ciasto ucierane - 13206 przepisów (strona:297/881)

Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 96

takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy ok. ½ objętości cukru pudru, wlewamy sok z cytryny. Cukier puder ucieramy za pomocą łyżki z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone rogaliki. Jak zrobić ciasto półfrancuskie na rogale z marcepanem. Błyskawiczne ciasto półfrancuskie z gotowych arkuszy ciasta: Marcepan kroimy na 14 równych części, robimy kulki. Oba rodzaje ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z daktylami nadziewane masą toffi 119

wodę i dodać posiekane drobno daktyle. Zagotować i gotować minutę. Zdjąć garnek z ognia i dodać sodę, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie ciasta – masło z cukrem pudrem utrzeć i esencją waniliową na gładką puszystą masę. Podczas ucierania dodać jajka w małych ostępach. Dokładnie wymieszać. Do masy maślanej dodać daktyle razem z wodą i mąkę. Za pomocą robota kuchennego wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Przekładaniec z brzoskwiniami 125

delikatnie łączymy. Na końcu dodajemy aromat waniliowy. Formę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 40 minut. Studzimy. Zimne ciasto przekrawamy na 2 blaty. Obie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Lekko studzimy. Dodajemy do nich syrop z brzoskwiń oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy(...)gotowego budyniu przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, Stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Gotową wykładamy na wierzch ciasta. Wyrównujemy. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 2/3 szklanki wrzątku. Lekko studzimy. Wylewamy na wierzch ciasta (warstwa będzie cienka). Pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego

Fascynacje Ani
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 133

nerkowce i orzechy włoskie), 2 jajka, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami: Obieram ze skórki 3 spore marchewki i ucieram je na tarce o drobnych oczkach, po utarciu powinny ważyć około 220g. Siekam orzechy. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki(...)cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy.  Wkładam ciasto do rozgrzanego piekarnika i piekę przez 45 minut, po upływie tego czasu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i zostawiam ciasto jeszcze na 10 minut. Bezglutenowe ciasto

Gotuj Się Kto Może
Czekoladowa karpatka z truskawkami 447

Przepyszne czekoladowe ciasto ….. delikatny krem karpatkowy … mnóstwo soczystych truskawek – to połączenie musiało się udać!Ciasto powstało tak naprawdę zupełnie przypadkowo , bo w

Ostra na Słodko
Odwrócone ciasto ze śliwkami 126

łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy cukier brązowy Instructions Ubij pianę z białek. Margarynę utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania dodaj kolejno: żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto będzie bardzo gęste. Wymieszaj pianę z białek z ciastem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj grubo masłem i obsyp cukrem brązowym. Wyłóż wypestkowane połówki śliwek

Rusty Fork
Rolada kokosowa 214

masę kokosową: 200 g wiórków kokosowych 200 g masła 200 g cukru pudru 3/4 szklanki wrzącego mleka Wiórki zalewamy wrzącym mlekiem. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy ostudzony kokos i dokładnie mieszamy. Składniki na ciasto kakaowe: 600 g herbatników 1 szklanka ciepłego mleka 120 g masła 6 łyżek kakao Herbatniki mielimy i mieszamy z kakao. Dodajemy stopione masło oraz ciepłe

Słodka Kraina Wypieków
Łatwa karpatka ;) 141

pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego

The Sweet Damsel
sernik na zimno z musem truskawkowym 467

szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na mus truskawkowy: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe wykonanie: Jajka ucieram z cukrem i olejem na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia i spirytus. Całość mieszam delikatnie szpatułką. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, około(...)minut. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Żelatynę zalewam niewielką ilością wody i zostawiam do napęcznienia. Następnie rozpuszczam w kąpieli wodnej. Twaróg, jogurt i cukier puder ucieram mikserem na gładką masę. Na koniec wlewam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksuję. Masę serową wykładam na ostudzony spód biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki, by masa stężała. Truskawki pozbawiam szypułek, kroję na ćwiartki

babka w formie
Marmoladnik 119

smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis  z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru(...)cukier) Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty

Na moim talerzu
Marmoladnik 279

smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis  z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu lub marmolady 2 jaja 3/4 szklanki cukru(...)cukier) Masło ucieramy z cukrem, wbijamy jaja, wlewamy mleko, dodajemy dżem i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, kakao i krótko ucieramy. Blaszkę smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną lub bułką tartą, wylewamy ciasto i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Ciasto będzie dość niskie. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, kroimy na dwa blaty

NA MOIM TALERZU
Sernik z brzoskwiniami 110

cukru (3/4 szklanki) 250 g brzoskwiń (puszka) SKŁADNIKI BEZA: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 szt. białek 3 łyżki cukru 1. Przygotowanie ciasta. Do mąki dodajemy margarynę, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość ucieramy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki. 2. Przygotowanie masy. Twaróg ucieramy z cukrem, masłem i jajkami. Dodajemy budyń i dokładnie mieszamy. 3. Przygotowanie bezy

karolgotuje
Przekładaniec orzechowy 671

mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Rolada kakaowa Kasi 171

jeśli ciasto byłoby zbyt gęste Składniki na masę: 2 budynie ( śmietankowy, malinowy bądź waniliowy ) mleko 800 ml. żelatyna 3 płaskie łyżeczki 0,5 szkl. gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny sok malinowy 3/4 kostki masła 1/4 szkl cukru pudru. Sposób przyrządzania: Żółtka oddzielamy od białek. Pianę z białek ubijamy i odstawiamy Do miski wrzucamy 0,5 kostki masła, ucieramy aż zbieleje(...)pieczenia i zawijam w rulon ciasto przy pomocy ściereczki. Robię to uważnie bo ciasto może popękać. Takie zawinięte ciasto pozostawiam do wystygnięcia. Przygotowanie kremu: Gotuję budynie na 800 ml mleka, odstawiam do wystygnięcia. W szklance rozpuszczam żelatynę. Pozostawiam do ostygnięcia. Ucieram masło. Do niego dodaję porcjami wystudzony budyń. Miksuję, dodaję cukier puder. Na koniec wlewam trochę soku malinowego

Proste Potrawy
Karpatka 166

szklanki cukru 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: masło i mąka do formy cukier puder do posypania Przygotowanie ciasta: Masło roztopić w garnku, dodać wodę i zagotować. Następnie wsypać mąkę i przez chwilę ucierać drewnianą łyżką aż powstanie gęsta i gładka masa. Odłożyć na bok, ostudzić. Do wystudzonej masy dodać 5 jajek, proszek do pieczenia lub sodę, całość

Zasmakuj Kuchni