ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:341/881)

Szarlotka z połówkami jabłek 376

pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną, ale jeszcze ciepłą polewamy lukrem (cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi  orzeszkami pistacjowymi.Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi

mojewypiekiinietylko
Placki z jabłkami, puszyste i pyszne 371

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia ( ja mąkę z proszkiem przesiałam, jak do każdego ciasta ). Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż staną się jaśniejsze i lekko napuszone ( nie trzeba długo ucierać, nie potrzeba nawet miksera, ja zrobiłam to drewnianą łyżką ). Dodać mleko, tłuszcz i cynamon ( jeśli używacie ), wymieszać rózgą kuchenną. Dodać

Opowieści z piekarnika
SER W CIEŚCIE MURZYNKOWYM MAŁA BLACHA 182

pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki powidła lub dżemu 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka WYKONANIE: SER: Masło ucieramy, dodajemy cukier puder oraz po jednym jajku, dobrze miksujemy. Następnie dodajemy ser, budyń oraz sok i skórkę z cytryny.  CIASTO: Wszystkie składniki przekładamy do miski, mąkę z proszkiem, sodą i kakao przesiewamy. Ciasto dobrze miksujemy. Blachę wykładamy papierem

Pani na deser
Ciasto cytrynowe. 150

cytryny. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta dodaj trochę więcej soku z cytryna tak, aby lukier można było łatwo rozprowadzić na cieście. Sposób wykonania :   M asło lub margarynę utrzyj na puszystą masę. Dodaj połowę cukru i dalej ucieraj, aż masa zbieleje. Następnie wsyp otartą skórkę z cytryny, jeszcze chwilę ucieraj. Teraz dodaj sok z cytryny oraz jogurt, całość dobrze zmiksuj(...)proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę , delikatnie wymieszaj ( najlepiej rózgą kuchenną ) do całkowitego połączenia się składników. Piec w nagrzanym piekarniku 165 C przez około 40 - 50 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone, jeśli nie to wydłużamy pieczenie. Gdy ciasto trochę przestygnie, ale jest jeszcze ciepłe, nakłuwamy go w kilku miejscach np. patyczkiem do szaszłyków. Całkiem wystudzone

Przepisy i porady kulinarne
Kremówka Na Biszkopcie 182

Wspaniałe ciacho na biszkopcie z kremem budyniowym. Polecam wszystkim :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm       Ciasto 4 jajka 1 szkl mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel esencji waniliowej 1/2 - 3/4 szkl cukru (zależny czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie )      Krem 500 ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka maki(...)naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Następnie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce masy budyniowej aż do jej wykończenia. 5. Ciasto przekrawamy na dwie części i zwilżamy je sokiem z cytryny rozmieszanym w wodzie ( tak około 1/3 szkl) Nakładamy krem i wstawiamy do lodówki

Gotowanie...to proste !
Łatwe ciasto z rabarbarem i kruszonką 220

pokroić w kawałki - mniej więcej o grubości 1 cm . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram(...)mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem

Grunt to przepis!
Łatwe ciasto z czereśniami pod kruszonką 362

będzie się roztapiać na cieście, tylko pozostanie w formie grudek . Teraz można zabrać się za ciasto właściwe. W dużej misce utrzeć mikserem miękką margarynę z cukrem na biały puch - cukier dosypując po trochu . Mnie przeważnie brak cierpliwości i do białego puchu nigdy nie dochodzę - ucieram(...)mikserem do momentu, gdy cukier się z grubsza rozetrze, a całość zmieni kolor na bardziej kremowy.   Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę.   Średnią tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem

Grunt to przepis!
Kruche ciasteczka cytrynowe 121

waniliowego 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder dżem malinowy (lub inny, najlepiej kwaskowy)       *** Masło ucieramy mikserem razem z cukrami i żółtkami. Dodajemy sok z cytryny miksujemy do uzyskania jednolitej masy *** *** Dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm. Foremkami wycinamy ciasteczka *** *** W co drugim ciasteczku

Blog z Apetytem
Murzynek Bambo 431

ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Do ciasta cienkim strumykiem wlewam olej. Następnie dodaję ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam zimną(...)gotującego się mleka. Mieszam i gotuję przez 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Ucieram. Na końcu do masy dodaję drobno pokrojoną gorzką czekoladę. Mieszam. Masą przekładam biszkopty. 4. Wierzch ciasta smaruję masą kajmakową oraz posypuję uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Babeczki brownies z Nutellą 205

mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M   Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem. Ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku(...)mieszając ( zobacz FILM ). Gotowe ciasto przełożyć równomiernie do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 22-25 minut. 5. Po wyjęciu z piekarnika odstawić blaszkę na około 10 minut i po tym czasie wyciągnąć babeczki do ostygnięcia. Krem: 6. Masło utrzeć, ucierać przez około

Mała Cukierenka
Tarta z jabłkami i brzoskwiniami 108

wszystko razem łączymy. Dodajemy zimne masło i siekamy je razem z suchymi składnikami na mniejsze kawałeczki. Następnie palcami wszystko ucieramy na kruszonkę. Dodajemy żółtka i ponownie rozcieramy. Aby wszystko połączyć całość dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu lub śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i kiedy będzie gładkie, to formuje je w kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na 10 minut do lodówki

Analiza Smaku
Ciasto czekoladowo-cynamonowe z kremem mascarpone 102

śmietany 36% lub 30% • ekstrakt waniliowy • 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie kremu: • Śmietankę ubijamy na sztywno. • Serek mascarpone ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. • Za pomocą łyżki dodajemy śmietanę do masy serowej i delikatnie mieszamy. • Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy obficie kremem i posypujemy cynamonem

KUCHNIA POLSKA
babka cytrynowa 137

ucierając dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę.  Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około

babka w formie
Sernik królewski 525

proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem. Łączymy z  pozostałymi  składnikami i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny Przygotowanie masy serowej: Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka

W kuchennym oknie Ewy