamy, 180 gram miękkiego masła ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy ok minuty, dodajemy suche składniki do mokrych i wyrabiamy, gotowe ciasto dzielimy na dwie części i wstawiamy do lodówki na ok godzinę do schłodzenia, 20 gram masła rozpuszczamy na stolnicy/ blacie

Blog kulinarny S9.PL
3 bit z truskawkami – ciasto bez pieczenia! 195

truskawkami Znane i lubiane ciasto 3 bit, w nowej wakacyjnej wersji z truskawkami. Jest łatwe w wykonaniu i nie wymaga pieczenia. A w smaku…rewelacja! Warto spróbować     Składniki: Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 5 łyżek cukru 200g miękkiego masła Mus truskawkowy: 0,5 kg truskawek 4 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa(...)mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń całkowicie studzimy. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Całość dokładnie ucieramy, aż powstanie gładki krem. Krem wykładamy równomiernie na warstwę herbatników *** *** Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki *** *** Przygotowujemy mus truskawkowy: truskawki miksujemy za pomocą blendera *** *** Zmiksowane truskawki przekładamy do garnka i zagotowujemy z cukrem. Następnie

Blog z Apetytem
Skałki rumowo czekoladowe 180

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i  aromat rumowy, ucierać przez chwilę, po czym wsypać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i dokładnie zmiksować.  Z misy miksera wyjąć połowę ciasta.  Do pozostałej części ciasta dodać kakao i krem (lub syrop) czekoladowy, wyrobić do uzyskania jednolitego koloru. Oba ciasta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 198

aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki smaruję) Wszystkie składniki na kruszonkę (orzechy

greenscarf
Drożdżówki z serem, budyniem i rodzynkami 130

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne drożdżówki. Ciasto przygotowałam według przepisu znalezionego na blogu    Searching for an Amaranth .  Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu  100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu(...)mieszamy i pozostawiamy do zwiększenia objętości - około 20min). W tym czasie roztapiamy margarynę/masło i zostawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i utarte z cukrem żółtka. Następnie dodajemy pozostałe 100ml mleka. Ciasto należy zarabiać starannie. Jeśli będzie zbyt zwarte, dodajemy odrobinę mleka. Kiedy ciasto będzie już miękkie, gładkie i odstające od ręki

Ze smakiem i z pasją
CIASTO KRÓWKA 121

pianę, dodajemy cukier a następnie resztę składników. Wylewamy na formę. Pieczemy 20 min. w 180 stopniach. Ciasto orzechowe: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie za pomocą łyżki łączymy z resztą składników. Rozkładamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy 20 min. Krem: Masło ucieramy, dodajemy masę krówkową, ucieramy na jednolitą masę dodając spirytus dla podkreślenia smaku. Polewa: Rozpuszczamy margarynę

słodki bratek
Karpatka. Kusząca dama z białą czekoladą. 186

mieszając, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostygnięcia.  Następnie potrzebujemy: 4 jaja Kiedy masa na ciasto ostygnie, wbijamy do niej kolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez(...)wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia.  Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :) Skomentuj

MamaOskarka
Mleczna kanapka 100

mieszam do uzyskania jednolitego ciasta. Całość wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 30 minut (do suchego patyczka). Masa: Płynne mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym i odstawiam do wystudzenia. Ucieram masło i porcjami dodaję(...)mleko a na koniec wsypuję mleko w proszku i ucieram do uzyskania gładkiej masy. Polewa: Masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i mieszam do połączenia obu składników delikatnie studzę do uzyskania lekko zawiesistej konsystencji. Wykonanie: Wystudzone ciasto przekrajam wzdłuż, przekładam masą i całość polewam polewą czekoladową. Odstawiam

Gotuj Się Kto Może
Rewelacyjne Ciasto "Pijak" 1091

gorzkiej) 50 g masła ponadto: okrągłe biszkopty  dżem z czarnej porzeczki (ok. 400 ml) 50 ml wódki + 50 ml mleka wiórki kokosowe do oprószenia wierzchu ciasta Ciasto "Pijak" - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę wykładamy pergaminem (ok. 20x28 cm), boki smarujemy tłuszczem (masłem, margaryną). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie(...)podgrzewamy energicznie mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia masy. Gdy budyń będzie gotowy zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ucieramy na białą, puszystą masę i powoli (po jednej łyżce) dodajemy budyń. Biszkopt smarujemy dżemem, na niego wykładamy ciasto makowo-kokosowe i rozprowadzamy krem. 50 ml wódki mieszamy z 50 ml mleka. Biszkopty moczymy w alkoholu, a następnie układamy

Słodka Strona
Ciasto orzechowe z brzoskwiniami 125

żółtka, cały czas mieszając. Budyń ponownie nastawiamy na ogień i zagotowujemy, często mieszając. Następnie budyń studzimy. W misce ucieramy miękkie masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, więc możemy złożyć ciasto. Kładziemy pierwszy placek, na niego 3/4 masy, drugi placek i na niego reszta masy. Wierzch posypujemy startą gorzką

Zainspirowana w kuchni
Ciasto Flamengo 558

razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu dodaję spirytus. Wszystko razem ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam masę budyniową. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt jasny. Biszkopt smakuję masą kajmakową. Na masie układam herbatniki. Wierzch ciasta oprószam kakao. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chleb twarogowy - keto 45

ograniczoną zawartością węglowodanów. Chlebek z jednego z blogów keto - twarogowy, z mąką migdałową. Muszę zaznaczyć, że mąka migdałowa wzbudza  kontrowersje, jako produkt ketogeniczny,  wykorzystywany do wypieku ciast, ciasteczek, pieczywa. Zainteresowanym tematem polecam  zapoznanie się z za i przeciw jej stosowaniu,  natomiast dziś osobom wykorzystującym  mąkę migdałową - polecam pyszny chlebek. W strukturze dość zaskakujący(...)misce mąkę migdałową mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugiej ucieramy mikserem miękkie masło z erytrytolem.  Po chwili pojedynczo, cały czas ucierając dodajemy jajka. Dokładnie ucieramy po każdym dodaniu. Na koniec wsypujemy suche składniki - mąkę migdałową z proszkiem do pieczenia, sól, pestki lub orzechy i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Przelewamy do keksówki o długości

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe ze śliwkami 47

Ciasto czekoladowe, ze śliwkami i polewą czekoladową z gorzkiej czekolady. Słodkie i wilgotne, łatwe w przygotowaniu i na każdą okazję. Składniki: 250 g mąki, 200 g masła, 5 jajek, 200 g jogurtu greckiego, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia,  25 g kakao, szczypta soli, 650 - 700 g śliwek (waga przed wypestkowaniem(...)gorzkiej czekolady, 3-4 łyżki mleka. Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól. Miękkie masło ucieramy z cukrem dodając go stopniowo - miksujemy na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty, dodajemy stopniowo po jajku. Następnie też partiami suche składniki. Ciasto zacznie gęstnieć. Na sam koniec dodajemy jogurt. Mieszamy do połączenia się składników. Blachę ok 25 x 30 cm, wykładamy

Lena Gotuje