ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:323/881)

Ciasto Orzeszek 158

Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę, ścieramy masło, dodajemy: cukier, cukier wanilinowy, jajka, miód oraz sodę wymieszaną w śmietanie. Szybko zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar blaszki i układamy na papierze do pieczenia i nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały wybrzuszenia..Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy 2 placki  na złoty kolor(...)powstał nam kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy zimny budyń i 2 łyżki masy orzechowej, ucieramy na gładki krem. Blaszkę wykładamy folią aluminiową,lepiej wyjmiecie z blaszki gotowe ciasto. Układamy ciasto bez orzechów i nasączamy np: herbatą, następnie wykładamy około 3/4 kremu i przykrywamy drugim nasączonym ciastem bez orzechów. Na drugim cieście rozprowadzamy masę

Sama słodycz i szczypta chili
Słodka tarta z konfiturą z płatków róży 46

Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej ilości cukru. Schłodzone ciasto smarujemy masą różaną i posypujemy gęsto płatkami migdałowymi i kokosowymi. Smacznego! Artykuł Słodka tarta z konfiturą z płatków

Raj dla Podniebienia
Słodka tarta z konfiturą z płatków róży 41

Składniki na ciasto zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia na ok. 30min. Składniki na masę umieszczamy w misie miksera. Łączymy je, miksując na średnich obrotach. Schłodzonym ciastem wylepiamy foremkę do tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez(...)Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej ilości cukru. Schłodzone ciasto smarujemy masą różaną i posypujemy gęsto płatkami migdałowymi i kokosowymi. Smacznego! Artykuł Słodka tarta z konfiturą z płatków

Raj dla Podniebienia
Słodka tarta z konfiturą z płatków róży 104

tarty ( 23cm), ciasto nakłuwamy widelcem. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w tej temperaturze pieczemy ciasto przez ok. 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Tartę pieczemy na środkowych widełkach piekarnika. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżeczce konfitury różanej. Konfitura jest słodka, więc nie ma potrzeby dodawania do niej większej

Raj dla Podniebienia
świąteczna makowa strucla 137

przez 30-35 minut. W tym czasie do miski wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy  gorącą wodę i ucieramy na jednolitą lukrową masę. Wyjmujemy struclę z piekarnika lekko studzimy i polewamy jej wierzch lukrem Ciasto podajemy po całkowitym wystudzeniu

Miód i pieprz
Faworki Drożdżowe bez Wyrastania 294

kostki masła 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 6 jaj 60 g drożdży 375 ml letniego mleka mąki, tyle ile pochłonie ciasto 1 łyżka octu lub spirytusu olej do smażenia cukier puder do posypania Cukier, cukier waniliowy ucieramy lub ubijamy z jajkami. Masło rozpuszczamy. Drożdże rozrabiamy w letnim mleku. Rozpuszczone, letnie masło i rozrobione w letnim mleku drożdże wlewamy

Made By Mom And Son
Mini donuty 146

Uwielbiam urocze przekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko(...)oleju do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub rękami. Na koniec dodajemy kieliszek wódki i zarabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna

Ciastkozercy
Karpatka 200

mleka 200 g miękkiego masła 1/4 szklanki cukru Dodatkowe składniki: Cukier puder Mąka Masło Opis przygotowania: Na początku przygotowujemy ciasto. Masło musimy roztopić w garnku. Dodajemy do tego również wodę i dalej gotujemy. Następnie dodajemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Gdy powstanie już masa, przekładamy do miski i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy

Ciastka i ciasta
Wegańskie ciasteczka owsiane 226

kokosowy (nierafinowany - doda nam wspaniałego zapachu kokosa) ucieramy z cukrem, dodajemy len i dokładnie łączymy. Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy

CoolinarniePL
KOSTKA MAFIJNA 160

dobrze roztrzepujemy. Wlewamy na wrzące mleko i ciągle mieszając gotujemy budyń. Wyłączamy ogień, dodajemy żółtko. Dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA :  Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.  Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową

Pani na deser
Cappuccino orzechowe 233

Gotowe orzechy wylewamy na ciasto i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. Masa: 1,5 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 500 ml mleka 4 łyżki drobnego cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cappuccino u mnie waniliowe opakowanie krakersów kakao do dekoracji Połowę mleka zagotowujemy, żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy obie mąki(...)Taką mieszankę wlewamy na gotujące się mleko, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. 3/4 budyniu wykładamy na ostudzone ciasto, przykrywamy równomiernie krakersami, na których rozsmarowujemy pozostały krem. Całość posypujemy kakao lub startą czekoladą

Cynamonowe szczęście
Ciasto Pożegnanie Lata-z kremem i malinami 342

wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody. KREM Mleko wlewamy(...)polecam przygotować go sobie dzień wcześniej wieczorem :) Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. I krem gotowy. WARSTWA MALINOWA Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody-studzimy. Do ostudzonej galaretki dodajemy maliny, mieszamy i wstawiamy na chwilkę do lodówki by stała się lekko tężejąca. SKŁADANIE CIASTA Na pierwszy spód ciasta wykładamy połowę  kremu, odstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto jabłkowe z pudrem 137

cukrem, cukrem waniliowym oraz solą na puszysta masę. Do masy dodajemy stopniowo jajka, oraz następnie mąkę z proszkiem i mleko na przemian i ucieramy dokładnie. Blachę smarujemy tłuszczem, posypujemy cienko bułka tarta i przekładamy na nia ciasto. Na wierchu układamy jabłka pokrojone w plasterki, posypujemy cienko  cynamonem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w 180stC

ciasta i desery czyli na słodko
Jawor 80

rozpuszczony proszek i mieszamy. Gotujemy przez 3 min. cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.  Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu.  Biszkopt  smarujemy kremem i przykrywamy ciastem kruchym z pianą.  Czekoladę łamiemy do rondelka, wlewamy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika, cały czas mieszając. Gotową polewą

kulinarne odsłony pati
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 174

gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie

Gotowanie...to proste !