ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:370/881)

Migdałek – Najlepszy Przepis na Ciasto z Paznokciami 64

minut. W taki sam sposób postępujemy z każdym plackiem – 3 razy. Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy masę krówkową a na samym końcu spirytus. Przekładamy na przemian: placek masa placek masa placek masa migdały (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Migdałek – Najlepszy Przepis na Ciasto z Paznokciami pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Ciasto miodowe z serem i gruszkami 116

łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami? Ciasto miodowe:  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny miód. Miód stanie się płynny, jeśli wstawimy go do naczynia z gorącą wodą. Nie przerywając ucierania dodawać partiami na przemian mąkę przesianą z proszkiem i sodą, przyprawę do piernika oraz lekko podgrzane mleko(...)masa stanie się jednolite bez widocznej mąki, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce olej. Masę miodową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 45 - 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto z miodem dość szybko się przyrumienia, jeśli więc ciasto zbyt mocno się przypieka, należy przykryć je papierem do pieczenia. Czas

Kuchcik gotuje
Krokiety a'la ruskie 161

smażymy cienkie naleśniki, tak by były rumiane z obu stron. W misce łączymy składniki nadzienia, ucieramy je widelcem, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy naleśniki są gotowe rozsmarowujemy na nich nadzienie i zwijamy, najpierw zakładając dwa bolki do środka i następnie rolując powstały prostokąt. Ciasto zwinięte ruloniki maczamy w jajku rozbełtanym z łyżką wody, obtaczamy w bułce i panierujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka migdałowa 129

pieczenia 4 jaja szklanka mąki 2 łyżki likieru amaretto  Moje ciasto upiekłam w 2 małych tortownicach, bo chwilowo straciłam kontakt z formą na keks . Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj masło i cukier i ucieraj mikserem kilka minut, Dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, dodaj

AZgotuj!
Galette z rabarbarem i gruszką 194

konfitura z rabarbaru  2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min. do lodówki. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte

NaKońcuJęzyka
Ciasto serowo - pomidorowe 163

fasolę i pieczemy spód jeszcze 15 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Szybkie ciasto z rabarbarem 132

szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru WYKONANIE Margarynę ucieramy  z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy.  Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę.  Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar

W kuchennym oknie Ewy
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 154

cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta

Smakowy Raj
Markos 359

mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodaję zimny budyń. 4. Jedną część biszkoptu smaruję powidłami śliwkowymi. Przykrywam ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wykładam masę budyniową, wyrównuję i przykrywam drugą częścią biszkoptu. 5. Polewę czekoladową przygotowuję wg przepisu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik biały – kuchnia podkarpacka 215

kawałkiem, który został już w brytfance). Na czas przygotowywania sera trzymamy ciasto w chłodnym miejscu. Ser mielimy dwukrotnie, lub przepuszczamy go przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Cukier dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Do miski wkładamy miękkie masło i ucieramy je z drugą połową cukru, śmietaną i serem. Dodajemy mąkę. Kiedy(...)ciasta. Nie ma potrzeby wykładania ciastem boków, ale powinien na nich być papier do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 1h i 10 minut (grzałka góra-dół) lub 1,5 h (grzałka dolna). Po wystudzeniu polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. W tym celu cukier puder ucieramy z wrzątkiem i sokiem z cytryny

Trzeci talerz
Babka krówkowa 27

masa kajmakowa – mała puszka Wykonanie: ? Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. ? Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta. ? Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. ? Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. ? Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia. ? Piec

To co kocham
Kruche ze śliwkami i bezą 30

jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche ? 3 szklanki (250ml) mąki pszennej ? 250 g masła ? 6 żółtek ? 3 łyżki cukru(...)miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. ? W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. ? Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. ? Ciasto trudno się zagniata

To co kocham
Babeczki drożdżowe "do koszyczka" 101

Zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 50 g mąki, 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. Jajko i żółtko ucieramy z erytrolem/cukrem. Dodajemy olej i szczyptę soli, miksujemy. Dodajemy rozczyn i resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Powinno być luźne, ale odchodzić z łatwością od ręki. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce

Czarnawisienka
Ciasto drożdżowe z owocami 147

drożdżowe z owocami - przepis Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, aż zrobią się płynne. Dodaję 1/4 szklanki mleka i 2 łyżki mąki (z tych składników, które przygotowałam sobie na ciasto). Rozcieram łyżeczką, aby nie było grudek, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Jeśli po 15 minutach drożdże nie chcą pracować, to nagrzewam piekarnik(...)minut do piekarnika. Jeśli używam drożdży suszonych to dodaję je do mąki. Cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli ucieram z żółtkami na gładką, puszystą masę. Do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrabiam hakiem do ciasta lub ręcznie gładkie, elastyczne ciasto, zajmuje to około 7-9 minut. W międzyczasie rozpuszczam masło i odstawiam na kilka minut, żeby

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czerwony tort truskawkowy z masą serową 87

Pyszne ciacho-zupełnie inne niż myślicie ,ucierane na maślance i sodzie,nie biszkoptowe,na styl "red velvet cake",do tego serowo-maślana masa i

Swojskie jedzonko
Kruche ciasteczka 281

żółtka ugotowane na twardo 1 jajko 2 jajka gotujemy na twardo. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dokładnie rozcieramy. Dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa stanie się pulchna. Następnie dodajemy jajko, cukier puder oraz połowę mąki. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i schładzamy przez co najmniej pół godziny. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ją lekko w ciasto. Ciasto

Dieta bez mleka
Ciasteczka Donaty 132

czekolady, kolorowa posypka, płatki czekoladowe itp. 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy żółtko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę, budyń w proszku, śmietanę i całość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy ciastka o średnicy około 8 mm, a następnie korkiem/naparstkiem mniejszy okrąg. Wykładamy

Gotowanie...to proste !
Naleśniki z malinowym twarożkiem 80

miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin

cucinare
Bezglutenowe ciastka imbirowe 144

odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Gotuj Się Kto Może
PISANKI Z KRUCHEGO CIASTA 129

proszku do pieczenia, około 1 i 1/2 szklanki mąki, jajko. Składniki na dekorację: kolorowe pisaki spożywcze, kolorowa posypka - perełki. Przygotowanie:  Masło ucieram z cukrem, dodaję jajko i proszek do pieczenia, mieszam. Stopniowo dodaję mąkę, dokładnie łączę. Ciasto wałkuję, wycinam foremką pisanki. Powtarzam czynność do momentu wykorzystania całego ciasta. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę około

JejKuchnia
RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ I BANANEM 156

podania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Oddzielam żółtka od białek. Krok 2. Do miseczki wlewam śmietanę, dodaję żółtka, mąkę, cukier, szczyptę soli - wszystko dokładnie ucieram. Dodaję banany pokrojone w kostkę - mieszam. Krok 3. Ubijam pianę z białek - dodaję do ciasta i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę na niewielkim ogniu z każdej strony na złoty kolor

Moja Książka Kucharska
BABA DROŻDŻOWA II 134

cukru, 1 łyżkę letniego mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na około 15 minut aż podwoi swoją objętość w misce ucieramy żółtka i cukry, następnie dodajemy część mąki, szczyptę soli, zaczyn, roztopione masło oraz mleko, ciasto wyrabiamy ręcznie lub używamy miksera, następnie   stopniowo dodajemy pozostałą mąkę, ciasto nie powinno być za twarde. na koniec do   wyrobionego

Słodkie zapomnienie
Piernikowe babeczki 116

ucieramy ze słodziwem na puszystą masę. Ucierając dodajemy żółtka, jogurt i miód. Mąkę mieszamy z kakao i sodą, dodajemy do masy i ucieramy dokładnie. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aż masy się połączą. Ciasto przekładamy do kokilek i pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut. Babeczki można udekorować wedle uznania

Kucharzyca
Ciasto Prince Polo 210

pół). Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta. i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. *Jeśli lubimy wyraziste kremy, możemy pod koniec ucierania dodać kieliszek czystej wódki lub rumu. Smacznego

My sweet a life
Babka pomarańczowa 182

dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić

Ala piecze i gotuje
Babka krówkowa 111

Wykonanie: • Krówki pokroić na małe kawałki, oprószyć mąką. • Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta. • Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. • Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. • Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną

To co kocham
Kruche ze śliwkami i bezą 134

śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej • 250 g masła • 6 żółtek • 3 łyżki cukru • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie • 500 g śliwek węgierek Beza • 6 białek • 1 szklanka cukru(...)proszek do pieczenia. • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem. • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej

To co kocham
Ciastka - kule śniegowe 464

obtoczenia: cukier puder.  Przygotowanie:  Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na białą masę. Dodajemy sól, mąkę i cynamon i ucieramy dalej. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i aromat rumowy. Mieszamy szpatułką. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na talerzu i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciastka przekładamy na blaszkę do pieczenia

Aga w kuchni
Ciasto wiewiórka 174

Witajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia domowa Ani
NALEŚNIKI Z MAKIEM I SOSEM CZEKOLADOWYM 123

łyżka startej skórki pomarańczowej   Sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 100g.czekolady 50g.kakao 120g.cukru 1 żółtko 0.5szkl.śmietany kremówki 20g.mąki 2 łyżki mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Składniki na ciasto miksujemy z 0.5szkl.wody. Odstawiamy na 15 min.,po czym smażymy cienkie naleśniki,zwinąć.Masło ucieramy z cukrem,mieszamy z resztą składników masy i smarujemy nią naleśniki,znów zwijamy.W naczyniu trzymanym nad parą roztapiamy czekoladę,dodajemy kakao,cukier

