ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:311/881)

KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I BEZOWĄ PIANKĄ 87

pieczenia, wysmarować połowę dżemu. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i podpiec ciasto około 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać tak długo aż w bezie nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na podpieczony spód wysmarować resztę dżemu. Na wierzch wyłożyć bezę, wyrównać wierzch

Zrób to smacznie
Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym 95

przykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu serowo - śmietankowego. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie powoli dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Świąteczne ciasto jabłkowe 116

brązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczyta soli cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować wilgotne ciasto jabłkowe . Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę. Najlepiej użyć do ucierania miksera. Do utartego masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Po kilku sekundach zacząć dodawać smażone jabłka. Jabłka dodawać w małych porcjach(...)przestawać ucierania. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami a także grubo krojone orzechy włoskie oraz posiekaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem. Świąteczne ciasto jabłkowe Smacznego

mecooks
Sernik na czekoladowym spodzie. 150

zapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać,  ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka(...)mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później  partiami dodajemy suche składniki, pamiętając

Dieta moja pasja
Domowe pączki jak u babci 109

domowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik) . Polecam!       Składniki: 1,5 kg mąki 75g drożdży 12 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka(...)mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy drożdże, mieszamy *** *** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia *** *** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami *** *** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką

Blog z Apetytem
Karpatka 175

pojemności 15 ml )  300 g masła Dodatkowo: cukier puder do oprószenia  Wykonanie: Ciasto parzone: W garnuszku umieścić wodę i masło, dodać szczyptę soli. Podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła. Zagotować, następnie zmniejszyć płomień i mieszając drewnianą łyżką stopniowo wsypywać mąkę. Ucierać przez chwilę, do powstania jednolitej, bezgrudkowej masy, odchodzącej od ścianek garnka. Masę odstawić do całkowitego wystudzenia(...)jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucierać/miksować przez kilka minut, do powstania jaśniejszej, puszystej masy. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń ( np. po 3 łyżki ), ucierając/miksując po każdym dodaniu, do połączenia.  Gotowy krem wyłożyć na jeden z płatów ciasta, na to położyć drugi płat. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na kilka

Opowieści z piekarnika
Ciasto jabłkowo-koksowe 346

Prawda, że kusi wyglądem?, a na pewno smakiem, polecane dla tych, którzy lubią rozmaitość smaków, tutaj mamy wspaniały przykład czterech smaków w jednym cieście... Składniki: 7 jajek 2 szklanki cukru 1 kostka masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100 g wiórków kokosowych 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kg jabłek 2 łyżeczki mielonego cynamonu(...)cynamonem, cukrem waniliowym, polewamy sokiem z cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka oraz 1 szklankę cukru, miękkie masło dokładnie ucieramy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz pianę ubitą z 2 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Ubijamy pozostałe białka z 1 szklanką cukru, następnie mieszamy bardzo delikatnie z wiórkami kokosowymi oraz mąką

kgwjanczewo
Krem do przekładania tortów,ciast i ciasteczek. 221

Krem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła  ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka   ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche ciasteczka itp.  Do kremu możemy również dodać pogniecione owoce ( około 15 dkg )np.truskawki,borówki,maliny. Będziemy wtedy mieć krem

Przepisy i porady kulinarne
Rolada karpatkowa 115

dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko.  Jedną karpatkę odwrócić by wierzch z falami był na dole, posmarować jedno ciasto czekoladowe 1/4 kremu, położyć kremem do karpatki i znów posmarować wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu(  karpatka jest nierówna i dużo kremu wchodzi

Moje domowe kucharzenie
drożdżowe 159

naczynia miksującego wkładamy drożdże, 2 łyżeczki cukru i 50 ml mleka - podgrzewamy 2 min/30 st/poz 2-3 dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto - czas 3 min/poz Interwał tradycyjnie do drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru i ucieramy do momentu, aż drożdże staną się płynne  mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do drożdży do dużej miski przesiewamy mąkę - robimy w niej wgłębienie(...)robimy rozczyn) i odstawiamy na 15-20 min do wyrośnięcia dodajemy jaja ubite z pozostałą częścią cukru i cukrem wanilinowym dodajemy szczyptę soli oraz roztopione masło i dokładnie wyrabiamy ciasto - aż będzie się odklejać od dłoni następnie postępujemy tak samo wyrobione ciasto posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość  wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy

Gotowanie z pasją
Jesienna Biedronka wg siostry Anastazji 107

też ilość cukru i ciasto dla nas wyszło idealne smakowo. Dodatkowo ciasto ciemne i biszkopty nasączyłam mocną, osłodzoną kawą, która moim zdaniem idealnie się tutaj sprawdziła. Polecam na szczególne okazje. Ciasto kruche: 100 g masła 2 żółtka gotowane 2 żółtka surowe 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 8 jajek(...)mieszamy delikatnie szpatułką. Do przygotowanego ciasta ciemnego dodajemy starte na dużych oczkach tarki schłodzone ciasto jasne. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozlewamy na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia (u mnie 21x32cm, ale może być większa). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35-40 minut (do suchego patyczka). Pieczemy jedno ciasto po drugim. Kawę wraz z cukrem

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z rabarbarem 90

wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy rabarbar, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-55 minut (do zrumienienia). Cukier puder łączymy z mlekiem, ucieramy aż do otrzymania lukru o pożądanej gęstości. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru lub mleka. Powstały lukier wykładamy

Smaki Na Talerzu
Łatwy orzechowiec 180

zisiaj przepis na przepyszne ciasto - orzechowiec z przepisu Teściowej CIASTO 150g miodu 3 jajka 200g cukru 200g masła 400g mąki 1 łyżka sody 1 łyżka octu  Jajka i cukier ucieramy w malakserze. Miód i masło rozpuszczamy i studzimy.  Mieszamy wszystko razem dodając po trochu mąkę. Sodę rozpuszczamy w occie i dodajemy do ciasta. Wkładamy ciasto do lodówki

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto marchewkowe ze śliwkową galaretką 85

cynamon, wymieszać drewnianą lub silikonową łyżką do połączenia się składników. Na koniec wmieszać starte, odciśnięte marchewki (sok zachować). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec ok. 50 minut , do suchego patyczka. Pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, przez 15 minut(...)nich żelatyny. Pozostawić do czasu, aż śliwkowa galaretka zacznie tężeć. Lukier marchewkowy: Do miseczki wsypać cukier puder i dodać sok z marchewek. Ucierać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wykonanie Ciasto marchewkowe wyjąć z formy i przekroić na 3 blaty. Pierwszy z nich włożyć z powrotem do formy, wyłożyć połowę śliwkowej galaretki i przykryć drugim blatem

niecodziennikpary
Sernik gotowany z polewą czekoladową. 76

Jeden ze smaczniejszych serników jakie do tej pory jadłam. Wymaga trochę pracy, ale zapewniam Was, że warto. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik gotowany z polewą czekoladową. Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 170 g cukru pudru 180 g śmietany 18 % 1 czubata łyżeczka amoniaku Składniki na masę: 1 i ½ kg sera białego dwukrotnie mielonego (może być(...)mleka Instrukcje Jajka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę i amoniak wymieszany ze śmietaną dodajemy do masy jajecznej. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, owijamy w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na cztery równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość blachy. (blacha o wymiarach 25X30). Ja odrysowałam sobie na papierze

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 167

dodatkiem kwasu cytrynowego jest trwalsza, a struktura pęcherzyków widoczna jest nawet w upieczonym serniku, po szczegóły zapraszam tutaj. 6. Na powierzchnię ciasta równomiernie wykładamy pistacjową kruszonkę, dookoła obręczy układamy plastry pomarańczy, ("na stojąco"). 7. Masło ucieramy z cukrem na puch, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy ser, otartą skórkę, rozgniecione herbatniki i sok pomarańczowy - całość BARDZO krótko mieszamy

Kuchnia Prezydentowej
Ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką II 249

dałam truskawki) Składniki na kruszonkę: 1 łyżka masła lub margaryny 2 łyżki maki pszennej 2 łyżki cukru ½ opakowania cukru waniliowego Sposób wykonania ciasta: Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, pod koniec ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać mleko i zmiksować.   Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, a następnie

Na słodko lub wytrawnie