ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:366/881)

Makowiec 187

żółtek. Orzechy siekamy (niezbyt drobno). Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Lekko odciskamy nadmiar soku. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po żółtku i mąkę z proszkiem i kaszę manną. Dokładamy jabłka i masę makową. Miksujemy. Dodajemy do ciasta masę makową i bakalie. Mieszamy dokładnie łyżką. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Łączymy delikatnie z ciastem. Masę

Pobite gary Barbary
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 83

cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka kakao, garść rodzynek (wcześniej namoczonych w cydrze), 2 łyżki kremu cytrynowego Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy

Raj dla Podniebienia
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 233

koniecznie wypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli,  Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach.  Krem budyniowy

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe z orzechami 108

cukru kryształu - 6 jajek - 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając przesianą mąkę. Do masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz pokrojone orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem blachy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Tort stracciatella z malinami 359

600g świeżych malin. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serek mascarpone, chwilę ucierać, do połączenia się składników. Dodać 50g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady- startych na drobnych oczkach. Dokładnie wymieszać. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć 1/3 kremu, rozłożyć 3/4 malin, posmarować znowu 1/3 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę

Z miłości do słodkości
Ciasto cztery smaki z masą serową 321

części ciasta, ale po upieczeniu kolor pozostaje bez zmian, a nawet ciasto ma siny brzydki kolor, dlatego dodałam odrobinę barwnika spożywczego . Stąd taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam(...)szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy

O kuchni z uczuciem
Sernik gotowany 137

misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min. Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam. Do masy maślanej dodaję porcjami zmielony twaróg. Na końcu(...)masę. Chwilę jeszcze gotuję, cały czas mieszając. Konsystencją i smakiem przypomina serek homogenizowany.  Zestawiam z palnika i odstawiam  aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową

Ciasteczkowy Potwór
Biszkopt z rabarbarem + film 147

łodyg rabarbaru 5 jajek szklanka cukru kryształu szklanka mąki pszennej cukier puder do posypania ciasta przepis Umyty i obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę

Smakowite Dania
Ciasto z porzeczkami i mascarpone 142

stopniach. Następnie jeszcze 5 minut bez obciążenia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Można przygotować dzień wcześniej. Masło ucieramy z serkiem mascarpone, dodajemy przesiany przez sito cukier puder. Wykładamy krem na wierzch. Następnie układamy umyte owoce. Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć zalewamy ciasto.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 135

ekstraktu waniliowego POSYPKA NA WIERZCH : 1 łyżka cukru zwykłego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu DODATKOWO: 2 op. ciasta francuskiego - zimne, z lodówki 1 roztrzepane jajo Brzoskwinie mieszamy z przyprawami korzennymi i ekstraktem, odstawiamy. Cukier i cynamon mieszamy i również odstawiamy na bok. Ser ucieramy ręcznie z cukrem pudrem aż masa będzie gładka, dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Kremówkę ubijamy ręcznie rózgą

Calzonella.com
Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową 103

miejscach.  Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Wyjmujemy.  Pozostałą 1/3 część ciasta rozwałkowujemy i wykrawamy okręgi większe i mniejsze  Masa twarogowa: Żółtka oddzielamy z białek. Białka wraz z solą ubijamy na sztywną masę. Masło ucieramy wraz z cukrami. Następnie dodajemy stopniowo żółtka cały czas miksując. Na średnich obrotach dodajemy partiami ser oraz rodzynki

Lena Gotuje
Sernik królewski-pyszny i prosty 73

rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy

zdrowo i aktywnie
Sernik królewski-pyszny i prosty 136

rodzynek namoczonych Przygotowanie: ciasto 1. Masło siekamy w mniejsze kawałki i łączymy z mąką. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Dzieliśmy na 2 części, owijamy folią obie części i wsadzamy do zamrażarki na 30 minut. masa serowa 2. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone masło (ostudzone) i ubijamy całość. Następnie porcjami dodajemy twaróg, budyń i wiórki kokosowe. Na koniec dodajemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bomboloni - Włoskie pączki 127

trakcie wyrabiania dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy przez ok. 2 min. Wyrobione ciasto powinno być bardzo lepkie. Zagniecione ciasto przekładamy do posmarowanej olejem misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2,5 godz, aż wyrośnie. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, aż nie będzie żadnych grudek (jeżeli masa jest zbyt gęsta do ucierania, dodajemy

Kuchnia Łukasza
Makowy przekładaniec 195

baterie po zimie. Ta pogoda skłania mnie do zabrania się za porządki, jakoś tak lubię wszystko odświeżyć i wygonić resztki zimowej szarości. Tyle filozofowania, zapraszam na pyszne ciacho makowe Ciasto: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g suchego maku Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając(...)jajeczną, chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Miękkie masło ucieramy, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy do niego łyżka po łyżce ostudzony krem. Ważne, by masło i krem miały zbliżoną temperaturę. Ciasto makowe przekrawamy na pół, smarujemy kremem, składamy i polewamy czekoladą. Smacznego Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy, do otrzymania 3 blatów

Cynamonowe szczęście