ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:333/881)

CIASTECZKA KRUCHE COFFE TIME 127

się do pomocy.   Składniki: kostka masła 300 g mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru pudru szczypta soli mąka do podsypywania Wykonanie: Jajko ucieramy z cukrem. Dodajemy masło i szczyptę soli. Dobrze mieszamy, dodajemy mąkę, zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Po pól godzinie rozwałkowujemy, wałkiem z grawerem dociskając przejeżdżamy po rozwałkowanym cieście. Gotowe ciasteczka wycinamy za pomocą większej szklanki. Pieczemy

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka ucierana na maślance 141

Szarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest – szarlotka ucierana na maślance :) Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka(...)Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45-55 minut. Po wystudzeniu szarlotkę ucieraną na maślance posypujemy cukrem pudrem. Post Szarlotka ucierana na maślance

Pociąg Do Kuchni
Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami. 227

przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest(...)trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką

Zakątek rozkoszy kulinarnych
CUDOWNY SERNIK MOJEJ MAMY, BABCI I PRABABCI + FILMIK 38

ziemniaczanej  masa kajmakowa lub polewa na wierzch ciasta  migdały do posypania  PRZYGOTOWANIE :  Składniki ciasta zagnieść i wyłożyć. Blaszkę o rozmiarze 25/30 cm wyłożyć papierem i rozłożyć na nim ciasto. Należy je podpiec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 % C, do momentu aż się zarumieni.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło(...)temperaturze pokojowej i dalej ucieramy. Po chwili partiami dodaję ser i wlewamy śmietanę. Kiedy składniki się dobrze połączą dodajemy rodzynki a na koniec ubitą na sztywno pianę ze szczyptą soli. Pianę łączymy ze serem mieszając szpatułką.  Ser wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku do 170 % *. Po godzinie studzimy sernk 1 godzinę przy lekko

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka cytrynowe 141

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy startą skórkę cytryny oraz wyciśnięty z niej sok. Nie przerywając ucierania dodajemy żółtka. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce, a następnie dodajemy do masy i miksujemy do połączenia. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm, podsypując cały czas mąką. Wykrawamy ciasteczka i układamy

kulinarne odsłony pati
Oczy carycy 124

stopniach. Krem Gotujemy budyń z 1 i 3/4 szklanki mleka z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, gdy ostygnie, ucieramy go z miękkim masłem. Zaparzamy mocną kawę, lekko słodzimy, studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Wystudzone ciasto kroimy na 2 placki. Na pierwszy placek wykładamy połowę kremu, następnie układamy namoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wylewamy mocno tężejącą galaretkę

na moim stole...
Sernik z różą i skórką pomarańczową 122

ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na dno tortownicy wysmarowanej margaryną. Ciasto naukłuwamy widelcem i podpiekamy na rumiano w 170*C. Resztę ciasta owijamy folią spożywcza i wkładamy do zamrażarki. Po upieczeniu na spód wykładamy konfiturę różaną. Masa serowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy żółtka, przesiany cukier puder i twaróg. Dokładnie miksujemy. Pianę ubijamy na sztywno. Wykładamy na masę serową

VioletoweKucharzenie
Ciasto Mocno Czekoladowe 183

chłodną kawą i ekstraktem z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i mieszamy do połączenia. 2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Rozdzielamy ciasto na dwie formy. Wygładzamy. Władamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Krem czekoladowy: 230 g masła(...)Masło umieszczamy ze śmietanką w misie miksera i miksujemy około 3 minuty. Dodajemy cukier puder, ucieramy. Następnie kakao i ekstrakt z wanilii. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Dodatkowo: 0,5 słoiczka dżemu porzeczkowego Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy około 3-4 łyżek kremu czekoladowego. Przykrywamy drugim blatem. Resztą kremu obkładamy wierzch i boki ciasta. Odstawiamy

Made By Mom And Son
Makowiec w biszkopcie 46

idealnie nada się jako świąteczne ciasto. Pomiędzy dwoma warstwami cienkiego, jasnego biszkoptu znalazła się maślana masa na kwaśnej śmietanie oraz wkładka makowa. Wykorzystałam do niej przepis na makowiec japoński, zwany też inaczej jako makowiec z jabłkami. Kto raz go próbował, wie, że jest to jedno z najbardziej wilgotnych ciast makowych. Po prostu pyszne. Całościowo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a przez(...)około 13-15 minut. W ten sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt. Masa: Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch. Pod koniec dodajemy po 1 łyżce kwaśnej śmietany (w temp. pokojowej). Składanie: Na jednym blacie biszkoptowym rozprowadzamy połowę kremu. Dajemy ciasto makowe. Wykładamy pozostały krem, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch dekorujemy polewą. Polewa: Żelatynę zalewamy

Smaki Na Talerzu
Ciasto bananowe 51

przepis na wilgotne ciasto bananowe z dodatkiem orzechów włoskich. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki potrzebne do wykonania ciasta bananowego 3 duże dojrzałe banany 1 szklanka cukru 3 jajka 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki mleka 180 g miękkiego masła duża garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak wykonać ciasto bananowe Banany rozdrabniany widelcem w jednej misce(...)kolejno innej misce miksujemy jajka razem z masłem na puszystą masę, dodajemy cukier i ucieramy dalej. Kolejno należy dodać mleko razem z bananami i mieszać do połączenia się składników. Następnie mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty ciasta, całość dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Orzechy siekamy na większe kawałki i dodajemy do ciasta, całość dokładnie

Do Garów!
Czekoladowy napoleon 567

przepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu. Ciasto: 1 margaryna 200 g śmietany 18% ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość

Cynamonowe szczęście
Tarta z owocami i kremem budyniowym (crème patissière) 136

przez 15 minut , po czym zdejmujemy dociążenie wraz z papierem i ponownie wstawiamy do piekarnika na  kolejne 15-20 minut . Ciasto powinno się lekko zezłocić. Po tym czasie wyciągamy i studzimy. Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią, aż masa zgęstnieje i zbieleje. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy, odstawiamy z ognia(...)osiągniemy pożądaną konsystencję (krem powinien być tak gęsty jak budyń zaraz po ugotowaniu). Masę przykrywamy folią, by nie zrobił się na niej kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Na wierzch ciasta wykładamy równomiernie przestudzony krem. Na samym końcu na ciasto wykładamy ulubione sezonowe owoce. Tartę odstawiamy na kilka godzin do lodówki, by się schłodziła

Mania Gotowania
Tort na Każdą Okazję 142

proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek z cukrem i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Wlewamy ciasto, wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Wyciągamy, zostawiamy do ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Biszkopt ciemny II: 225 g masła(...)kakao, solą i sodą. Dodajemy do utartego masła. Ucieramy krótką chwilę. Wlewamy maślankę, ekstrakt z wanilii i barwnik. Ucieramy do otrzymania gładkiej, kremowej konsystencji. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym

Made By Mom And Son
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1362

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)budyń, obydwie mąki i żółtka, dokładnie mieszamy.Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).Miękkie masło ucieramy z cukrem.Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.Smacznego

Ostra na Słodko
Tort Wielkanocny - Napoleon! 111

blogu ostatnio zrobiło się słodko, ach... nawet za słodko! No ale cóż ja poradzę, ze tak lubię piec?! Zapraszam na tort! Składniki na ciasto; 25 dag cukru pudru 70 dag  mąki 250 ml śmietany (18%) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 10 dag masła kilka kropli aromatu waniliowego, Masa; 20 dag  cukru(...)użyłam dżemu z cukinii  o smaku brzoskwiniowym domowej roboty) Przygotowanie; Cukier wymieszać z aromatem waniliowym, proszkiem do pieczenia i powoli ucierać wraz z żółtkami mikserem. Dodać śmietanę i masło. Na końcu dodać mąkę i wyrabiać ciasto na stolnicy. Ciasto podzielić na 4 jednakowe porcje i jedną mniejsza. (razem 5 placków) Rozwałkować i wyciąć 4 okrągłe placki

Radość kipiąca uśmiechem.