Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy do wrzenia. Rondelek zdejmujemy z kuchni. Odlewamy 1/3 szklanki masy (będzie to polewa na ciasto). Rondelek stawiamy w zimnym miejscu aby masa wystygła. Wystudzoną masę za pomoca miksera ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka: odzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą
SMYKWKUCHNIdodajemy do niego kaszkę manną oraz cukier. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Miękkie masło ucieramy na puszysty krem i dodajemy po łyżce zimnej kaszki. Mieszamy tak długo, aż składniki całkowicie się połączą *** *** Składamy ciasto: Pierwszy placek smarujemy połową dżemu *** *** Na dżem wykładamy połowę kremu *** *** Całość przykrywamy kolejnym ciastem i powtarzamy czynność: smarujemy drugą połową
Blog z ApetytemUwielbiamy rabarbar dlatego co roku, gdy pojawi się on na pobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto. Składniki: kostka margaryny (250g) 4 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka - nadal ucieramy. Na sam koniec dodajemy zmieszaną mąkę wraz z proszkiem
My World by Dagmara RekCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto mojego autorstwa. Jest to ciasto Puszek-składa się z mięciuteńkiego biszkoptu, warstwy jabłkowej, kremu czekoladowego, pianki straciatella. Całość smakuje wspaniale, pięknie wgląda. Ciasto nada się idealnie na zbliżające się święta Wielkanocne, ale nie tylko-jako coś słodkiego do kawy czy na spotkania rodzinne. Musicie wypróbować :) Zapraszam też na film(...)dodajemy galaretkę cytrynową, mieszamy by się rozpuściła i gorące jabłka wykładamy na biszkopt. Od razu na gorące jabłka wykładamy podłużne biszkopty. Ciasto odkładamy do wystudzenia, możemy okryć ściereczką KREM Do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy je na puch. Następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń też w temp pokojowej, do kremu dodajemy 3 kopiaste łyżki nutelli
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwanilii – 1 szt DODATKOWO: czekolada do polania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło roztapiamy, dodajemy drobno pokruszone herbatniki, dokładnie mieszamy tworząc „kruche ciasto” i wylepiamy spody 3 foremek / rantów. Kaszę mannę gotujemy w mleku cały czas mieszając. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając po chwili żółtko. Do utartej masy dodajemy przestudzoną kaszę, dokładnie mieszamy, a następnie dzielimy na 2 części
Ostra na Słodkoprad wlasnie. Minelo dosc sporo czasu nim wszystko wrocilo do normy. Stracilam nadzieje, ze placek da sie jeszcze uratowac, ale dopieklam je tak jak nakazywal przepis. Na szczescie ciasto jakos znioslo te wszystkie niedogodnosci i wraz ze sokiem malinowym smakowalo tak jak to sobie wyobrazalam. Tego mi wlasnie bylo trzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki(...)moga byc same jagody) cukier puder do posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy na pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych
Przysmaki Karolkiserka bieluch 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka masła dodatkowe skladniki wiśnie przygotowanie Utrzeć masło z cukrem pudrem dodać serki i dalej ucierać. Masę włożyć na 30 min do lodówki. Trochę masy należy odłożyć aby posmarować górę ciasta. Jak mamy upieczone ciasto, to trzeba je przekroić. Pierwsze smarujemy dolną część ciasta i nakładamy 2 część ciasta, smarujemy pozostałym kremem
Moje WyrobySKŁADNIKI: Ciasto: 200g masła, 3 jajka, ½ szklanki cukru, 2 łyżki cukru waniliowego, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel aromatu waniliowego. Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka przegotowanej wody, cukrowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym ucieram na puszystą(...)końcu dodaję skórkę cytrynową oraz aromat. 2. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Mieszam. Ciasto wykładam do foremki na babkę wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piekę około godziny w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Cukier puder ucieram razem z wodą na jednolitą masę. Lukrem polewam wierzch przestudzonej babki. Gotową babkę dekoruję cukrowymi perełkami
Tradycyjna kuchnia Kasiłyżeczki sody 1 łyżka octu 2 łyżki kakao 1/2 szklanki bakali (rodzynki, orzechy, czy co tam komu pasuje) Jajka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę, a następnie dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sodę i wlewamy ocet. Ciasto dzielimy na 3 równe części, jedną pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy kakao, a do trzeciej bakalie. Pieczemy każdą część(...)szklanka mleka Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, mieszamy z mąką i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy mieszając, aż nasz budyń zgęstnieje, a następnie studzimy. Ucieramy miękkie masło, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do całkowitego połączenia składników. Pierwszy z naszych placków smarujemy połową kremu, przykrywamy drugim, a następnie smarujemy pozostały krem i kładziemy trzeci
Cynamonowe szczęściePewnie wiecie co było dalej. Sklep. Masło. Pieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu. Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem. Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej(...)cukru 120 gram margaryny szczypta soli 100 gram rodzynek 1 jajko Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości kółka
Mango Papajamargaryny 1,5 szklanki cukru 1 opak.cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy.Dzielimy na 2 części,jedna cześć większa-wkładamy do zamrażarki na ok.15 minut. Masa;ubijamy pianę z białek.żółtka ucieramy z cukrem,cukrem waniliowym i margaryną.Dodajemy mąkę ziemniaczaną,dalej ucierając dodajemy po łyżce ser,dodajemy ubita pianę.Na blachę tarkujemy
Z Majeczką w kuchniłyżeczka soli 400g margaryny lub masła 6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinkę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki
Prosto i Smacznie z Anetąpudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMiękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną i jednolitą kulę. Zawijamy w folię spożywcząi wsadzamy na godzinę do lodówki. Później ciasto rozwałkujemy na placek
Bon Appetit Małgorzatyciasto gościło w moim domu rodzinnym na niemal każde święta. Pamiętam jak Mama zawsze dzień wcześniej piekła placki, by zmiękły, a dopiero kolejnego dnia ręcznie ucierała masę, a mi pozwalała próbować. Teraz z racji moich wiecznych eksperymentów piekę je rzadziej ale nadal bardzo lubię. Bo czy można nie lubić kruchego miodowego ciasta przełożonego masą z kaszą manną i oblanego czekoladą(...)zagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały
Cynamonowe szczęście