Jesteś na diecie i masz ochotę na coś słodkiego? znam to uczucie bardzo dobrze, zwłaszcza dzisiaj gdy wyjątkowo mam ochotę żeby zjeść coś "zakazanego". W takich
ciastkarnia na kruchym spodziekarmelową i smaku trufli. Nie pamiętam gdzie ją kupiłam, chyba w biedronce ale nie jestem pewna. To akurat nie jest najważniejsze, najważniejszy jest smak, w połączeniu w czekoladowym ciastem jest rewelacyjna. Myślę, że babeczki długo nie wytrzymają i bardzo szybko znikną. Polecam takie małe słodkości w oczekiwaniu na święta. Składniki na 14 muffinków: 150 g masła(...)śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru fix do śmietany Wykonanie: Do miski dajemy masło i ucieramy je dodając po łyżce cukru. Gdy się połączą dodajemy po jednym jajku do masy następnie wlewamy maślankę i resztę sypkich składników. Ciasto dokładnie mieszamy i gotowe przelewamy do foremek. Nakładamy łyżkę ciasta następnie małą łyżeczkę masy karmelowej i na wierzch znowu łyżkę
ciastkarnia na kruchym spodziepieczemy około 15 minut w 180 C, następnie studzimy. Zostało nam jeszcze przygotowanie masy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy masę kajmakową i miksujemy całość. Na sam koniec dodajemy posiekane bakalie i mieszamy dokładnie. Wszystkie składniki gotowe, więc można składać ciasto. Upieczony biszkopt pączujemy herbatą, w której moczyły się bakalie, kładziemy na niego masę a następnie bezę kokosową. Ciasto polewamy polewą czekoladową
Zainspirowana w kuchnicukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące
Kocham Czekoladęproszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 cytryna 1 laska wanilii dodatkowo: bułka tarta PRZYGOTOWANIE ciasta jogurtowego ze świeżymi truskawkami Na początku łączymy suche składniki . Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia sodę i szczyptę soli. W drugim naczyniu ucieramy mikserem jajka z cukrem . Dodajemy rozpuszczone masło (nie gorące), jogurt, nasiona z laski wanilii, sok z cytryny
kulinarnyJapieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy ze szczyptą solią na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wsypujemy mąki, kakao i proszek, całość dokładnie mieszamy, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Ciasto wylewamy na serowe kulki i pieczemy 180 st. C ok 45 minut
Cynamonowe szczęściecukrem 1 l mleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące
Kocham Czekoladęrazem z pozostałymi składnikami wrzucam do garnuszka i podgrzewam. Ciepłą masę wykładam na ciasto i wstawiam do piekarnika również nagrzanego do 180'C na 10 min. . Upieczone ciasta odstawiam na bok, aby przestygły. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodaję cukier i smażę na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając(...)masę budyniową. Na mleku gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórproszku do pieczenia Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na 1 godz. do schłodzenia. Po schłodzeniu przekładamy do brytfanki 35 x 40 cm. Pieczemy około 35 minut w temp. 175 stopni. Po ostudzeniu blat kroimy(...)mleka 300 g cukru 4 czubate łyżki masła Mleko i cukier gotujemy, aż zgęstnieje i powstanie kajmak. Po ostudzeniu ucieramy na puch z masłem. dodatkowo: dżem porzeczkowy opakowanie ciastek „Jeżyki” lub innych kruchych wykonanie: połowa blatu ciasta kruchego 4 łyżki dżemu ½ masy kajmakowej blat ciasta kruchego ½ masy kajmakowej jeżyki Schładzamy w lodówce całą noc. Smacznego
Domowe ciastarazy zdarzyło mi się , że takie gorace wyjadałam prosto z piekarnika … i ileż to razy poparzyłam nimi podniebienie! Ale to absolutnie nie zniecheciło mnie do zjadania goracego ciasta drożdżowego – wręcz przeciwnie : sami dobrze wiecie , że takie smakuje najlepiej! Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na słodką przekąskę przed tv … do pracy(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Jajka ucieramy z cukrem i stopniowo łączymy ze stopionym masłem. Dodajemy przesianą mąkę, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce. Wyrośnięte jeszcze chwilkę wyrabiamy, rozwalkowujemy i kroimy na kwadraty
Ostra na Słodkowarstwą. Przepis może wam się wydawać dziwny ale jest to 1 wersja przepisu jak wtedy powstała, ciasto nie jest słodkie mimo lukru. przepis na lukier 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki rozpuszczonej margaryny 20 dag cukru pudru sok 1/2 cytryny To ucieramy i smarujemy pędzelkiem górę biszkoptu ja dodatkowo polałam jeszcze polewą ale to nie jest konieczne Jeżeli wam się
Moje Wyrobynakłuwamy widelcem. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie
Cukiernia Pychotkitemperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Przygotowujemy krem. Zagotowujemy mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii.Zmniejszamy temperaturę i ogrzewamy mleko przez 10 minut, aby nabrało aromatu, a następnie wanilię usuwamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel, następnie łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając
Rozpustne gotowaniemąki, 50g masła, 50 ml mleka. Mleko zagotować z masłem i dodać mąkę - zaparzyć tak jak ciasto parzone. Mąkę przesiewamy do miski. Mleko w rondelku podgrzewamy z nasionkami z laski wanilii do uzyskania letniej temperatury. Drożdże ucieramy w miseczce z 1 łyżką cukru. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko. W mące robimy dołek i drożdże wraz(...)rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru . Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli. Delikatnie zagniatamy ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło, zaparzone ciasto i w dalszym ciągu wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy
Malinowo w kuchni