szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minuty. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienialodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. A drugą część ciasta rozwałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy(...)cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku, cynamon i ucieramy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. 3. Ciasteczka: Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wygładzamy wierzch. Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, za pomocą foremki w kształcie gwiazdki wycinamy ciasteczka i układamy
Izabelawkuchnipepsi. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy, wylewamy na blachę wyłożoną papirem do pieczenia. MASA SEROWA: Ser ucieramy z budyniem oraz cukrem, przekładamy do szprycy ( worka cukierniczego ) i wyciskamy ozdobne „maziaje” na ciasto czekoladowe. Pieczemy ok 40 minut / 180C. Smacznego
Ostra na Słodkododając truskawki ...wyszło jeszcze pyszniejsze....;-) Piekłam też ciasto z rabarbarem i porzeczkami RABARBAROWE CIASTO Z MAŚLANKĄ i CZERWONĄ PORZECZKĄ Polecam również: CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM Składniki: 7-8 łodyg rabarbaru 40 dkg truskawek kostka masła 10 łyżek maślanki 2 szklanki pszennej mąki 5 jajek szklanka cukru(...)gładką masę. Stopniowo dodawałam maślankę nie przerywając miksowania. Następnie wsypywałam do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wkropiłam kilka kropli aromatu waniliowego i ucierałam tak długo, aż wszystkie składniki zamieniły się w jednolitą masę. Przełożyłam ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę. Rabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam. Układałam na cieście, posypany cukrem rabarbar i truskawki. Włożyłam ciasto
potrawyregionalneuformować wałek przestać ugniatać. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników. Masę
Kuchcik gotujepapierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę. Masa budyniowa. Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy
W kuchennym oknie Ewyłyżeczki cynamonu 1 szczypta soli wykonanie: Orzechy podprażamy na suchej patelni, studzimy je i drobno siekamy razem z kandyzowaną skórką pomarańczową. Masło ucieramy z cukrem pudem. Do utartego masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniasól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy(...)łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie
Pyry na Gazkąpieli wodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na samym końcu dodajemy śmietanę i nalewkę. Ciasto nakładamy do tortownicy i pieczemy(...)stopni około 45 min. (mama dała mi trzy mniejsze blaszki, żeby blaty wyszły równe. Niestety na 3 blat brakło ciasta, więc piekłyśmy w dwóch blaszkach). Czekoladę do masy topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali, czekamy aż przestygnie i ucieramy z mascarpone, cukrem pudrem i nalewką. truskawki kroimy na kawałki i delikatnie mieszamy je razem z borówkami i z kremem. Mama
Lili w kuchnipieczenia, wysmarować połowę dżemu. Na wierzch położyć drugą połowę ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i podpiec ciasto około 15 minut. W między czasie białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier i ucierać tak długo aż w bezie nie będą wyczuwalne grudki cukru. Na podpieczony spód wysmarować resztę dżemu. Na wierzch wyłożyć bezę, wyrównać wierzch
Zrób to smacznieprzykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu serowo - śmietankowego. Twaróg ucieramy z cukrem, następnie powoli dodajemy śmietankę i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta i dowolnie dekorujemy. Wioleta Gargula
MamaOskarkabrązowego cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczyta soli cukier puder do posypania ciasta Jak przygotować wilgotne ciasto jabłkowe . Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę. Najlepiej użyć do ucierania miksera. Do utartego masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Po kilku sekundach zacząć dodawać smażone jabłka. Jabłka dodawać w małych porcjach(...)przestawać ucierania. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami a także grubo krojone orzechy włoskie oraz posiekaną na kawałki czekoladę. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem. Świąteczne ciasto jabłkowe Smacznego
mecookszapychaczy, ani tych na grubym spodzie. Kocham delikatną masę serową i cienki charakterystyczny spód. To ciasto za każdym razem może inaczej wyglądać, ale jak to zrobić napiszę dalej. Ciasto: 3 szklanki mąki 3 łyżki ciemnego kakao 4 łyżki mocnej kawy ( płyn) 3 jajka 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli szklanka oleju szklanka wody gazowanej łyżka sody oczyszczanej łyżka(...)mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania żółtek, tylko dokładnie mieszamy i to wystarczy, można się brać za ciasto. Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie mokre składniki i cukier. Mieszamy chwilę aby się rozpuścił, a później partiami dodajemy suche składniki, pamiętając
Dieta moja pasjadomowe pączki jak u babci. Dużo lepsze niż z cukierni. Z podanych proporcji wychodzi około 40 sztuk pączków. Z pozostałych po pieczeniu pączków białek jaj możemy wykonać różnego rodzaju ciasta na które przepisy znajdziecie TUTAJ (klik) . Polecam! Składniki: 1,5 kg mąki 75g drożdży 12 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru waniliowego 700ml ciepłego mleka(...)mąki oraz łyżkę cukru i wkruszamy drożdże, mieszamy *** *** Zaczyn odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut – do wyrośnięcia *** *** Żółtka i jajko ucieramy z cukrami *** *** Dodajemy pozostałe mleko, mąkę, zaczyn, sól oraz wódkę. Wyrabiamy ciasto pod koniec dodając rozpuszczone masło – najlepiej robić to robotem kuchennym z hakiem *** *** Ciasto przekładamy do dużej miski, oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką
Blog z Apetytem