kakao mieszamy ze sobą i również w 3 porcjach dodajemy do piany miksując każdorazowo. Gotowe ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy w 170oC przez 25 minut. Masa : Mleko wlewamy do garnka i dodajemy cukry. Zagotowujemy mieszając po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem dodając po trochu wystudzone mleko. Teraz pora na dodanie mleka w proszku, rada: mleko dodajemy(...)wpierw mieszamy wyłączonym mikserem, dopiero po chwili go uruchamiamy unikniemy wtedy rozpylonego mleka w proszku w całej kuchni :) Ucieramy aż masa będzie jednolita i gładka. Polewa: Masło razem z czekoladą deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na cieście. Wystygnięte ciasto równo przecinamy na 2 blaty, na dolny nakładamy i rozprowadzamy równomiernie masę kremową na którą z kolei kładziemy górny
Mechanik w kuchnimiski, dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, wyrośnięte drożdże i jajka , zarabiamy ciasto, następnie dodajemy olej i roztopione masło, zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 5 minut. Następnie przekładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem, następnie dodajemy wiórki i mieszamy. Zamiast nakładać ser łyżeczką możecie przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)utrzeć na gładką masę. Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół
RAROSSAcukru. Następnie wrzucamy żółtka i znów ubijamy. Dodajemy olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotowujemy herbatę miętową w podanej ilości wody. Landrynki rozpuszczamy w herbacie(...)mleko gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę. Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy
Symfonia smakowawychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła 125 ml oleju rzepakowego 200 g cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 320 g mąki 45 g gorzkiego kakao 1/3 szklanki(...)cukrem. Nadal ucierając powoli dolewać olej a następnie po jednym jajku. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do ucieranej masy. Dodać mleko i jogurt, posiekaną czekoladę i cukinię. Zmiksować na jednolite ciasto. Przełożyć je do foremki wyścielonej papierem i piec w 160*C z termoobiegiem (lub 180*C bez termoobiegu) przez około 45 minut do suchego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.) Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka Składniki: ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm: ¾ szklanki oleju ¾ szklanki miodu 150 g cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta amoniaku 5 jajek 70 g drożdży(...)śliwkowych polewa czekoladowa Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół
Trzeci talerzroztartych drożdży z 1 łyżeczką cukru ,150 gram mąki i połowy letniego mleka.Zostawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem do wyrośnięcia.Żółtka ucieramy z cukrem pudrem,dodajemy mąkę ,wyrośnięty zaczyn,resztę mleka,szczyptę soli i alkohol.Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładkie i lśniące ,będzie odstawać od ręki,a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrzne.Wlewamy po trochu letnie roztopione masło(...)jeszcze chwilę wyrabiamy.Ciasto powinno być niezbyt gęste,pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 1 cm..Małym kieliszkiem wykrawamy krążki .Pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. W garnku roztapiamy tłuszcz .Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem na małym ogniu
Bajeczna Kuchniawyjątkowo zamieniłam kolejnością warstwy, dając orzechowy placek na spód (swoją drogą - trochę marnie orzechowy, bo orzechy były na wykończeniu ;)), ale praktycznie zawsze układam w to miejsce kakaowy placek. Ciasto Zośka u mnie w domu pieczone było niezliczoną ilość razy, więc z całkowitym przekonaniem zachęcam do wypróbowania przepisu. Smacznego! Składniki: 30 dag margaryny 25 dag cukru 25 dag mąki(...)łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy placki. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szkl. wody
psgotujemyKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)stopni. Pieczemy ok. 40-50 minut do suchego patyczka.Gotowy keks studzimy.Lukier:Cukier puder wraz z wodą ucieramy do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Gdyby okazał się zbyt rzadki - dodajemy więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty - odrobinę wody.Gotowym lukrem polewamy ciasto i od razu dekorujemy owocami. Moje posty
Słodka Stronakońcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu
Tradycyjna kuchnia Kasitylko nieco ciut za słodki. Tym co urzekło mnie najbardziej, to ciasto – pyszne, wilgotne, mocno migdałowe i niebanalne… już kombinuję w jakim innym zestawieniu wykonać go ponownie. Ciasto: 4 duże jajka 1/2 szkl. zmielonych ciasteczek amaretti 1/2 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. zmielonych migdałów 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli Krem: 1 szkl. mleka 1/4 szkl. drobnego cukru(...)mąkę i delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (23-24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 40 minut (do tzw suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Żółtka ucieramy do białości razem z solą, cukrem oraz wanilią. Gdy masa jest już jasna i puszysta dodajemy przesianą mąkę
Smaki Na Talerzupuszka masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio orzechy ziemne niesolone Helio Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy masło, nadal ucieramy na puch. Stopniowo dosypujemy mąkę,wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle wyrabiając. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce ok pół godziny, po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartaletek. Pieczemy do zrumienienia ok 10-15 minut. nadzienie: Gotowe
Z Majeczką w kuchnitakiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny do lodówki. Masa z białego maku: Mak i łuskane orzechy włoskie zalewamy wrzącą wodą, zagotowujemy i zestawiamy z ognia, parzymy około(...)krotnie w maszynce do mięsa, dodajemy cukier puder, mielone na pył migdały, jajko, wlewamy słodką śmietankę oraz miód dodajemy kandyzowaną skórkę i całość ucieramy łyżką , masa ma być zwarta ale jednocześnie dająca lekko rozprowadzić się na cieście-jej gęstość możemy regulować poprzez dodanie śmietanki lub mielonych migdałów. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać
Wanilia i Kardamonkajmaku ( można użyć gotowy lub domowy ) 100g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść płatków migdałowych do posypania ciasta Wykonanie: kajmak podgrzewamy żeby był płynny, odstawiamy do ostudzenia białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek, miksujemy ( cisto będzie gęste i suche) dodajemy kajmak i miękkie masło
Słodkie zapomnienieczęści i schładzamy 30 minut w lodówce. Następnie jedną część rozwałkowujemy na wielkość dna formy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Dociskamy palcami, nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach. Wyjmujemy. Masa serowa: masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodajemy ser. Na końcu dodajemy budyń
Smak mojej kuchni