Karpatka 252Cały czas mieszając wsypać przesianą mąkę. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić, by przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g(...)masa zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć na puch, pod koniec dodając cukier puder. Ucierać, aż masa stanie się biała i puszysta, ok. 10min. Następnie, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Kremem przełożyć ostudzone blaty ciasta. Przed podaniem oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem
Z miłości do słodkości
Ciasto Kokosowa KRÓWKA 653nasączyć biszkopt w blaszce. Krem: 9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. 10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników, patrz FILM
Mała Cukierenka
Wielkanocna babka marmurkowa 205mleko. Miękkie masło, 3/4 cukru i cukier wanilinowy wrzucamy do miski i ucieramy tak długo, aż masa zrobi się biała. Nie przerywając ubijania wrzucamy po jednym żółtku, następnie na przemian wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy mleko. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej
Anielskie wypieki
CIASTO PRINCE POLO 188orzechy, delikatnie mieszamy. Formę o wym. 24x38 cm wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Krem Prince Polo: 1/3 szkl. mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego mleka. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy budyń, następnie spirytus i kakao. Batoniki drobno kruszymy, dodajemy do masy, mieszamy. Masa
słodki bratek
Ciasto Leśny mech 170bardzo dobre! Nie tylko smak tego ciasta jest jego zaletą, ale przede wszystkim jego wygląd. Prezentuje się rewelacyjnie, z pewnością zachwyci Waszych gości. Składniki (tortownica o wymiarze 26 cm) : ciasto: szpinak rozdrobniony mrożony 400 g, mąka krupczatka 250 dag, mąka pszenna 70 dag, cukier 250 dag, cukier waniliowy 1 opakowanie, olej 1 szklanka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jajka(...)cukier puder 2 łyżki, do dekoracji: dowolne drobne owoce Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku. Jajka ucieramy z cukrami, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy stopniowo olej. Szpinak odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mąkę pszenną i krupczatkę łączymy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką
kulinarne odsłony pati
Domowy sękacz 142szklanki mąki ziemniaczanej - 6 jajek - 50 g zmielonych migdałów - 1 łyżka rumu - 1/2 laski wanilii Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka, migdały, rum, wanilię oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm wykładamy papierem
Zainspirowana w kuchni
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 558malinowych delicji, ponieważ to są moje ulubione, ale oczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku(...)wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenka
Prince polo 282pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów (różnych) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pozostałym mleku mieszamy proszek budyniowy i mąki. wlewamy do gotującego się mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który
Cynamonowe szczęście
Biszkopt z kremem waniliowym 166Oczywiście była niedziela, było więc ciasto : ) Kawa+ciasto= idealne popołudnie :) Smacznego! Biszkopt z kremem waniliowym Biszkopt Składniki : 5 jajek 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Sposób wykonania: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane(...)masła Sposób wykonania: Budynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu (redukując ilość mleka do 3/4 litra) Dobrze studzimy. Kostkę masła ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce budyniu. Dokładnie mieszamy. Dodatkowo Galaretka brzoskwiniowa Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Wykończenie ciasta: Na ostudzony biszkopt nakładamy krem oraz lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin
Smaki Natalii
Wuzetka 152dzieciństwa, i które są nawet jeszcze starsze. Dziś jeden z takich przepisów, a mianowicie ciasto wuzetka. Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast, także i tu przepisy na wykonanie wuzetki różnią się między sobą, ale w skrócie(...)posłodzonej kawy rozpuszczalnej Polewa: 100g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam do masy dodawałam po jednym jajku i miksowałam do połączenia składników. W osobnej
Waniliowe Improwizacje
Ciasto łaciate z malinami 163zapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka gazowanego soku pomarańczowego(...)orzechów włoskich opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynków 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy
Zasmakuj Kuchni
delikatny puszysty sernik 249czym odkładamy je na 40-60 minut do lodówki. Połowę schłodzonego ciasta wałkujemy i wykładamy nim spód tortownicy (najlepiej dodatkowo wyłożony pergaminem). Rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek. Do sporej misy wkładamy żółtka i ucieramy je razem z cukrem, następnie do misy partami przekładamy ser twarogowy ( z wiaderka i mascarpone ), oraz(...)dodając mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, oraz rodzynki ( wcześniej namoczone i odcedzone na sicie) Masę przekładamy do tortownicy, w ierzch sernika dekorujemy pozostałą częścią kruchego ciasta ( układając je na przykład w formie kratki) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni. W tej temperaturze pieczemy ciasto przez pierwsze 50 minut. Następnie
Miód i pieprz
Ciasto z owocami na oleju 602Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia. 4. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 4-5 minut. Następnie dodać olej, mleko i krótko wymieszać łyżką. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem. Ciasto wylać do przygotowanej blaszki, wyrównać. Kruszonka: 5. Składniki na kruszonkę zagnieść rękoma, aż uzyskamy sypkie okruchy. 6. Wierzch ciasta posypać
Mała Cukierenka
Czekoladowe ciasto z gruszkami 582łyżki ciemnego kakao 1 tabliczka czekolady deserowej 4 małe twarde gruszki PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło z 8 łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy
Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszny Tort Jogurtowy z Malinami i Morelami 405dekoracja jest prosta i ładna. Przepis powstał przy współpracy z marką Basia, użyłam mąki Basia Extra wypiek do biszkoptów i tortów. Jest to mąka dedykowana właśnie do pieczenia ciast tortowych i biszkoptów. Dzięki procesowi perfekcyjnego mielenia ziaren pszenicy jest wyjątkowo aksamitna i delikatna, co zapewnia wypiekom puszystość oraz lekkość. Zachęcam również do odwiedzenia strony Basia z Sercem gdzie znajdziecie wiele(...)mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenka