Marcepanki na Maderze 138alkohol dobrze rozprowadził się w masie. 1 białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy, ale już bez ucierania tak, aby zachować puszystość. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Masę migdałową nakładamy na ciasto opłatkowe, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoto. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, a następnie kroimy w kostki wielkości
Kate's Kitchen
Trójkolorowa babka 173maku cukier puder do posypania 1. Miękkie masło ucieramy z cukrem przez 2-3 minuty do powstania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Nstęępnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej. 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej suchy mak. Każdą z części mieszamy
Szefowa kuchni
Babka kokosowo-kakaowa 171Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po żółtku, cały czas ucierać. Dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia, następnie mleko i resztę mąki. Ucierać, aż składniki się połączą. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Do drugiej części dodać kakao
Agusiowe smakołyki
Ciasteczka HOBNOB'S 199soli 100 g gorzkiej (lub mlecznej czekolady) 10 g masła Przygotowanie: Ucieramy masło z cukrem (mikserem). Dodajemy miód i dalej ucieramy. Zmniejszamy prędkość miksera i dodajemy płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek i sól. Miksujemy, ciasto powinno być lekko klejące. Odrywamy małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rozpłaszczamy w dłoniach. Powinny mieć ok. 3-4 cm średnicy
bistro mama
rogaliki z nadzieniem migdałowym 249części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych
babka w formie
Krem budyniowy do przekładania ciast i tortów. 176skorupka. Masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawaj stopniowo cukier puder. dalej ucierając dodawaj stopniowo wystudzony budyń. ucieraj, aby krem miał jednolitą konsystencję i będzie puszysty. gotowym kremem przekładaj torty i ciasta. Z podanej porcji przełożysz dwie warstwy tortu o średnicy 18 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu zwiększ proporcje
Przepisy i porady kulinarne
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 459Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec
Ostra na Słodko
PODUSZKOWIEC / CIASTO PODUSZECZKI / SERNIK NA KAKAOWYM SPODZIE 563Połączenie sernika z ciastem czekoladowo – kakaowym = zawsze idealne! Dzis mam dla Was przepis na jedno z ulubionych ciast mojej mamy – ciasto zwane potocznie poduszkowiec
Ostra na Słodko
Kruche ciastka typu pieguski 205jajko szczypta soli według uznania: mieszanka orzechów (około szklanki), bakalii, czekolady(najlepiej 150 g i więcej) Ewentualnie: mąka do podsypania gdy ciasto się klei. Przygotowanie: Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i mieszamy bądź delikatnie ucieramy do połączenia. Do masy maślano-jajecznej dodajemy powoli suche składniki i mieszamy dokładnie
CynamonemPoOczach
Babka herbaciano-cytrynowa 184cytryny Przygotowanie: Herbatę wlewamy do garnka, dodajemy rodzynki i razem gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy sodę i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, skórkę cytrynową, sól, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewamy zimną herbatę i dokładnie całość łączymy. Na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy i ciasto wylewamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy
Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWO-OWSIANE 168łyżek płatków owsianych , 60 g orzechów włoskich zmielonych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g czekoladowych dropsów WYKONANIE Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, następnie resztę składników, które mieszamy łyżką. Na blaszkę wykładamy ciasto, mokrymi rękami formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach na złoty kolor
słodki bratek
Babka ziemniaczana z fasolą i twarogiem 235jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem. Keksówkę smaruję masłem lub olejem. Wykładam połowę ciasta ziemniaczanego, na to masę serową i na koniec resztę ziemniaków. Wierzch babki posypuję pozostałą smażoną cebulą. Piekę 1,5 godziny w 180 stopniach
Ugotowane pozamiatane
rogaliki półfrancuskie 660części, rozłożyłam nadzienie i zwinęłam rogaliki. Piekłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Ponieważ ciasto jest bez cukru udekorowałam moje trzyskładnikowe rogaliki grubą warstwą lukru królewskiego - jedno białko ucierałam łyżką z cukrem pudrem dodawanym stopniowo aż do uzyskania pożądanej gęstości (ilość pudru w zależności od wielkości jajka, mniej więcej 4 - 5 czubatych
babka w formie
Gulasz wołowy z czosnkowo- pietruszkowymi chlebkami naan 187jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy z oliwek ok 2 łyżki masła 4 ząbki czosnku kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania chlebków: Drożdże ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny, mąkę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, w trakcie dolewając oliwę z oliwek. Gotowe ciasto pozostawiamy pod bawełnianą ściereczką do wyrośnięcie (podwojenia objętości), następnie dzielimy na 6-8 części
Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowe pierożki z jeżynami 159dodajemy oliwę i sól i zalewamy wrzątkiem, chwilę mieszamy łyżką i odstawiamy by przestygło, dodajemy jajko i zagniatamy podsypując mąką. Serek ucieramy z jajkiem i cukrem dodajemy jeżyny i delikatnie mieszamy by nie rozgnieść owoców. Ciasto wałkujemy tradycyjnie, wykrawamy krążki szklanką i lepimy pierogi nakładając po łyżeczce nadzienia. Gotujemy w osłodzonym wrzątku, podajemy z bitą śmietaną
Gotowanie jest łatwe
Zupa rybna z kluskami francuskimi 212ugotowane marchewki (z wywaru) oraz doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. W garnku zagotowujemy wodę na kluski. Białka ubijamy na sztywno z solą. Masło ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek przesiewamy mąkę, dodajemy ubite białka – delikatnie łączymy składniki. Ciasto ma być dość gęste. Na wrzątek kładziemy łyżeczką kluski, każdorazowo maczając w nim łyżeczkę. Gotujemy na średnim ogniu 3 minuty od chwili wypłynięcia
mojewypiekiinietylko
ORZESZKI Z MASĄ ORZECHOWO - MLECZNĄ 144PRZYGOTOWANIE : Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy jajka i mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki, żeby troszkę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z zimnego ciasta robimy małe kuleczki które pieczemy w gofrownicy w formie na orzeszki. Ostudzone połówki ciasta smarujemy kremem i sklejamy. Ciastka
Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka z m&m'sami 139mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Pyszności Słodkości
Placuszki z bielucha i jagódek 186użyłam mrożone) 1 łyżka oleju cukier puder do posypania Jajko ucieramy z cukrem wanilinowym, dodajemy bielucha i dalej ucieramy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno wyjść gęstsze niż na naleśniki. Dosypujemy jagódki i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją olejem i smażymy nieduże placuszki
peggiwkuchni
Rolada malinowa z bananami 220mąka była zawsze przesiana przez sitko oraz dodawana do masy porcjami, Cukier- z praktyki wiem, że dla tego rodzaju ciasta najlepiej używać cukru drobnego (do wypieków) ewentualnie przesianego cukru pudru, gdyż szybciej rozpuści się podczas ucierania z jajkami, Jajka- Najważniejsze jest to by nie dodawać jajek prosto z lodówki. Jeśli tak jest należy je wyjąć na co najmniej(...)skórki z cytrusów, czekoladę czy też kawę. Moim ulubionym dodatkiem jednak jest domowej roboty ekstrakt waniliowy. Mam nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów. Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego
vaniliowoczekoladowa
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 230przestudzenia. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i kremowym serkiem. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Wlej olejek waniliowy i likier pomarańczowy. Zmiksuj ponownie. Zacznij dodawać powoli suche składniki i wlewać stopniowo wodę, cały czas miksując. Ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję. Gotową masę podziel na dwie formy o tej samej średnicy posmarowane masłem. Piecz przez
Food Square
Pączki z nadzieniem różanym 222roztartych drożdży z 1 łyżką cukru ,300 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło
Bajeczna Kuchnia
Pączki z nadzieniem czekoladowym 256roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło
Bajeczna Kuchnia
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 234może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń
MamaOskarka
Puszysty sernik z musem truskawkowym 202TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy jogurt i budyń
MamaOskarka
Ciasteczka z tahini 175Tahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam
Ostra na Słodko
Kluski na Parze - "Pampuchy" 215przygotowania:Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i ok. 100 ml ciepłego mleka robimy rozczyn. Odkładamy na 10 minut.Żółtka ucieramy z cukrem, wlewamy rozczyn do mąki i łączymy z resztą składników. Dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 1,5 h)Po tym czasie formujemy niewielkie kulę i znów odstawiamy
Słodka Strona
Ubijana babka cytrynowa 277Ubijana babka cytrynowa...Lekko wilgotna, pyszna.Z dodatkiem soku i skórki z cytryny.Oblana lekko kwaśnym lukrem.Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową.Zapraszam!Składniki:Ciasto:4 duże jaja;1
Gospodyni Miejska
Babeczki waniliowe 238Aromat waniliowy 6 łyżek jogurtu waniliowego Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło miksujemy z cukrami. Stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Babeczki waniliowe
Czarnawisienka
Ciasteczka z m&m'sami 242mąki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g masła szczypta soli 150 g cukierków m&m's Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy mąkę i szczyptę soli. Z tak przygotowanego ciasta wykrawamy ciasteczka, na których układamy cukierki. Blaszkę posypujemy mąką i umieszczamy na niej ciastka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 13-15 minut. Smacznego
Salonik smaków
Faworki 244śmietany, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżki miękkiego masła, Szczypta soli, 500 g Smalca, ewentualnie oleju, Cukier puder do posypania. Przygotowanie: Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy do nich śmietanę, masło i mieszamy. Wsypujemy mąkę , oraz alkohol . Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę na stolnicy wysypanej mąką, wykładamy ciasto i dokładnie wałkujemy na cienko . Kroimy paski
cookpl
Miodownik z orzechami 442mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na kruchym cieście z jagodami kamczackimi 180posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy kaszą manną i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej i jagód. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie(...)ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Jagody: Jagody rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody mieszamy z budyniem w proszku i cukrem lekko rozcierając widelcem. 4. Do pieczenia: Na schłodzone ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a następnie ,,kupkami'' jagody. 5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia
Izabelawkuchni
MURZYNKOWY SERNIK 750blaszkę o wymiarach 35 x 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. masa serowa: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser, budyń i na koniec delikatnie mieszając pianę z ubitych białek. Masę wylewamy na ciasto, na wierzch masy serowej rozlewamy resztę ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 1h. ciemna polewa
Prosto i Smacznie z Anetą
Ptysie z kremem karpatkowym 155pomyliłam! Ptysie są bardzo łatwym przepisem i poradzi sobie z nimi każdy, wystarczy przestrzegać tylko kilka prostych zasad. Z podanego przepisu wychodzi ok 20szt. Ptysie z kremem karpatkowym – Ciasto parzone: Składniki: 200g mąki 120g masła 4 jaja 250ml wody Szczypta soli Ptysie z kremem karpatkowym – przepis Przygotowanie: W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Mąkę spulchniamy(...)momentu, aż masa będzie lśniąca i będzie odchodzić od ścianek garnka. Masę odstawiamy do wystudzenia. Zimną masę ucieramy z jajkami, bardzo ważne jest, aby jajka dodawać do masy stopniowo (jeżeli dodamy wszystkie jajka na raz ciasto nie wyjdzie ). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy porcje masy zachowując spore odstępy ponieważ ciasto w czasie pieczenia zwiększa
Księga-Smaku
Pulchna zebra z wiśniami 165zebra. Zobacz również mój inny przepis na na zebrę z jabłkami – smacznego:) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, zostawić bez niczego, polać polewą, udekorować wiśniami lub tartą czekoladą. Ciasto puszyste, lekkie, wspaniałe. W sam raz na spotkanie z rodziną Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 450 4 jajka 1 szklanka oleju(...)szklanki cukru łyżeczka aromatu śmietankowego lub waniliowego 350 g wydrylowanych wiśni, u mnie mrożone bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy powoli olej i wodę gazowaną. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto
Zasmakuj Kuchni