ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:306/881)

Orzechowiec 91

grubo pokrojone orzechy włoskie, 1 szklanka masło, 80 g cukier, 0,5 szklanki miód, 2 łyżki Masło roztapiamy, dodajemy cukier, miód i orzechy. Ciepłą masę wykładamy na drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok 20 min. (do zarumienienia). Masa budyniowa: masło, 250 g mleko, 3 szklanki budyń waniliowy lub śmietankowy, 2 op. cukier, 3/4 szklanki kawa(...)zagotowujemy. Dodajemy budynie i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia, najlepiej pod przykryciem żeby nie zrobił się kożuch. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy budyń oraz kawę. Powstałą masę wykładamy na blat ciasta bez orzechów. Następnie przykrywamy go blatem z orzechami. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

iMadzik.pl
Kruche ciasteczka maślane w dwóch kolorach 86

jednej miski dodatkowo dodać dwie łyżki kakao, Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać śmietanę i dalej ucierać, Masę maślaną podzielić na pół i dodać po połowie do każdej miski, Zagnieść ciasta i wykroić ciasteczka, Piekarnik nastawić na 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, Ciasteczka ułożyć na pergaminie w niewielkich odstępach piec około 12 minut

tyfranbox
Ciasto marmurkowe 334

prosto na talerzyk... ... a na talerzyku już czekał Kłapouchy ;) Ciasto marmurkowe Składniki: 200 g masła 160 g cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka olejku rumowego 4 jajka 250 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki mleka 3 łyżki kakao Przygotowanie: W misce ucieramy 150 g masła z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym(...)masy wbijamy po jednym całym jajku, cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej. Cały czas ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość łyżką. Puszyste ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej porcji dodajemy 3 łyżki kakao, 10 dag cukru i 2 łyżki mleka. Wszystkie składniki trzeba dokładnie

Lawendowe Niebo
Strucla makowa 165

sztucznego, a jeszcze lepiej prawdziwego miodu ( moće tez być 20 dag cukru) 2 łyżki masła bakalie Przygotowanie ciasta Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i pozostawić w cieple do wyrośnięcia Żółtka ucieramy doskonale z pozostałym cukrem, rozpuszczamy masło Dodajemy do mąki utarte żółtka, rozpuszczone masło oraz wyrośnięte drożdże- wyrabiamy drewniana łyżką na jednolita masę, tak by wszystko doskonale połączyć Jeśli

Proste Potrawy
Keks z bakaliami 111

kroimy na mniejsze części i mieszamy z łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy

Życie ze smakiem
Babka śniadaniowa (tania) 153

ugotowane żółtko w środku. W tym roku mam zamiar przygotować sernik na ciemnym cieście - taki klasyczny smak dzieciństwa i makowiec japoński, bo za każdym razem kiedy oglądam zdjęcia tego ciasta, dostaję ślinotoku.  I babkę drożdżową, bo taka babka, mniej słodka i do palsterka szynki z ćwikłą pasuje na wielkanocne śniadanie. Póbowaliście kiedyś? składniki: 600 g mąki 125 g cukru(...)rozczyniamy z połową mleka, 1 łyżką cukru i  2 łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy całe jajka, dosypujemy mąkę oraz wlewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a gdy wszystkie składniki są połączone, dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Tak przygotowane odstawiamy w ciepłe miejsce

bistro mama
Torcik marchewkowy z kremem kokosowym 226

cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS   Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru szczypta(...)przez ok. 45 min. ( do suchego patyczka ). Wyst udzić. Ugotować budyń z mniejszą ilości ą mleka niż na opakowaniu. Masło z cukrem pudrem ucieramy na pusz ystą masę, stopniowo dodajemy przestudzony budyń , wiórki kokosowe. Ciasto przekroić na pół. Połowę kremu wy łożyć na pierwszy blat ciast a. Wyłożyć cząstki ananasa (ja lubię wi ę c nie żałowałam :)). Przykryć drugim blatem

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z powidłami śliwkowymi 82

lekkim, puszystym a jednocześnie wilgotnym. Wszystkie te warunki spełnia właśnie jedno z moich ulubionych ciast – sernik. Tym razem powstał w wersji z powidłami śliwkowymi. Choć nie do końca byłam przekonana do takiego połączenia – efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Sernik wyszedł przepyszny. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 130 g masła 50 g cukru 1 łyżeczka proszku(...)Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 15 minut. Blaszkę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190º, pieczemy ok 20 minut aż ciasto lekko się zarumieni. Studzimy. Wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Przygotowujemy masę serową. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem

Fascynacje Ani
Drożdżowe z borówką i kruszonką 143

minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, po 30 minutach zdjąć obręcz. Do soku z limonki dosypywać cukier puder i ucierać do momenty aż uzyskamy średnio lejący lukier. Zbyt lejący rozleje się po cieście. Zimne ciasto polać lukrem

Ala piecze i gotuje
Babka zebra 120

mąki tortowej łyżeczki proszku do pieczenia 200 g cukru 110 ml oleju 180 ml wody gazowanej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy. Następnie dodajemy po połowie ubitej na sztywno pianie z białek i delikatnie mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I BEZOWĄ PIANKĄ 56

Piekarnik nagrzać do 180'C, zapiec ciasto około 15 minut. Rabarbar oczyścić, pokroić w małe kawałki. Rozłożyć go na całą powierzchnię podpieczonego ciasta. W misce ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i ciągle ucierać, aby w bezie nie były wyczuwalne grudki cukru. Na samym końcu wsypać mąkę ziemniaczaną, wymieszać dosłownie chwilę, aby mąka wymieszała się

Zrób to smacznie
CIASTO PIERNIKOWE Z ANANASEM 396

łyżka) - ananas z puszki Polewa: - czekolada gorzka (100 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Dodatkowo:  - wiórki kokosowe (do posypania góry ciasta) - syrop (z puszki ananasa) * foremka 24cm. x 32cm. * 1 szklanka = 250 ml.   WYKONANIE: - Masło ucieramy na puszysto, dodajemy cukier, miód, żółtka, jogurt grecki, mąką, kakao, przyprawę do piernika, sodę i miksujemy do połączenia się składników. Białka wraz

RITA food channel
Rogale Świętomarcińskie 1913

cynamonowypyl.blox.pl :)  Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :)  Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2  jajka + 1 żółtko 120 g cukru 0,5  łyżeczki  soli 120 g masła(...)syropem. Dosypujemy zmielony biały mak i smażymy przez ok. 10 minut. Masę makową studzimy, dodajemy okruchy biszkoptowe i kolejne jaja. Masę cały czas ucieramy, kolejne jajka dodajemy. Masa powinna być dość zwarta, ale plastyczna.  Ciasto drożdżowe :  300 g masła mocno chłodzimy w lodówce. Pozostałe składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko lekko podgrzewamy.  Przygotowujemy zaczyn

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.165 162

czekolady gorzkiej 100 g cukru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Łączymy z jajkiem, mąką i cynamonem tak by powstało gładkie ciasto. Masło rozpuszczamy z czekolada w kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
CIASTECZKA MAŚLANE 86

lubię.  Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu  do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj aromat oraz mąkę.  Całość dokładnie wymieszaj.  Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż

Kukuleczki