Pani Walewska 232szklanki płatków migdałowych a drugi placek posypujemy pozostałymi bakaliami. Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut(...)się mleko i cały czas energicznie mieszamy do czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego
paapilotkaa
Drożdżówka 154Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać. Składniki: 3 szklanki mąki, 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, Drożdże 5 gr Kruszonka: Masło(...)cukier, mąka. Wykonanie: Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy
Smaki Przyprawy i Kolory
Drożdżówka 199Drożdżówka to najbardziej polskie ciasto, jakie można sobie wyobrazić. Ostatnio było egzotycznie/zagranicznie a zatem dziś drożdżówka. To przepis mojej koleżanki Ani, piekłam ją razem z nią więc nie jestem pewna czy dobrze pamiętam, w razie potrzeby zawsze mogę dopytać.Składniki:3 szklanki mąki,1/4 szklanki oleju,3/4 szklanki mleka,1/2 szklanki cukru,3 jajka, Drożdże 5 grKruszonka(...)Masło,cukier,mąka.Wykonanie:Drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki zalewamy ciepłym mlekiem (nie gorącym) i odstawiamy.Jajka ucieramy z cukrem i dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy masę z drożdżami oraz olej (tak po kilka łyżek). Wrabiamy ciasto, robimy to tak długo aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Kiedy jest już dobrze wyrobione posypujemy je mąką, przykrywamy
Kulinarna rozmowa
Babeczki z wróżbami 427ciepłej wody, dodajemy pół szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut
prawdziwe jedzenie
Ciasto orkiszowe z owocami 184Ciasto orkiszowe z owocami 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka cukru lub innego słodziwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 150 g masła 160 ml kefiru lub maślanki 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/4-1/2 szklanki dowolnych suszonych owoców lub świeżych owoców jagodowych(...)Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem sodą. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaj jajka. Do miski z mąką dodaj kefir, utarte mokre składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszaj dokładnie. Dodaj owoce i zamieszaj delikatnie. Ciasto przełóż do formy o średnicy 20 cm lub keksówki 10×20. Piecz przez 50 minut
Kucharzyca
Ucierane ciasto z truskawkami - bezglutenowe 248Właściwie nie może się nie udać. Proste i szybkie w wykonaniu a uzyskany efekt to puszyste, lekkie i wilgotne ciasto nasączone truskawkami i uzupełnione chrupiącą kruszonką. Idealna propozycja na sezon truskawkowy. Składniki: 60 g masła/ margaryny 130 g cukru białego - najlepiej drobnego 8 cukru waniliowego - jedno opakowanie 2 duże jaja 200 - 250 ml maślanki 270 g mąki - może być(...)dodatek mąki zatrzyma proces) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodawać partiami do masła z jajkami i ucierać dalej. Przed ostatnią partią dodać 200 ml maślanki i wymieszać dokładnie na niewielkich obrotach. Dodać resztę mąki i, jeśli ciasto będzie mocno gęste, dodać jeszcze 50 ml maślanki. Całość nie może być lejąca, powinna dawać się przekładać łyżką a wyłożone
Ze smakiem bez glutenu
Słodycz przyjaźni 157sody szczypta soli 1/2 spirytusowego aromatu pomarańczowego 170 g duszonych jabłek ze słoika Cukier ucieramy z jajkiem, dodajemy margarynę (pozostawioną wcześniej w temperaturze pokojowej) mleko i aromat pomarańczowy - razem miksujemy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, sodą i solą - mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto będzie dość zwarte). Na koniec dodajemy duszone jabłka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto
peggiwkuchni
Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek 163też pieką i właśnie z włoskiego bloga czerpałam inspirację. Ciasto 12 łyżek ma jeszcze dwie zalety - nie potrzebujesz do niego wagi, a lista składników jest prosta do zapamiętania. Włoskie ciasto 12 łyżek z jabłkami i cynamonem. Szybki i prosty jabłecznik 12 łyżek proporcje na tortownicę 22-24 cm 3 Jabłka Grójeckie 3 małe jajka 12 łyżek mąki tortowej 12 łyżek(...)następnie 12 łyżek o mleka. 4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier waniliowy lub cynamon i ucieraj na jednolitą masę. 5. Kiedy masa będzie jednolita dodaj pokrojone w kostkę jabłka i wymieszaj szpatułką. 6. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przelej ciasto i ułóż na wierzchu pokrojone w plasterki jabłko. Możesz je dodatkowo oprószyć cukrem
Cztery Fajery
Tort orzechowy 202czas mieszając (masa powinna zgęstnieć). Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową. Ucieram. 4. Masę dzielę na cztery części. Jeden blat biszkoptu smaruję masą orzechową. Przykrywam drugim blatem. Drugi znów smaruję masą orzechową i przykrywam trzecim ciastem. Pozostałą masą smaruję wierzch i boki tortu oraz dekoruję brzeg. Czekoladę ścieram na tarce. Czekoladą obsypuję boki tortu
Tradycyjna kuchnia Kasi
Babka marchewkowo-pomarańczowa z pomadą z pomarańczy 217babkę upiekłam na te święta i kawałek włożyłam do koszyczka. nigdy wcześniej nie robiłam ciasta marchewkowego i nie wiedziałam jaka jest w smaku czy wyglądzie. Muszę przyznać, że tak delikatnego ciasta, tak wilgotnego i tak pysznego jeszcze nigdy nie próbowałam. Ostrzegam wszystkich, którzy wypróbują przepis: ona uzależnia:) Jeden kęs to po prostu za mało, musisz sięgnąć po następny. Składniki: 3/4 kostki(...)pełne łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 pomarańcza 6 łyżek soku pomarańczowego 25 dag marchwi Pomada: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 3 pomarańcze Wykonanie: Żółtka ucieram z cukrem na pianę i odstawiam na 20 min. W tym czasie umytą i obraną marchew ścieram na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Do żółtek dodaję masło i miksuję. Potem mąkę
Ciasteczkowy Potwór
Zebra 157weekend, a jak to przystało na prawdziwą, dobrą kuchnię trzeba jakieś ciasto..:)Piękne ciasto, które rzeczywiście wygląda jak piękne, paskowane zwierzątko.ZebraSkładniki:3 szklanki mąki5 jajek1 szklanka cukru1szklanka oleju3 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier wanilinowy2 łyżki kakao1 szklanka wodyPrzygotowanie:Całe jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masy wlewamy(...)szklankę wody i oleju, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki.Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto na przemian: 3 łyżki jasnego ciasta i 3 łyżki ciemnego ciasta. Pieczemy 60 minut
Lawendowe Niebo
BABECZKI KOPCE KRETA 1035smaku do śmietany żelatyna- 2 łyżki pół szklanki wiórek czekoladowych 2 banany Wykonanie: *Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą , oraz kakao. Wlewamy mleko i olej, dalej miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i foremek na muffinki. Pieczemy 15 minut w 180 st, do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchni
Drożdżowe ciasteczka ślimaczki 175Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 10-15 minut. W tym czasie w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem mikserem lub trzepaczką. Dodajemy cukier waniliowy, roztopione i przestudzone masło oraz rozczyn. Wszystko mieszamy, dodajemy mąkę i zabieramy się za wyrabianie ciasta. Ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej
Kulinarne przygody
Miodownik 553gotującego się mleka, zagotowujemy, jak masa zgęstnieje, zdejmujemy z gazu i studzimy. 3. W misie miksera ucieramy miękkie masło na puszystą masę, dodajemy do niej po łyżce wystudzonej kaszy manny. 4. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Przełożenie ciasta: blat ciasta - powidło śliwkowe - połowa masy - blat ciasta - powidło śliwkowe - druga połowa masy - blat ciasta - polewa
kruche babeczki