solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy wszystko razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę. Ciastem wykładamy dno i boki formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Masa jogurtowa: Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jogurt i budynie (w proszku). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą(...)przez 60 minut. Polewa: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, kakao i jogurt. Podgrzewamy mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Na wystudzone ciasto wykładamy polewę
Qchnia po prostumargarynę oraz jajko. Dłonią wyrabiamy ciasto, jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać trochę mąki. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą a drugą odrobinę mniejszą i wkładamy na 1,5 godziny do zamrażalnika. masa Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel, gdy masa będzie już białą dodajemy cukier waniliowy. Ciągle ucierając stopniowo(...)sztywną pianę. Do masy serowej dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy. Na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę, ścieramy na tarce o dużych oczkach większą cześć zamrożonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach mniejszą część zamrożonego ciasta . Sernik pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym
Smakowite Daniakopertę i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt. NADZIENIE: Obrane brzoskwinie kroimy w plastry. Ser biały ucierany z żółtkiem, skórką startą z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii. LUKIER: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ: Nadzienie serowe rozsmarowujemy na środku ciasta, układany na nim pokrojone brzoskwinie. Boki ciasta nacinamy w paseczki i zaplatamy tworząc ozdobny warkocz. Smarujemy roztrzepanym
Ostra na Słodkojajka szczypta soli 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 kostki masła Przygotowanie: składniki ciasta miksujemy, wylewamy na trzy takie same wyłożone papierem blaszki i pieczemy około 15 minut na złoty kolor w temp 180"C kaszkę mannę gotujemy na mleku, żółtka ucieramy z cukrem i masłem, łączymy obie masy. białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę delikatnie łączymy
Luźna Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. mleka puszka lub słoik moreli ok 400 g. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą wsypujemy mąkę z proszkiem i wlewamy mleko tak (ciasto ma być gęste, ale na tyle by dało się je bez problemu mieszać mikserem). Na koniec wrzucamy pokrojoną
Cynamonowe szczęścieDzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam… Porcelana ze sklepu(...)masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić
Mała Cukierenkażółtkami u cieramy na puszy stą masę . Następnie stopniowo dodajemy ser i budyń w proszku cały czas ucierają c. Mleko oraz olej mieszamy ze sobą, dodajemy do reszty masy i mieszamy do dokładnego połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczone ciasto (będzie ono bardzo rzadkie - takie ma być) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 1 75 -180 stopni. Pieczemy
Słodka Stronaspłaszczenia zbyt wyrośniętego wierzchu (u mnie taki się pojawił, jeśli u Was nie będzie to omijajcie tę czynność). Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty.Krem śmietankowy:500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudruSerek ucieramy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do utartego serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką.Czekolada
Made By Mom And SonPlacek owsiano-gruszkowy o lekko kokosowym smaku. Do klasycznego i banalnie prostego ucieranego placka dodałam do środka błyskawicznej owsianki z gruszką KUPIEC ,a całość udekorowałam polewą czekoladową i posypałam prażonymi migdałami i kruchymi ciasteczkami zbożowymi o smaku kokosowym KUPIEC Ciasto zrobicie w około 45 minut z pieczeniem. Przygotujcie: 📌 4 jaja 📌 szklanka cukru (najlepiej niecała) 📌 pół kostki
Z Kuchni Do Kuchnisól, dodajemy spieniony zaczyn, pozostałe mleko, oliwę i pieprz, mieszamy za pomocą haka, wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h w ciepłe miejsce 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni 4. Pesto - wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem 5. Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy
Słodki Kompromisminut do suchego patyczka na funkcji góra-dół. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto przekrajamy na 3 części. Robimy masę sernikową: Do dużego kubka dajemy budyń, mąkę ziemniaczaną i mleko, dokładnie mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy miękkie masło, ucieramy do połączenia się składników, przekładamy do dużego rondelka, dodajemy ser, mieszamy, podgrzewamy(...)masy. Jeśli porobią Wam się pojedyncze niewielkie kluchy nie przejmujcie się tym. Masę sernikową zostawiamy do wystudzenia ale mieszamy bardzo często, żeby nie zrobił się kożuch. Blachę po pieczeniu ciasta wykładamy nowym kawałkiem papieru do pieczenia, na dno dajemy pierwszy kawałek przekrojonego ciasta. Ja daję górną część ciasta przekrojoną powierzchnią do góry. Wykładamy połowę masy sernikowej, rozprowadzamy równomiernie, przykrywamy
Bułka z Chlebemdomownicy bardzo lubią zebrę więc postanowiłam ją nieco odmienić, przełożyłam ją masą śmietanową z galaretkami. Ciasto jest smaczne i ładnie się prezentuje, idealne do popołudniowej kawy. Składniki: Ciasto: 3 szklanki maki tortowej Stoisław 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka wody gazowanej 5 jajek 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra(...)pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju Dodatkowo: Wiórki czekoladowe Forma 25x40 cm. Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wlewamy olej oraz gazowaną wodę, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach
Bajeczna Kuchniablaty.3. Robimy masę budyniową: na mleku gotujemy budyń z cukrem. Studzimy.4. Masło / Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń.5. Robimy masę czekoladową: masło podgrzewamy, dodajemy pokrojone w kostkę obie czekolady, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do czekolady odsączone rodzynki i połowę alkoholu.6. Przekładamy ciasto (od dołu):biszkopt posmarowany dżemem z czarnej porzeczki połowa masy budyniowejdrugi biszkopt skropiony resztą alkoholudruga połowa
Kuchnia domowa Aniciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)wymieszaną żelatynę, razem zagotowujemy i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy
Tradycyjna KuchniaKolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie. Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 12 jajek 300 g cukru pudru 9 łyżek bułki tartej 300 g suchego maku Masa kawowa: 3 jajka 5 łyżeczek cukru kryształu 400 g masła 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Dodatkowo(...)godzinę. Po tym czasie odcedzamy go i mielimy dwukrotnie. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około
Trzeci talerz