ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:395/881)

PUSZYSTE CIASTO Z JAGODAMI 127

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciastem zachwyciłam się u koleżanki, jest jagodowe, proste i szybkie w wykonaniu, a do tego puszyste, czyli idealne do popołudniowej kawy :D Składniki ( forma 34x25cm): 6 jajek 1 ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżeczka startej skórki z cytryny(...)roślinnego 1 ½ szklanki jagód Wykonanie: do miski dodajemy jajka, oba cukry, sok z cytryny i skórkę cytrynową, wszystko ucieramy na jasną masę następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, miksujemy na niskich obrotach, na   koniec dodajemy olej ciasto przekładamy do formy ( 34x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, górę posypujemy jagodami pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym

Słodkie zapomnienie
Pizza z patelni 567

paprykowa szynka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe *Poj. szklanki 250 ml Przygotowanie: Do szklanki dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ciepłą wodę, ucieramy i dodajemy 1 łyżkę oleju. Do misy robota wsypujemy mąkę i sól, wlewamy płyn i dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota, przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, wyrabiamy ciasto i formujemy placek wielkości naszej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale marcińskie-najlepszy przepis Rogale świętego Marcina 204

wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie jajka ucieramy z cukrem na białą masę, a masło topimy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, podgrzane

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Wspaniałe rogale św. Marcina 157

wody -trochę migdałów i orzechów do posypania rogali *1 jajko rozmącone z odrobiną mleka  Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Najpierw wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz pół szklanki mleka, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie jajka ucieramy z cukrem na białą masę, a masło topimy i studzimy. Do podrośniętego rozczynu dodajemy mąkę, podgrzane

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pychotka ananasowa 611

żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń.Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy na krem, pod koniec dodajemy osączone z zalewy i pokrojone w kostkę ananasy , mieszamy łyżką. Przełożenie: Jedną warstwę ciasta z bezą posmarować kremem ananasowym, przykryć drugim blatem ciasta. Schłodzić, kroić i podawać

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik z czekoladą 161

gorzkiej czekolady Cukier wanilinowy Jabłka prażone – słoik ok. 1 l Bułka tarta Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i na koniec dodajemy ubite białka. Ciasto dzielimy na połowę. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( do garnka wlewamy wodę, wstawiamy na kuchenkę

Smaki Ewy
Sernik pomarańczowy 152

wykładamy do wysmarowanej formy. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Masa: Twaróg ucieramy z budyniem, dodajemy skondensowane mleko, sok i skórkę z pomarańczy oraz ubite na sztywno białka. Jeśli Wasz ser bedzie bardziej kwaśny można dodać jeszcze cukru pudru. Masę wykładamy na ciasto i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 C, następnie wyjmujemy, rozprowadzamy śmietanę po wierzchu i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Ciasto trociniak 240

sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 15-20 minut w 180ºC (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić. Do zimnego budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Ucierać za pomocą miksera. Musi powstać jednolity krem. Na patelni rozpuścić masło (15 g) i dodać cukier. Gdy całość się rozpuści(...)startymi jabłkami. Ponownie wstawić do lodówki i poczekać, aż warstwa stężeje. Na sam koniec rozsmarować pozostały krem budyniowy (dla ułatwienia można go lekko podgrzać) i całość posypać warstwą kokosową. Ciasto podawać po mocnym schłodzeniu

Ugotować
Smak dzieciństwa - kokosanki 169

kakao 100 ml mleka 250-300 g wiórków kokosowych Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, kolejno powoli wlewamy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym dodajemy ją na przemian z mlekiem.  Gotowe ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (u mnie były to dwie blaszki jedna 20x15

Kolejny blog o gotowaniu
Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego 116

zrobić. Nikt mi jednak tego mówić nie musiał, bo sama pomyślałam o tym samym Składniki na 8 gofrów: 5 dużych jabłek 1 łyżka masła szczypta cynamonu 2 op. ciasta francuskiego Krem: 2 żółtka (z wcześniej sparzonych jaj) 1 łyżka cukru pudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach(...)jabłka zmiękną, a wszystkie soki odparują. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka (z wcześniej sparzonych jajek) ucieramy wraz z cukrem pudrem do białości. Dodajemy schłodzone mascarpone i krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste

Smaki Na Talerzu
Sernik z kratką 108

Masło ucieramy z połową cukru i śmietaną. Powoli dodajemy twaróg. Z żółtek i reszty cukru ucieramy kogel-mogel. Dodajemy do serowej masy.  Dokładamy rodzynki, skórki, ziarenka wyjęte z laski wanilii i przesianą mąkę. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Wykładamy na kruche ciasto. Z reszty ciasta formujemy wałeczki, układamy je w kratkę. Sernik pieczemy w 180 stopniach

Pobite gary Barbary
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 204

mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru  + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu: do ½ szklanki ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka ucieramy mikserem z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel – mogel. Następnie roztapiamy 3 łyżki

Aga w kuchni
Galette des Rois - francuska tarta migdałowa na Święto Trzech Króli 184

Przygotowanie: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego. Dodaj jajko i ucieraj, aż się dobrze połączy z masą. Dodaj migdały oraz likier i dokładnie wymieszaj. Odstaw krem do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Jeżeli używasz ciasta francuskiego, które trzeba rozwałkować, podziel je na dwie części i każdą rozwałkuj na stolnicy posypanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Orzechy, czekolada i banany 210

smaku. Orzechowe ciasto z bananami i czekolada skladniki na ciasto: 250g maki 3 lyzeczki proszku do pieczenia 200g cukru 1 cukier waniliowy 5 jajek 250g masla 150g mielonych orzechow wloskich 50g posiekanej czekolady gorzkiej 5 bananow skladniki na polewe: 100g gorzkiej czekolady 40g masla orzechy do dekoracji wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy(...)jajka i nadal ucieramy na pulchna mase. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i nadal ucieramy. Na koncu dodajemy mielone orzechy, czekolade i banany pokrojone w plastry. Mieszamy i wykladamy do tortownicy wysmarowanej maslem. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ciasto wystudzic. Polewe przygotowujemy w kapieli wodnej, rozpuszczamy maslo z czekolada i polewamy tym ciasto. Dekorujemy

Przysmaki Karolki
Rogale marcińskie 1367

dzisiaj ;) Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto a drugiego dnia nadzienie , po czym zabieramy się zwijanie i pieczenie :) Korzystałam z przepisu , który znalazłam na blogu Kulinarne szaleństwa Margarytki . Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 żółtka ( 2 białka zostawiamy do nadzienia ) pół łyżeczki ekstraktu z wanilii  3,5 szkl. mąki pszennej  3 łyżki drobnego cukru(...)minut. 3 żółtka ucieramy z z 2 łyżkami cukru i ekstraktem waniliowym na kogel mogel. 50 g masła rozpuszczamy w rondelku . Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i mieszamy. Dodajemy wyrośnięty rozczyn , pozostałe mleko i masę jajeczną. Wszystko ugniatamy i dolewamy ostudzone masło i ugniatamy do czasu aż masło się całkowicie wchłoni. Wyrobione ciasto w misce , przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Słodkości i nie tylko