ognia i przekładamy do miseczki. Nakrywamy folią spożywczą na dotyk i odstawiamy do całkowitego stygnięcia (można wstawić go do lodówki, aż będzie zimny). Ciasto: 3. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier, skórkę z cytryny i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników (jeśli przy 2 jajku(...)dodać wiórki kokosowe. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać na jajeczną masę. Dodać jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem. Dodać mleko i krótko wymieszać. 5. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi papilotkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 23-25 minut. Piekłam na najniższym
Mała Cukierenkadziś weny twórczej, więc napiszę tylko, że ciasto wyszło kruche, lekko kwaskowe w smaku, a resztę sprawdźcie sami:) Składniki: 45 dag rabarbaru 15 dag miękkiego masła 10 dag cukru sól 3 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 20 dag maki pszennej 15 dag migdałów 50 g płatków owsianych cukier(...)puder Wykonanie: Rabarbar myję, oczyszczam z włókien i kroję na kawałki. 1/3 masła (100 g) i 1/3 cukru (100 g) oraz szczyptę soli ucieram na gładką masę dodając stopniowo jajka i obie mąki z posiekanymi migdałami. Ciasto wykładam do natłuszczonej tortownicy, na wierzch wykładam kawałki rabarbaru. Pozostałe masło i cukier razem zagniatam , dodaję płatki owsiane i ewentualnie marcepan oraz
Ciasteczkowy Potwórcukru 3 żółtka Dodatkowo: bita śmietana orzechy Kakao Przygotowanie: Żółtka, z cukrem i gorącą wodą ucieramy na puszystą masę. Po czym stopniowo ciągle ucierając dodajemy mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do nich masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy
Lili w kuchnisię na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania ciasta bez pieczenia. 30 dkg herbatników maślano-kakaowych 400 ml mleka 40 gr budyniu czekoladowego 15 dkg cukru pudru słoiczek dżemu porzeczkowo-aroniowego (22 dkg) 25 dkg masła bez soli tarta(...)ogniu przez minutę. Masło włożyć do miski, utrzeć na puch. Kiedy masło jest już bardzo dobrze utarte, małymi ilościami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, w którym w masie nie ma już grudek. Złożenie ciasta : formę do pieczenia przed ułożeniem w niej herbatników warto wyłożyć folią aluminiową. Na dno formy położyć pierwszą część herbatników, posmarować je połową dżemu, na który
mecooksciasto z tym kwaśnym warzywem. Spróbujcie też zrobić je z rabarbarem i truskawkami. drożdżowe ciasto z rabarbarem Z czerwoną porzeczką A także polecam serowe ciasteczka z rabarbarem i kruche ciasto z rabarbarem Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru + 2 łyżki do posypania rabarbaru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie dodawałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wlałam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Układałam na nim pokrojonego rabarbara. Ciasto włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 50 minut
potrawyregionalnemasa stanie się gęsta i lśniąca. 5. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 6. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)mieć temperaturę pokojową jak masło. 10. Do ostygniętej masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Wyłożyć go na biszkopt w blaszce i wyrównać. 11. Śliwki osączyć i pokroić je na kawałeczki. Ułożyć je na wierzchu ciasta. Polewa: 12. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, masło i śmietanę. Podgrzewać na małym ogniu
Mała Cukierenkamasy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście i smaczniejsza :) Składniki: 35 dag mąki 25 dag cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami ucieram na gładką masę. Dodaję mąkę z proszkiem, kakao i mleko. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie mieszam z ciastem, aż do połączenia składników. Połowę ciasta przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam
Ciasteczkowy PotwórPyszny prosty wilgotny jabłecznik. Smakiem przypomina mi ucieraną szarlotkę . Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm lub tortownica 26cm): 1 kg jabłek 4 jajka 1 łyżeczki cynamonu 1 łyżka soku z cytryny 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok 250 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce(...)stróżką wlać olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - mieszać tylko do momentu połączenia się składników. 4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę jabłek, potem znów reszta ciasta i pozostałe jabłka. 5. Ciasto piec w 180*C do suchego patyczka. W oryginale powinno się piec 1,5 godziny
Kuchnia domowa Aniwilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. 'czekoladowe ciasto z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi' Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa(...)koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać cienką strużką, rozpuszczoną i lekko ciepłą, czekoladę. Wymieszać do połączenia się składników. Pod koniec ucierania, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wyjdzie bardzo gęste ciasto. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do czekoladowego ciasta i dokładnie wmieszać w ciasto. Masę przelać do foremki. Piec
CookYourselfwysypujemy mąkę ,cukier puder i proszek do pieczenia.Mieszamy aż wszystko się połączy.Następnie dodajemy masło,kroimy nożem,dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Cisto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godz.do lodówki. Teraz czas na masę serową.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajka,następnie partiami dodajemy ser.Na koniec dodajemy budyń w proszku.Blaszkę (u mnie 36x25) wykładamy papierem do pieczenia
Mała w garnku mieszakostka masła 100 ml śmietanki 30 % łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Krem karpatka przygotowujemy według wskazówek producenta. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy zimny krem karpatkowy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i zostawiamy do przestygnięcia. Ciasta francuskie rozwijamy i delikatnie nacinamy na równe kwadraty. Chodzi jedynie o to, aby zaznaczyć kawałki ciasta, dzięki temu będzie się później
Kuchnia od dwojgaśmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy
Zainspirowana w kuchnikrople olejku pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka
Humanistka w kuchniwiórkami kokosowymi na puszystą masę. 2. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. 3. Foremkę do babki wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Napełnić przygotowanym ciastem. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez 45-50 minut. 5. Upieczoną babkę studzić
Pasja Smakuskomplikowana w wykonaniu. Kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 margaryny 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Chłodzimy ok. godziny w lodówce, a następnie pieczemy na złoty kolor w 170 st. C Biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)orzechów Helio Mleko zagotowujemy. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z makami. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Masło ucieramy na puch i dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Złożenie ciasta: na kruchym spodzie rozsmarowujemy krem budyniowy, przykrywamy biszkoptem, a po wierzchu rozprowadzamy masę orzechową. Najlepiej odstawić ciasto do schłodzenia na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęście