ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:336/881)

Kruche ciasteczka w cynamonie. 151

pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: pół szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: 1. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i jajko ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Ciasto nabieramy łyżką i dłońmi formujemy kulki, następnie obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem. 3. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem

Izabelawkuchni
WŁOSKI ORZECHOWIEC 116

masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowego nadzienia odkładamy 2 łyżki, a pozostałą część dzielimy na 2 równe części. Ciasto:   W misce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Hiszpan 149

Resztę mleka zagotować i wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki Mieszając ugotować budyń, wystudzić Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem

Proste Potrawy
Babka drożdżowa wilgotna 118

ekstrakt waniliowy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa i ewentualnie troszkę skórki z cytryny. Nie ma nawet potrzeby moczenia rodzynków w rumie. To doskonałe ciasto drożdżowe na co dzień i na święta. Przepisy na babki wielkanocne Babka marmurkowa ucierana Babka drożdżowa parzona Łatwa babka majonezowa Babka jogurtowa Babka drożdżowa wg przepisu z 1963 roku Babka z ajerkoniakiem Babka piaskowa  sposób(...)Starter - przygotowujemy pierwszego dnia 100 ml letniej wody o temperaturze około 30-35 stopni 100 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 10 g świeżych drożdży  Ciasto drożdżowe  - przegotowujemy i pieczemy drugiego dnia cały starter 210 g mąki pszennej uniwersalnej (typ 500 lub 550) 2 jajka 60 g miękkiego masła posiekanego na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka z białą czekoladą 148

czekoladę. Miękkie masło utrzeć mikserem wraz z cukrem pudrem, dodać jajko, zmiksować jeszcze chwilę, wsypać mąkę z resztą składników i wymieszać łyżką. [ nie ucierałam masła tylko wszystko razem zagniotłam rękoma]. W dłoniach formować małe kuleczki (gdy ciasto się zbyt mocno lepi można je schłodzić w lodówce), układać na blasze wyłożonej papierem, lekko spłaszczać widelcem / tłuczkiem do mięsa . Piec około

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z wiśniami 87

proszku do pieczenia 5 jajek,  szczypta soli,  4 szklanki wydrylowanych wiśni,  łyżeczka skrobi ziemniaczanej cukier puder Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szczyptę soli, olej i miksując dalej dodajemy stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto powinno być dość gęste.  Wiśnie delikatnie obsypujemy skrobią.  Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią ciasto

Lena Gotuje
Cytrynowa szachownica 463

gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny.  Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier

kgwjanczewo
Sernik z brzoskwiniami! 149

budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka  - 3 łyżki cukru Ucieramy mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę białka, następnie dodajemy cukier. Ubijamy na sztywno. Tortownicę wylep ciastem, zostaw 1/3 część na wierzch ciasta. Ułóż brzoskwinie. Zalej masą serową, wyłóż pianę z białek, posyp startym na tarce ciastem kakaowym

SMYKWKUCHNI
Chrupiące gofry z truskawkami 148

tego co kto lubi :)  Tak jak wspomniałam wcześniej zaczynam od nasmarowania i nagrzania gofrownicy. W tym czasie spokojnie przygotowuję ciasto. Oddzielam białka od żółtek i ubijam białka na sztywno wraz ze szczyptą soli. W drugim pojemniku ucieram żółtka z cukrem tak by się ubiły, dodaję mąkę i proszek do pieczenia, mleko i 3 łyżki oleju rzepakowego. Wszystko mieszam

Mango Papaja
Serowy leśny mech 281

tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką z żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy

Pyry na Gaz
Ciasto czekoladowo - cytrynowe 238

śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao (przesiane) Krem cytrynowy: 1/2 szklanki soku cytrynowego ( mi wyszły 2,5 cytryny) 1 szklanka cukru 4 żółtka 115g masła ( musi być miękkie) 1 szklanka śmietany kremówki 30% 2 łyżki żelatyny ( jeżeli budyń nie zgęstnieje). Ucieramy (mikser z trzepaczką do białek) żółtka z cukrem pudrem(...)około 30 minut to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy z piekarnika.  Ciasto opadnie. Studzimy w tortownicy. Zdejmujemy papier i zostawiamy w tortownicy. Teraz czas na krem cytrynowy. Do rondelka wlewamy sok z cytryn i dodajemy pół szklanki cukru. Grzejemy, aż cukier się rozpuści.  W misce ucieramy mikserem żółtka z drugą połówką cukru, do gęstej jasnej masy. Dodajemy pomału

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 129

kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki

Ciasteczkowy Potwór
Babka kawowa z kremem makowym 172

czekolady; i rewelacyjnie smakuje o każdej porze dnia :-). Można się zakochać w tym prostym, ucieranym wypieku, uzupełnionym o pyszną śmietankową masę i posypanym tartą skórką pomarańczy. Dziś u mnie pachnie naprawdę cudownie!  Babka kawowa z kremem makowym. Składniki na keksówkę 40 cm. Ciasto (składniki temperatura pokojowa): 2 szklanki cukru 4 jajka 40 dag mąki pszennej tortowej łyżeczka proszku(...)misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy do połączenia składników. Cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy jajka - jedno po drugim, pilnując, by się wtarły. Kolejno dodajemy Inkę - także stopniowo.  W innym naczyniu łączymy sypkie składniki - kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy je stopniowo do ciasta, stale ucierając.  Gotowa masa jest gęsta. Wylewamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
,,Babka tulipan’’ 114

kształcie drobnych kuleczek małe czekoladowe jajka z kolorowymi nakrapianymi skorupkami Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych składników dodajemy stopniowo żółtka a następnie dolewamy olej i aromatu waniliowego. Mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, przesiewamy i mieszamy z ciastem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Powstałe(...)wysmarowanej olejem i obsypanej odrobiną bułki tartej. Przejeżdżamy dookoła łyżką na środku wylanego do blaszki ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę zostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy razem z gorąca wodą, sokiem z limonki i barwnikiem. Przestygnietą babkę polewamy lukrem, dekorujemy według uznania. Udanych

Podróż w kulinaria
Baba z kuleczkami marcepanowymi 156

formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta. CIASTO: Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy cukier i cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym jajku aż do skończenia.  Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem(...)całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą

Wanilia i Kardamon