ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:325/881)

bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 100

Krem mleka 3/4 szklanki 1/3 kostki masła 2 szklanki wiórek kokosowych ,lub orzechowych 100g cukru pudru 2 łyżki kremówki dodatkowo ucierane płatki róży  tutaj ,lub dżem forma 33x25 Wykonanie Przesiać mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę. Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć

mojej kuchni
bardzo szybkie ciasto do porannej kawy 138

Krem mleka 3/4 szklanki 1/3 kostki masła 2 szklanki wiórek kokosowych ,lub orzechowych 100g cukru pudru 2 łyżki kremówki dodatkowo ucierane płatki róży  tutaj ,lub dżem forma 33x25 Wykonanie Przesiać mąkę, dodać jajko,śmietanę i sól ,zagnieść ciasto miękkie jak na pierogi. Z mąki i masła i cukru pudru zrobić kruszonkę. Pierwsze ciasto rozwałkować ,posypać grubo kruszonką,zawinąć

w mojej kuchni
Pyszne ciasto Słodka Ula-przekładane z kremem grysikowym, jabłkami i orzechami +FILM 193

pyszne ciasto. Ciasto to nazywa się Słodka Ula. Jest to przepyszny przekładaniec, idealny na każdą okazję. Składa się z kruchych spodów, masy jabłkowej, kremu grysikowego. Górę ciasta wieńczą orzechy.  Ciasto rozpływa się w ustach i mimo, że jest troszkę czasochłonne to zdecydowanie warto je zrobić. Idealnie nada się na specjalne okazje ale i po prostu jako ciasto do kawy(...)grysik lekko zgęstnieje, po wystudzeniu będzie bardziej gęsty SPODY Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy rękami lub robotem z hakiem. Jeśli się klei podsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do woreczka i dajemy do lodówki na ok 30 minut W czasie gdy ciasto się chłodzi robimy orzechy. Ok 250g orzechów włoskich siekamy dość grubo. Na patelnię dajemy masło lub margarynę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowa Rolada Orzechowa 241

które nam pozostały) np. za pomocą silikonowego pędzla cukierniczego i wykładamy masę orzechową pozostawiając ok. 1-2 cm marginesy. Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku, boki zawijamy po spód. Pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki

Słodka Strona
Milky way 891

kakao mieszamy ze sobą i również w 3 porcjach dodajemy do piany miksując każdorazowo. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170oC przez 25 minut. Masa : Mleko wlewamy do garnka i dodajemy cukry. Zagotowujemy mieszając po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po trochu wystudzone mleko. Teraz pora na dodanie mleka w proszku, rada: mleko dodajemy(...)wpierw mieszamy wyłączonym mikserem, dopiero po chwili go uruchamiamy unikniemy wtedy rozpylonego mleka w proszku w całej kuchni :) Ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Polewa: Masło razem z czekoladą deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na cieście. Wystygnięte ciasto równo przecinamy na 2 blaty, na dolny nakładamy i rozprowadzamy równomiernie masę kremową na którą z kolei kładziemy górny

Mechanik w kuchni
Bułeczki z serem i kokosem. 169

miski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.   Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Zamiast nakładać ser łyżeczką możecie przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK WIEDEŃSKI 161

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół

RAROSSA
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 162

cukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.   Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody.  Landrynki rozpuszczamy w herbacie(...)mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.   Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy

Symfonia smakowa
ciasto czekoladowe z cukinią i mascarpone 146

wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo.  *foremka 23*28 lub trochę większa  Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki 45 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki(...)cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka 151

bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.)   Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾  szklanki oleju ¾  szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży(...)śliwkowych polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół

Trzeci talerz
Mini pączusie 108

roztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło(...)jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu

Bajeczna Kuchnia
Ciasto "Zośka" 916

wyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki(...)łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody

psgotujemy
Klasyczny Keks z Bakaliami 228

Keks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami.     Moje posty

Słodka Strona
Ciasto z masą chałwową i bezami 449

końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi