ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:358/881)

Placuszki z bielucha i jagódek 130

użyłam mrożone)   1 łyżka oleju    cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki

peggiwkuchni
Rolada malinowa z bananami 175

mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami,  Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami,  Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej(...)skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim ulubionym dodatkiem jednak jest domowej roboty ekstrakt waniliowy.  Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów.  Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego

vaniliowoczekoladowa
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 172

przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez

Food Square
Pączki z nadzieniem różanym 169

roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
Pączki z nadzieniem czekoladowym 206

roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło

Bajeczna Kuchnia
NALEŚNIKI Z SOSEM CZEKOLADOWYM I ORZECHAMI 138

pomarańczy Sos: ************************************* 10 dag.czekolady 5 dag.kakao 12 dag.cukru 1 żółtko  2 łyżki mleka 0.5 szkl.śmietanki 20 g.mąki ******************************************* Produkty na ciasto zmiksowaćz połową szklanki wody.Odstawiamy na 15 minut,po czym smażymy cienkie naleśniki .Masło ucieramy z cukrem,wymieszać z resztą składników nadzienia i tą masą posmarować naleśniki , zwinąć .W naczyniu do kąpieli wodnej roztopic czekoladę , dodać kakao ,cukier

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 185

może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Puszysty sernik z musem truskawkowym 141

TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru  1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń

MamaOskarka
Ciasteczka z tahini 124

Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam

Ostra na Słodko
Kluski na Parze - "Pampuchy" 160

przygotowania:Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ok. 100 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut.Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn do mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h)Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy

Słodka Strona
Ubijana babka cytrynowa 213

Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1

Gospodyni Miejska
Babeczki waniliowe 180

Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka  i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Babeczki waniliowe

Czarnawisienka
Ciasteczka z m&m'sami 173

mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 13-15 minut. Smacznego

Salonik smaków
Faworki 194

śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder do posypania. Przygotowanie: Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło  i mieszamy.  Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy  na cienko . Kroimy paski

cookpl
Miodownik z orzechami 387

mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi