cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta(...)przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz ystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć na pierwszy blat ciast a. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię wi ę c nie żałowałam :)). Przykryć drugim blatem
coolinarnastrefa.blogspot.comlekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy ok 20 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem
Fascynacje Animinut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem
Ala piecze i gotujemąki tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarnePiekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 15 minut. Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki. Rozłożyć go na całą powierzchnię podpieczonego ciasta. W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ucierać, aby w bezie nie były wyczuwalne grudki cukru. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dosłownie chwilę, aby mąka wymieszała się
Zrób to smaczniełyżka) - ananas z puszki Polewa: - czekolada gorzka (100 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Dodatkowo: - wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta) - syrop (z puszki ananasa) * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml. WYKONANIE: - Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników. Białka wraz
RITA food channelcynamonowypyl.blox.pl :) Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :) Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 jajka + 1 żółtko 120 g cukru 0,5 łyżeczki soli 120 g masła(...)syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna. Ciasto drożdżowe : 300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy. Przygotowujemy zaczyn
Bon Appetit Małgorzatyczekolady gorzkiej 100 g cukru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Łączymy z jajkiem, mąką i cynamonem tak by powstało gładkie ciasto. Masło rozpuszczamy z czekolada w kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórylubię. Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj aromat oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż
Kukuleczkiciepłe miejsce na 3-4 godziny (tak, wiem, naprawdę...) do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę- mieszamy suche składniki, po czym dodajemy masło i ucieramy palcami do otrzymania równomiernych grudek. Odstawiamy w chłodne miejsce. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Formę do ciasta (używam takiej "murzynkowej"- prostokątnej, ale krótszej) natłuszczamy. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz przez chwilę (ja w tym momencie dodaję
les mirabellesłyżeczka soda -1 łyżeczka cukier -3/4 szkl jajka -6 szt olej -3/4 szkl cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Figi przekroić na połowę. Wybić jajka do miski utrzeć na puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać . Wysmarować
Kuchnia Danusiłyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek
Tradycyjna kuchnia Kasimargaryny 1 szkl mąki 4 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej mąkę i energicznie ucierać aż znikną grudki, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. Ostudzić. Do zimnego ciasta dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując, na koniec dodać proszek. Podzielić na 2 części i piec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasteczka mocno kakaowe z białym maślanym kremem. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wręcz trochę wytrawne, ale za to krem nadrabia i całość doskonale się komponuje. Składniki na około 30 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 200g masła (miękkiego) 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej jak lubimy słodkie wypieki(...)szklanki cukru pudru Przepis: W dużej misce połączyć suche składniki: mąkę, kakao, sodę i sól, Masło utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać jajka i wymieszać, Połączyć suche i mokre składniki i zagnieść ciasto, Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni, Ciasto rozwałkować i wyciąć kształty ciastek, następnie przełożyć ciastka na blachę , Piec przez 10 minut
tyfranboxszkl. cukru pudru 1 jajko 100-110 g mielonych orzechów dodatkowo: miód Manuka MGO 100+ Nektarowy Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy jajko, miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy mielone orzechy. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozprowadzamy na nim masę orzechową. Ciasto francuskie składamy na pół (lub przykrywamy je drugim ciastem, jeżeli mamy 2 opakowania), lekko dociskamy i kroimy
Smaki Na Talerzumiksera to moja kolejna, własna receptura z jakiej jestem mega dumna :) Nie trzeba składników wyciągać wcześniej z lodówki, nie trzeba niczego ucierać czy miksować. Wystarczy tylko wymieszać, pokroić i upiec. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z lekko cytrynowym mięciutkim ciastem i chrupiącą, słodką kruszonką jest po prostu niebiańskie. Ciasto po upieczeniu znika w mgnieniu oka. Trudno mu się oprzeć. Koniecznie wypróbujecie
Moja Delicjaśmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: łyżeczka - 5 ml szklanka - 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę i wystudzić. Jajko utrzeć do białości, dodając stopniowo cukier, ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać olej, jogurt i zmiksować, wlać mleko z rozpuszczoną czekoladą i ponownie zmiksować. Przesiać mąkę, proszek i sodę
Kuchcik gotujeścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder
Trzeci talerzkażdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów mam na swoim sumieniu
Smakowy Raj