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto ucierane z owocami 187

Bardzo proste, szybie i smaczne ciasto z owocami :)  Składniki: 500 g mąki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie

Kulinarna (nie)codzienność
Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami czyli Slodki Czwartek odc.106 169

masła 1 jajko 8 pokrojonych na 4 części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
SERNIK MARMURKOWY 278

łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy

słodki bratek
Placek kukurydziany ze śliwkami 134

sól W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Żółtka oddzielamy od białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja

peggiwkuchni
Sernik z kratką 189

blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do  nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Studzimy. W międzyczasie rozwałkowujemy resztę ciasta, podsypując obficie mąką i wycinamy paski, aby zrobić kratkę na koniec. W dużej misce ucieramy miękkie masło, cukier waniliowy i 200g cukru pudru. Ucieramy, aż masa zrobi się biała i gładka dodajemy wtedy po jednym żółtku

Piekę, bo lubię
Naleśniki z malinowym twarożkiem 98

miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin

cucinare
Ciasto Maxi King 2034

cukrem pudrem (jeżeli pomijamy cukier, to ucieramy same masło). Następnie dodajemy  na przemian serek waniliowy i mleko w proszku, nie przerywając ucieranie masy. Na koniec dodajemy odrobinę alkohol i dokładnie mieszamy (ma powstać gładki krem). Warstwy ciasta : I. herbatniki II. połowa mlecznej masy III. warstwa herbatników IV. masa krówkowa V. warstwa herbatników VI. druga połowa mlecznej masy VII. warstwa

charlotte gotuje
czekoladowa niedziela #2 - czekoladowe prostokąty 191

kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej) Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym

chili & sugar
Kluski śląskie 108

mąki ziemniaczanej, sól, Wykonanie; Ziemniaki gotujemy, ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną.Dodajemy sól i dokładnie ucieramy na gładką masę.Formujemy kulki o średnicy 5 cm. Lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.Ciasto wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy pod przykryciem do wypłynieica na wierzch, potem jeszcze 2 minuty

Anioły w kuchni
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 164

stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki.  Masa serowa.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z orzechowym kremem 142

śmietanki 30%, 1 śmietan fix, 3 łyżeczki kremu mleczny migdał Karmello, orzechy laskowe w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana

Aga w kuchni
Ciasto ze śliwkami i bezową pianką 122

łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy koło siebie dowolne owoce. Najlepsze będą

Pyry na Gaz
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 195

ciasto do ostygnięcia na około 10-15minut, troszkę stwardnieje i wtedy ciasto wyjmujemy z blaszki. Tak trzeba upiec kolejne 5 porcji ciasta. Krem orzechowy:4. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i ucierać mikserem na średnich obrotach jeszcze przez około 3 minuty. Wsypać orzechy, wymieszać. 5. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny. Następnie dodać

Mała Cukierenka
SEROWE MINI RACUSZKI 174

łyżka* duże jajka – 2 szt* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę przesiewamy z cukrami i proszkiem do pieczenia.Jajka ucieramy z serem białym , a następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ma powstać gęste ciasto.W dużym garnku rozgrzewamy olej , z serowego ciasta formujemy kulki , spłaszczamy i delikatnie wrzucamy na olej.Smażymy na złoto ok.4 minuty , a następnie odsączamy na papierowym

Ostra na Słodko
Bananowa baba z sosem karmelowym na tropikalną wielkanoc 324

oleju roślinnego1 łyżka cukru waniliowego  Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem na gładką masę. Dodajemy rozgniecione widelcem banany i dobrze mieszamy. Suche składniki  dodajemy do masy bananowej, mieszamy do połączenia. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem i wysypanej mąką formy z kominem (dużej).  Pieczemy w 170 C przez

Z butelką mleczka w tle
Babka z polewą czekoladową 220

Babka z polewą czekoladową...Lekko wilgotna, dość słodka.Polana mleczną czekoladą.Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:250 g mąki pszennej;2

Gospodyni Miejska
Ciasteczka owsiane 248

kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli potrzeba - dodajemy mąkę lub gęsty jogurt naturalny). Ręką formujemy kluki, spłaszczamy i układamy ciasteczka na blaszce. Pieczemy ok. 25 minut

Czarnawisienka
Ucierane ze śliwkami, kruszonką i lukrem 199

Jeszcze nikt mi nigdy nie powiedział, że nie lubi ciasta ze śliwkami!, kwaskowatość śliwek została przełamana lukrem i wyszło idealnie.  Składniki na dużą prostokątną blaszkę

Apetyczna babeczka
Tunel śliwkowy 222

przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo

Niezły Młynek